Теми статей
Обрати теми

Інформаційна сторінка

Редакція ББ
Новини

СПИСАННЯ МАЙНА БЮДЖЕТНИХ УСТАНОВ

Державна казначейська служба у листі від 01.11.2011 р. № 17-08/729-4393 нагадала, що механізм списання об’єктів державної власності визначено Порядком списання об’єктів державної власності, затвердженим постановою КМУ від 08.11.2007 р. № 1314.

Як зазначено у п. 4 цього Порядку, списанню підлягає майно, що не може бути в установленому порядку відчужене, безоплатно передане державним підприємствам, установам чи організаціям та щодо якого не можуть бути застосовані інші способи управління (або їх застосування може бути економічно недоцільне), у разі коли таке майно морально чи фізично зношене, непридатне для подальшого використання суб’єктом господарювання, зокрема у зв’язку з будівництвом, розширенням, реконструкцією і технічним переоснащенням, або пошкоджене внаслідок аварії чи стихійного лиха та відновленню не підлягає, або виявлене в результаті інвентаризації як нестача. Списання майна, виявленого в результаті інвентаризації як нестача, здійснюється після відшкодування його вартості, крім випадків, коли здійснити таке відшкодування неможливо. Морально застаріла комп’ютерна техніка, придатна для подальшого використання, може передаватися до сфери управління місцевих органів виконавчої влади з подальшим її закріпленням за відповідними закладами, установами та організаціями.

Що стосується порядку списання запасів бюджетних установ, то його механізм визначено Інструкцією з обліку запасів бюджетних установ, затвердженою наказом Держказначейства від 08.12.2000 р. № 125.

Відповідно до п. 69 цієї Інструкції списання з балансу установи малоцінних і швидкозношуваних предметів, інструментів, виробничого, господарського інвентарю та інших запасів, що стали непридатними, здійснюється на підставі актів списання (якщо інший порядок списання не встановлено відповідним міністерством, іншим центральним органом виконавчої влади). Такі акти складаються постійно діючою комісією, призначеною наказом керівника установи, і затверджуються цим керівником.

 

ПФУ НАДАВ РОЗ’ЯСНЕННЯ У ЗВ’ЯЗКУ З ПРИЙНЯТТЯМ ПОСТАНОВИ «ПРО ВНЕСЕННЯ ЗМІН ДО ДЕЯКИХ ПОСТАНОВ ПРАВЛІННЯ ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ УКРАЇНИ» від 25.10.2011 р. № 32-3

На офіційному сайті Пенсійного фонду України (www.pfu.gov.ua) розміщено роз’яснення цього Фонду у зв’язку з прийняттям постанови «Про внесення змін до деяких постанов правління Пенсійного фонду України» від 25.10.2011 р. № 32-3.

Ураховуючи важливість такого роз’яснення, наведемо його текст повністю:

«Постановою правління Пенсійного фонду України від 25.10.2011 р. № 32-3 «Про внесення змін до деяких постанов правління Пенсійного фонду України», зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 10.11.2011 р. за № 1285/20023, № 1286/20024 (далі — постанова), приведено у відповідність Інструкцію про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, яка затверджена постановою правління Пенсійного фонду України від 27.09.2010 р. № 21-5 та зареєстрована у Міністерстві юстиції України 27.10.2010 р. за № 994/18289 (далі — Інструкція), до норм Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» в частині застосування максимальної величини бази нарахування єдиного внеску та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування підприємствами, установами, організаціями за працюючих інвалідів, а також підприємствами та організаціями громадських організацій інвалідів за працюючих інвалідів у розмірах 8,41 % та 5,5 % відповідно з сум допомоги по тимчасовій непрацездатності, а підприємствами та організаціями всеукраїнських громадських організацій інвалідів у розмірі 5,3 % суми винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами, а також суми допомоги по тимчасовій непрацездатності.

Постановою також внесено зміни до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 08.10.2010 р. № 22-2 (далі — Порядок), які набирають чинності з 1 січня 2012 року.

Враховуючи вищезазначене, суми нарахованого єдиного внеску на суми допомоги по тимчасовій непрацездатності за працюючих інвалідів у розмірі 8,41 % та 5,5 % вперше платники відображатимуть у рядках 3.3.2 та 3.3.4 таблиці 1 Звіту про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до органів Пенсійного фонду України додатка 4 до Порядку (далі — Звіт), а підприємства та організації всеукраїнських громадських організацій інвалідів, зокрема товариства УТОГ та УТОС, у розмірі 5,3 % на суми винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами — у рядку 3.2.2 таблиці 1 Звіту та на суми допомоги по тимчасовій непрацездатності у рядку 3.3.3 таблиці 1 Звіту за грудень 2011 року.

За січень — листопад 2011 року платники можуть здійснити перерахунок нарахованих сум єдиного внеску на суму допомоги по тимчасовій непрацездатності за працюючих інвалідів , а підприємства та організації всеукраїнських громадських організацій інвалідів — нарахованих сум єдиного внеску на суми винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами, а також на суми допомоги по тимчасовій непрацездатності по відповідних зменшених розмірах єдиного внеску та відобразити такі суми у таблиці 1 Звіту за грудень 2011 року.

При цьому суму єдиного внеску, нараховану відповідними платниками у розмірі 33,2 % та 34,7 % за січень — листопад 2011 року, необхідно відобразити у рядках 7.1.8 та 7.1.7 «зменшено нарахувань» 33,2 % та 34,7 % відповідно, а суму єдиного внеску, нараховану у нових розмірах 8,41 %, 5,3 % та 5,5 % за 2011 рік, у рядках 6.1.4, 6.1.5 та 6.1.6 «донараховано єдиного внеску» 8,41 %, 5,3 % та 5,5 % відповідно таблиці 1 Звіту за грудень 2011 року.

У разі здійснення платниками перерахунку єдиного внеску за січень — листопад 2011 року, пов’язаного із зміною розмірів єдиного внеску, передбачених постановою, фінансові санкції за донарахування єдиного внеску до таких платників не застосовуються.

Надміру сплачені кошти єдиного внеску зараховуються в рахунок майбутніх платежів єдиного внеску або повертаються платникам згідно з Порядком, затвердженим постановою правління Пенсійного фонду України від 27.09.2010 р. № 21-1».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі