Теми статей
Обрати теми

Присвоєння класності водіям «швидкої допомоги»

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПРИСВОЄННЯ КЛАСНОСТІ ВОДІЯМ «ШВИДКОЇ ДОПОМОГИ»

 

Анжела КУПЛИВАНЧУК, начальник відділу нормування та оплати праці, роботи з місцевими бюджетами та планування централізованих заходів Департаменту фінансово-ресурсного забезпечення

 

Чи має право водій без класності обіймати посаду водія відділення швидкої допомоги центральної районної лікарні? Які встановлено кваліфікаційні вимоги до посади «водій відділення швидкої медичної допомоги»?

(Волинська обл.)

 

Перш за все зауважимо, що Класифікатором професій ДК 003:2010, затвердженим наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 р. № 327, не передбачено посаду водія відділення швидкої медичної допомоги. У ньому є лише посада «водій автотранспортних засобів» (код 8322.2).

Кваліфікаційні вимоги до посади «водій автотранспортних засобів» установлено Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск № 69 «Автомобільний транспорт», затвердженим наказом Мінтрансу від 14.02.2006 р. № 136 (далі — Довідник № 136), залежно від категорії транспортного засобу, яким може керувати водій. Право керування автотранспортним засобом підтверджується посвідченням водія, виданим відповідно до Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами, затвердженого постановою КМУ від 08.05.93 р. № 340.

Так, кваліфікаційні вимоги до обіймання посади водія автотранспортних засобів категорії «В» (керування автомобілями, дозволена максимальна маса яких не перевищує 3500 кг (7700 фунтів), а кількість місць для сидіння, крім сидіння водія, — восьми) такі: повна або базова загальна середня освіта; професійно-технічна освіта (навчальний заклад з підготовки водіїв автотранспортних засобів); спеціальна підготовка за типовими навчальними планами та програмами підготовки водіїв автотранспортних засобів категорії «В» та кваліфікаційна атестація; без вимог до стажу роботи.

Таким чином, кваліфікаційними вимогами передбачено наявність свідоцтва про присвоєння водію кваліфікації, виданого за результатами кваліфікаційної атестації відповідно до Положення про порядок кваліфікаційної атестації та присвоєння кваліфікації особам, які здобувають професійно-технічну освіту, затвердженого спільним наказом Мінпраці та Міносвіти від 31.12.98 р. № 201/469 (далі — Положення № 201/469). Зразки відповідних документів затверджено постановою КМУ «Про документи про освіту і вчені звання» від 12.11.97 р. № 1260.

Отже, для осіб, професійна діяльність яких пов’язана з керуванням транспортними засобами, необхідною умовою зарахування на відповідне робоче місце, крім посвідчення водія, має бути наявність диплома кваліфікованого робітника або свідоцтва про присвоєння (підвищення) робочої кваліфікації (для водіїв транспортних засобів), виданих відповідно до Положення № 201/469.

Що стосується осіб, прийнятих на роботу лише на підставі посвідчення водія, то роботодавцю необхідно вжити заходів щодо сприяння у здобутті такими особами професійної кваліфікації водія в установленому порядку. На це зверталася увага у спільному листі Міносвіти, МВС, Мінпраці та Мінтрансу від 19.02.2010 р. № 1/12-625, № 141/0/15-10/021, № 3184/14, № 869/05/14 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2010, № 31).

Згідно з Довідником № 136 у процесі роботи в установі водію може бути присвоєно кваліфікацію II або I класу.

Для присвоєння II класу в посвідченні водія має бути дозвіл на керування транспортними засобами категорій «B», «C», «E» або «D», або «D» та «E», а також безперервний стаж роботи водієм III класу в цій установі не менше трьох років.

Для присвоєння I класу має бути дозвіл на керування транспортними засобами категорій «B», «C», «D» та «E», а також безперервний стаж роботи водієм II класу в цій установі не менше двох років.

Звідси випливає, що під час прийняття на роботу водію транспортного засобу встановлюється кваліфікація III класу. Далі в процесі роботи в цій установі водію може бути присвоєно кваліфікацію II або I класу, що дає право на встановлення йому надбавки за класність, передбаченої п.п. 4.5.3 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2003 р. № 308/519.

Класність водію присвоюється наказом керівника на підставі акта кваліфікаційної комісії, створеної в установі.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі