Теми статей
Обрати теми

Щодо здійснення контролю за поверненням до державного бюджету коштів з депозитного рахунку дитини, яка знаходилася на повному державному утриманні

Редакція ББ
Лист від 30.09.2011 р. № 9716/0/14-11/5

МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ЩОДО ЗДІЙСНЕННЯ КОНТРОЛЮ ЗА ПОВЕРНЕННЯМ ДО ДЕРЖАВНОГО БЮДЖЕТУ КОШТІВ З ДЕПОЗИТНОГО РАХУНКУ ДИТИНИ, ЯКА ЗНАХОДИЛАСЯ НА ПОВНОМУ ДЕРЖАВНОМУ УТРИМАННІ

Лист від 30.09.2011 р. № 9716/0/14-11/5

 

У Міністерстві в межах компетенції розглянуто лист <…> щодо здійснення контролю за поверненням до Державного бюджету коштів з депозитного рахунку дитини, яка знаходилась на повному державному утриманні.

Статтею 245 Сімейного кодексу України передбачено: якщо дитина постійно проживає у закладі охорони здоров’я, навчальному або іншому дитячому закладі, функції опікуна та піклувальника щодо неї покладаються на адміністрацію цих закладів.

Відповідно до пункту 1.5 Порядку виплати державної допомоги при народженні дитини в разі її влаштування до дитячого закладу (будинку дитини) на повне державне утримання, допомога при народженні дитини дітям, яких було влаштовано на повне державне утримання, призначається та перераховується на рахунок дитини на підставі звернення адміністрації будинку дитини.

Пункт 3.5 передбачає, що контроль за станом поповнення коштів на рахунках дітей у банківських установах здійснюють адміністрації будинку дитини шляхом отримання інформації від банківських установ у порядку, визначеному в договорах на відкриття та обслуговування рахунка.

Враховуючи, що договір на відкриття та обслуговування депозитного рахунку підписано між банківською установою та адміністрацією дитячого будинку контроль за перерахуванням коштів до Державного бюджету у випадку смерті дитини у державному закладі покладається на вказані установи.

У пункті 3.7 вищезазначеного Порядку зазначено, що у разі вибуття із дитячого будинку дитини, на яку відкрито вкладний (депозитний) рахунок, адміністрація будинку дитини з метою припинення виплати допомоги протягом трьох днів повідомляє про це орган праці та соціального захисту населення та службу у справах дітей.

Стосовно отримання батьками коштів з депозитного рахунку після смерті дитини в дитячому закладі повідомляємо.

Кошти, що зберігаються на рахунку дитини в банківській установі, можуть бути використані, якщо один з батьків дитини, усиновлювач, опікун забрали дитину з дитячого закладу, на яку відкрито рахунок у банківській установі й перераховано допомогу при народженні дитини, вони мають право на отримання цієї допомоги та використання її для створення належних умов для утримання та виховання дитини в порядку, визначеному чинним законодавством.

Отримання батьками коштів з депозитного рахунку після смерті дитини в дитячому закладі законодавством не передбачено.

 

Голова Комісії з проведення реорганізації,
 перший заступник Міністра
 Л. Дроздова

 

КОМЕНТАР ФАХІВЦЯ

ОДЕРЖАННЯ КОШТІВ З ДЕПОЗИТНОГО РАХУНКу ДИТИНИ, ЯКА ПЕРЕБУВАЛА
В БУДИНКУ ДИТИНИ НА ПОВНОМУ ДЕРЖАВНОМУ УТРИМАННІ

Якщо батьки дитини залишили її в пологовому будинку, позбавлені батьківських прав, визнані безвісно відсутніми або недієздатними, а також в інших випадках, дитина влаштовується до дитячого закладу (будинку дитини) загального та спеціалізованого типів на повне державне утримання.

При цьому якщо державну допомогу при народженні дитини не було виплачено на цю дитину раніше або було виплачено частково, то в цьому випадку механізм виплати допомоги регулюється Порядком виплати державної допомоги при народженні дитини в разі її влаштування до дитячого закладу (будинку дитини) на повне державне утримання, затвердженим спільним наказом Мінпраці, Мінфіну, МОЗ, Міносвіти та Мінсім’ямолодьспорту від 19.05.2008 р. № 254/704/260/427/2014 (далі — Порядок № 254).

Згідно з пп. 1.4 і 1.5 цього Порядку допомога при народженні дитини в разі її влаштування до будинку дитини на повне державне утримання виплачується шляхом перерахування на відкритий в установі уповноваженого банку вкладний (депозитний) рахунок дитини на підставі звернення адміністрації будинку дитини.

Якщо один із батьків (усиновлювач, опікун) забрав дитину, на яку відкрито рахунок у банківській установі та перераховано допомогу при народженні дитини, з дитячого закладу, він має право на отримання цієї допомоги та використання її для створення належних умов для утримання та виховання дитини (п. 3.8 Порядку № 254).

У разі вибуття дитини, на яку відкрито депозитний рахунок, адміністрація будинку дитини з метою припинення виплати допомоги протягом трьох днів інформує про це орган праці та соціального захисту населення та службу у справах дітей (п. 3.7 Порядку № 254).

Однак, як підкреслили фахівці Мінпраці в листі, що коментується, отримання батьками (усиновлювачами, опікунами) коштів з депозитного рахунку після смерті дитини в дитячому закладі законодавством не передбачено. Це узгоджується з п. 3.11 Порядку № 254, згідно з яким кошти, що не використані (не витребувані) з рахунку дитини внаслідок смерті власника рахунку, повертаються до Державного бюджету України в порядку, установленому чинним законодавством.

 

Світлана МЕРЕНКОВА,
 провідний контролер-ревізор КРВ
 у м. Харкові

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі