Теми статей
Обрати теми

Щодо введення посади методиста районного (міського) методичного кабінету

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ЩОДО ВВЕДЕННЯ ПОСАДИ МЕТОДИСТА РАЙОННОГО (МІСЬКОГО) МЕТОДИЧНОГО КАБІНЕТУ

 

Світлана МЕРЕНКОВА, провідний контролер-ревізор КРВ у м. Харкові

 

Просимо надати роз’яснення щодо застосування розділу IV «Кадрове забезпечення методичного центру» Положення про районний (міський) методичний кабінет (центр), а саме: з розрахунку якої кількості педагогічних працівників вводиться посада методиста до штатного розпису методичного кабінету?

(Івано-Франківська обл.)

 

Згідно з п. 1.1 Положення про районний (міський) методичний кабінет (центр), затвердженого наказом Міносвіти від 08.12.2008 р. № 1119 (далі — Положення № 1119), районний (міський) методичний кабінет (центр) — це науково-методична установа, яка відповідно до чинного законодавства здійснює науково-методичне забезпечення системи загальної середньої та дошкільної освіти району, районів у містах Києві та Севастополі, міста (без районного поділу), підвищення кваліфікації педагогічних працівників.

Фінансування методкабінету (центру) здійснюється місцевими органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування за рахунок коштів місцевих бюджетів (п. 5.2 Положення № 1119).

Слід зауважити, що типових штатних нормативів районних (міських) методичних кабінетів (центрів) наразі не існує.

Сьогодні при затвердженні штатного розпису методкабінетів керуються наказом Міністерства освіти СРСР «Про затвердження типових штатів районних та міських (міст, що не мають районного поділу) методичних кабінетів системи освіти» від 05.12.85 р. № 209.

Наведемо його зміст.

 


ТИПОВІ ШТАТИ

РАЙОННИХ ТА МІСЬКИХ (МІСТ, ЩО НЕ МАЮТЬ РАЙОННОГО ПОДІЛУ) МЕТОДИЧНИХ КАБІНЕТІВ СИСТЕМИ ОСВІТИ

Найменування посади

Кількість посад

1. Завідувач

1

2. Методисти з навчальних дисциплін та виховної роботи

Розрахунково

3. Методист з дошкільного виховання

Розрахунково

4. Методист з бібліотечних фондів шкільних підручників

1

5. Бібліотекар

0,5

6. Секретар-друкарка

1

 

Примітки

1. Посади методистів з навчальних дисциплін та виховної роботи встановлюються з розрахунку:

— 1 посада на 260 педагогічних працівників шкіл, шкіл-інтернатів, дитячих будинків усіх типів та найменувань, розташованих у містах і робочих селищах;

— 1 посада на 130 педагогічних працівників шкіл, шкіл-інтернатів, дитячих будинків усіх типів та найменувань, розташованих у сільській місцевості.

2. Посада методиста з дошкільного виховання встановлюється з розрахунку 1 одиниця на 30 дошкільних установ, наявних у районі, але не менше 1 одиниці на кабінет.

3. Посада бібліотекаря встановлюється за наявності в кабінеті не менше однієї тисячі примірників фонду науково-педагогічної та методичної літератури.

4. Посада прибиральника службових приміщень установлюється з розрахунку 0,5 одиниці посади на кожні 250 кв. м площі, що прибирається.

5. Посада робітника з обслуговування та поточного ремонту будівель, споруд та устаткування встановлюється в методичних кабінетах, розташованих в самостійних приміщеннях, що мають центральне або централізоване теплопостачання.

6. За наявності пічного опалення на опалювальний сезон установлюється 0,5 одиниці посади опалювача.


 

Однак, ураховуючи давність наведеного вище документа та наявність нових умов роботи й підходів до освіти сьогодні, він не може бути догмою при складанні штатного розпису методичного кабінету. Цей документ можна використовувати як вихідну точку.

Слід пам’ятати, що керівники бюджетних установ повинні утримувати чисельність працівників та здійснювати фактичні видатки на заробітну плату, уключаючи видатки на премії та інші види заохочень або винагород, матеріальну допомогу, тільки в межах фонду оплати праці, затвердженого для бюджетних установ у кошторисах або планах використання бюджетних коштів.

Основні вимоги до затвердження штатних розписів викладено в Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимогах до виконання кошторисів бюджетних установ, затверджених постановою КМУ від 28.02.2002 р. № 228 (далі — Порядок № 228).

Згідно з п. 32 цього Порядку штатні розписи затверджуються керівником відповідної вищої за рівнем установи, за винятком штатних розписів, зазначених у п. 33 цього Порядку.

Так, п.п. 71 п. 33 Порядку № 228 передбачено, що штатні розписи бюджетних установ, які утримуються за рахунок бюджетів сіл, селищ, міст (у тому числі й районного значення), затверджуються міськими, сільськими, селищними головами або керівниками відповідних структурних підрозділів виконавчих комітетів сільських, селищних, міських рад, до сфери управління яких віднесено бюджетну установу.

Нагадаємо також, що розпорядники бюджетних коштів свої видатки приводять у відповідність до бюджетних асигнувань та інших показників, доведених лімітними довідками. Для цього чисельність працівників установи, що пропонується до затвердження за штатним розписом, має бути приведено у відповідність до визначеного фонду оплати праці, а інші видатки — у відповідність до інших установлених асигнувань так, щоб забезпечити виконання покладених на установу функцій.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі