Теми статей
Обрати теми

Щодо роботи практичного психолога в дошкільному навчальному закладі

Редакція ББ
Лист від 15.06.2011 р. № 2/2-15-1461

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ЩОДО РОБОТИ ПРАКТИЧНОГО ПСИХОЛОГА В ДОШКІЛЬНОМУ НАВЧАЛЬНОМУ ЗАКЛАДІ

Лист від 15.06.2011 р. № 2/2-15-1461

 

Департаментом загальної середньої та дошкільної освіти розглянуто запит <…> про надання роз’яснень щодо застосування норм Закону України «Про дошкільну освіту» та підзаконних нормативно-правових актів стосовно роботи практичного психолога в дошкільному навчальному закладі комбінованого типу та інформуємо.

Щодо педагогічного навантаження практичного психолога в дитячому садку комбінованого типу

Визначення педагогічного навантаження педагогічних працівників дошкільних навчальних закладів здійснюється відповідно до статті 30 Закону України «Про дошкільну освіту». Для практичного психолога дошкільного навчального закладу таке навантаження становить 40 годин на тиждень, що відповідає тарифній ставці. Для практичних психологів дошкільних навчальних закладів (ясел-садків) компенсуючого типу педагогічне навантаження становить 20 годин.

У всіх інших типах дошкільних навчальних закладів, у тому числі дитячих садках комбінованого типу, зменшення педагогічного навантаження практичних психологів не передбачено, а отже становить 40 годин на тиждень.

Щодо підвищення посадових окладів

Основним документом, яким визначено умови оплати праці працівників дошкільних навчальних закладів, є Інструкція про порядок оплати праці працівників освіти, затверджена наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102 та зареєстрована в Міністерстві юстиції України 27.05.93 р. за № 56.

Відповідно до пункту 28 цієї Інструкції педагогічним працівникам у дошкільних навчальних закладах (групах) для дітей, які мають вади у фізичному чи розумовому розвитку, потребують особливих умов виховання або тривалого лікування, посадові оклади підвищуються на 20 відсотків.

Виходячи з вищевикладеного в дошкільних навчальних закладах комбінованого типу, в яких існують групи і для дітей з вадами, підвищення посадового окладу практичного психолога здійснюється саме за роботу в цих групах.

Облік робочого часу здійснюється відповідно до чинного законодавства, робочих планів конкретно взятого навчального закладу та працівника з урахуванням вад дітей, які перебувають у цьому закладі.

Щодо тривалості щорічної відпустки практичного психолога в дитячому садку комбінованого типу

Відповідно до статті 55 Закону України «Про освіту» педагогічні та науково-педагогічні працівники мають право на користування подовженою оплачуваною відпусткою. Статтею 6 Закону України «Про відпустки» керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам надається щорічна основна відпустка тривалістю до 56 календарних днів у порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів України.

Умови та тривалість надання такої щорічної відпустки затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 14.04.97 р. № 346 «Про затвердження Порядку надання щорічної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівникам, педагогічним, науково-педагогічним працівникам освіти та науковим працівникам» (зі змінами та доповненнями).

Відповідно до розділу I додатка до зазначеної постанови практичним психологам усіх дошкільних навчальних закладів надається щорічна основна відпустка тривалістю 42 календарних дні. Згідно з цим урядовим рішенням відпустка тривалістю 56 календарних днів надається практичним психологам лише в дошкільних закладах компенсуючого типу.

Отже, у дошкільному навчальному закладі комбінованого типу тривалість щорічної основної відпустки практичного психолога становить 42 календарних дні.

Одночасно повідомляємо, що Міністерством на сьогодні розроблений та опрацьовується проект постанови Кабінету Міністрів України щодо внесення змін до раніше вказаної постанови Кабінету Міністрів України від 14.04.97 р. № 346, яким передбачається збільшити тривалість основної відпустки деяким категоріям педагогічних працівників у санаторних та інших типах дошкільних навчальних закладів.

 

Директор Департаменту О. Єресько

 

КОМЕНТАР ФАХІВЦЯ

ПИТАННЯ ОПЛАТИ ПРАЦІ ПРАКТИЧНОГО ПСИХОЛОГА ДОШКІЛЬНОГО
НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ КОМБІНОВАНОГО ТИПУ

У листі, що коментується, Міносвіти надало роз’яснення щодо педагогічного навантаження практичного психолога в дитячому навчальному закладі комбінованого типу, установлення йому підвищення посадового окладу та визначення тривалості щорічної основної відпустки.

Нагадаємо: згідно зі ст. 12 Закону України «Про дошкільну освіту» від 11.07.2001 р. № 2628-ІІІ (далі — Закон № 2628) дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) комбінованого типу для дітей віком від двох місяців до шести (семи) років — це дошкільний заклад, у складі якого можуть бути групи загального розвитку, компенсуючого типу, сімейні, прогулянкові, в яких забезпечується дошкільна освіта з урахуванням стану здоров’я дітей, їх розумового, психологічного та фізичного розвитку.

Ми, у свою чергу, на додаток до роз’яснень Міносвіти, розставимо деякі акценти.

Педагогічне навантаження

Згідно з ч. 2 ст. 30 Закону № 2628 педагогічне навантаження педагогічного працівника у сфері дошкільної освіти — це час, призначений для здійснення навчально-виховного процесу.

Педагогічне навантаження педагогічних працівників дошкільних навчальних закладів незалежно від підпорядкування, типу та форми власності визначене ч. 3 ст. 30 Закону № 2628.

Так, педагогічне навантаження практичних психологів, що відповідає тарифній ставці, становить:

— дошкільного навчального закладу — 40 годин на тиждень;

— дошкільного навчального закладу (ясла-садок) компенсуючого типу — 20 годин на тиждень.

Як підкреслило Міносвіти в листі, що коментується, у дошкільних навчальних закладах комбінованого типу Законом № 2628 не передбачено зменшення педагогічного навантаження практичного психолога, а отже, обсяг такого навантаження становить 40 годин на тиждень.

Крім того, зауважимо, що також не передбачено зменшення педагогічного навантаження практичних психологів дошкільних навчальних закладах комбінованого типу і п. 64 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

При цьому оскільки згідно зі ст. 50 КЗпП нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень, то тривалість робочого тижня практичного психолога дошкільного навчального закладу комбінованого типу дорівнює його педагогічному навантаженню.

Підвищення посадового окладу

Згідно з абз. 2 п.п. «в» п. 28 Інструкції № 102 посадові оклади педагогічних працівників у дитячих дошкільних закладах (групах) для дітей, які мають вади у фізичному чи розумовому розвитку, потребують особливих умов виховання або тривалого лікування, підвищуються на 20 %.

Виходячи з цього, Міносвіти в листі, що коментується, констатувало: практичний психолог дитячого садка комбінованого типу , в якому функціонують групи для дітей, які мають вади у фізичному чи розумовому розвитку, має право на підвищення посадового окладу тільки за роботу в цих групах.

У зв’язку з цим закономірно виникає запитання: як правильно обліковувати робочий час у цілях підвищення посадового окладу?

Конкретної відповіді в листі, що коментується, Міносвіти не надало, обмежившись вказівкою, що облік робочого часу здійснюється згідно з чинним законодавством, робочими планами конкретно взятого навчального закладу та працівника з урахуванням вад дітей, які перебувають у цьому закладі.

Однак, виходячи з посадових обов’язків та специфіки роботи практичного психолога, організувати облік його робочого часу саме у спецгрупах у цілях підвищення посадового окладу, на нашу думку, буде дуже важко. Такий облік можна організувати хіба що для вихователів та помічників вихователів дошкільних навчальних закладів.

У зв’язку з цим наразі питання про організацію обліку робочого часу безпосередньо у спецгрупах у цілях підвищення посадового окладу практичного психолога залишається відкритим*.

* Як вихід із ситуації можна розглядати варіант підвищення посадового окладу пропорційно кількості спецгруп у загальній кількості груп дошкільного навчального закладу. — Прим. ред.

Тривалість щорічної відпустки

Відповідно до ч. 6 ст. 6 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР педагогічним працівникам надається щорічна основна відпустка тривалістю до 56 календарних днів.

Конкретну тривалість щорічної основної відпустки таких працівників визначено Порядком надання щорічної основної відпусткитривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам, затвердженим постановою КМУ від 14.04.97 р. № 346 (далі — Порядок № 346), залежно від типу закладу та посади, яку обіймає працівник.

Так, згідно з розд. І додатка до Порядку № 346 тривалість щорічної основної відпустки практичних психологів становить:

— дошкільних навчальних закладів — 42 календарні дні;

— дошкільних навчальних закладів компенсуючого типу — 56 календарних днів.

Таким чином, тривалість щорічної відпустки практичного психолога дошкільного навчального закладу комбінованого типу становить 42 календарні дні .

Крім того, у листі, що коментується, Міносвіти проінформувало про зміни до Порядку № 346, що готуються та стосуються збільшення тривалості щорічної відпустки окремим категоріям педагогічних працівників.

 

Світлана МЕРЕНКОВА,
 провідний контролер-ревізор КРВ у м. Харкові

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі