Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Порядку фінансування страхувальників для надання застрахованим особам матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

Редакція ББ
Постанова від 22.12.2010 р. № 26

ФОНД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ З ТИМЧАСОВОЇ ВТРАТИ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ

ПРО ЗАТВЕРДЖЕННЯ ПОРЯДКУ ФІНАНСУВАННЯ СТРАХУВАЛЬНИКІВ ДЛЯ НАДАННЯ ЗАСТРАХОВАНИМ ОСОБАМ МАТЕРІАЛЬНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗА РАХУНОК КОШТІВ ФОНДУ СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ З ТИМЧАСОВОЇ ВТРАТИ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ

Постанова від 22.12.2010 р. № 26

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 25.01.2011 р. за № 111/18849

 

Відповідно до статті 21 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

постановляє:

1. Затвердити Порядок фінансування страхувальників для надання застрахованим особам матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, що додається.

2. Виконавчим дирекціям відділень Фонду довести цю постанову до відома районних, міжрайонних, міських виконавчих дирекцій відділень Фонду та страхувальників.

3. Уповноважити заступників Голови правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності Українця С. Я. та Третьякова Д. Ю. підписати цю постанову.

4. Ця постанова набирає чинності з дня офіційного опублікування.

 

Заступник Голови правління С. Українець

Заступник Голови правління Д. Третьяков

ПОГОДЖЕНО:

Перший заступник Голови — Голова ліквідаційної
 комісії Державного комітету України
 з питань регуляторної політики
 та підприємництва
Г. Яцишина

 

 

Затверджено постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 22.12.2010 р. № 26

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 25.01.2011 р. за № 111/18849

Порядок фінансування страхувальників для надання застрахованим особам матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

 

1. Цей Порядок визначає умови фінансування Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонд) страхувальників для надання ними матеріального забезпечення, передбаченого статтею 34 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» (далі — Закон), за видами:

допомога по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною);

допомога по вагітності та пологах;

допомога на поховання (крім поховання пенсіонерів, безробітних та осіб, які померли від нещасного випадку на виробництві).

2. Фінансування страхувальників-роботодавців для надання матеріального забезпечення найманим працівникам здійснюється районними, міжрайонними, міськими виконавчими дирекціями відділень Фонду (далі — робочі органи Фонду).

Підставою для фінансування страхувальників-роботодавців робочими органами Фонду є оформлена за встановленим зразком заява-розрахунок, що містить інформацію про нараховані застрахованим особам суми матеріального забезпечення за їх видами (Додаток).

3. У разі виникнення страхового випадку із застрахованою особою на підставі поданих документів, передбачених статтею 51 Закону, комісія (уповноважений) із соціального страхування підприємства з урахуванням вимог Положення про комісію (уповноваженого) підприємства, установи, організації із загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, затвердженого постановою правління Фонду від 23.06.2008 р. № 25, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 14.07.2008 р. за № 636/15327, приймає рішення про призначення матеріального забезпечення застрахованій особі.

4. На підставі рішення комісії (уповноваженого) із соціального страхування підприємства про призначення матеріального забезпечення страхувальник-роботодавець нараховує суми матеріального забезпечення та оформлює заяву-розрахунок.

У графу 5 «Причина непрацездатності» зворотнього боку заяви-розрахунку вносяться цифри згідно з цифрами, визначеними у рядку «Причина непрацездатності» листка непрацездатності, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства праці та соціальної політики України, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 03.11.2004 р. № 532/274/136-ос/1406, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 17.11.2004 р. за № 1454/10053.

5. Для отримання коштів Фонду для виплати матеріального забезпечення застрахованим особам, нарахованого страхувальником, страхувальник звертається до робочого органу Фонду за місцем обліку в органі Фонду або за місцем обліку, зазначеним в Державному реєстрі загальнообов’язкового державного соціального страхування (для зареєстрованих після 01.01.2011 р.) (далі — місце обліку), із заявою-розрахунком за підписом керівника та головного бухгалтера, засвідченою печаткою підприємства.

6. Заява-розрахунок готується у двох примірниках, один з яких разом із наданими застрахованими особами документами, на підставі яких призначається матеріальне забезпечення, зберігається у страхувальника, а другий подається до робочого органу Фонду.

7. При опрацюванні заяви-розрахунку робочі органи Фонду перевіряють правильність заповнення реквізитів, наявність даних про страхувальника в Державному реєстрі загальнообов’язкового державного соціального страхування, дані про сплату ним єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

8. Робочі органи Фонду здійснюють фінансування страхувальників протягом десяти робочих днів після надходження заяви-розрахунку.

9. Після надходження суми коштів, зазначених у заяві-розрахунку, на рахунок страхувальника, останній зобов’язаний здійснити виплату відповідного матеріального забезпечення у строки, визначені у статті 52 Закону.

10. У разі якщо сума отриманих страхувальником від Фонду страхових коштів перевищує фактичні витрати на надання матеріального забезпечення, невикористані страхові кошти повертаються до робочого органу Фонду, що здійснив фінансування, протягом трьох робочих днів.

 

Начальник відділу методології, бухгалтерського обліку
 та фінансових розрахунків управління фінансів,
 обліку та звітності Г. Бур’яновська

 

img 1

img 2

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

ЗАТВЕРДЖЕНО ПОРЯДОК ФІНАНСУВАННЯ МАТЕРІАЛЬНОГО
ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗА РАХУНОК КОШТІВ ФССТВП

Як відомо, з 1 січня 2011 року застосовується

новий порядок фінансування матеріального забезпечення за рахунок коштів ФССТВП (допомог по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах, на поховання). Механізм взаємозаліку, що діяв раніше, скасовано.

Новий порядок фінансування врегульовано, насамперед,

ст. 21 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III (далі — Закон № 2240). Крім того, ч. 1 ст. 21 Закону № 2240 передбачено, що порядок фінансування страхувальників-роботодавців для надання матеріального забезпечення найманим працівникам установлює правління ФССТВП. Проект такого порядку було розроблено постановою правління ФССТВП ще у грудні 2010 року, та усі з нетерпінням очікували його реєстрації в Мін’юсті.

І ось такий довгоочікуваний для страхувальників

Порядок фінансування страхувальників для надання застрахованим особам матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності затверджено постановою правління ФССТВП від 22.12.2010 р. № 26 (далі — Порядок № 26).

Підкреслимо: новий порядок виплати матеріального забезпечення застосовується для виплати допомог,

нарахованих страхувальниками після 01.01.2011 р. (нараховану суму допомоги не відображено в річному звіті за формою Ф4-ФСС з ТВП). На це звертав увагу ФССТВП у листі від 13.01.2011 р. № 01-16-45.

Із цього випливає, що за перехідними лікарняними (листок непрацездатності відкрито у 2010 році, а закрито у 2011 році), а також за минулорічними лікарняними, нарахованими у 2011 році згідно з розрахунково-платіжною відомістю, слід застосовувати

новий порядок фінансування допомог.

Далі розглянемо порядок дій страхувальника-роботодавця, пов’язаних із виплатою допомог за новими правилами.

1. У разі виникнення страхового випадку на підставі отриманого листка непрацездатності (свідоцтва про смерть) комісія (уповноважений) із соціального страхування, керуючись

Положенням про комісію (уповноваженого) із соціального страхування підприємства, установи, організації, затвердженим постановою правління ФССТВП від 23.06.2008 р. № 25, приймає рішення про призначення допомоги (п. 3 Порядку № 26).

Нагадаємо: засідання комісії для розгляду питань призначення матеріального забезпечення повинні проводитися

не рідше ніж два рази на місяць, а уповноважений розглядає такі питання у міру надходження відповідних звернень та подання необхідних для їх вирішення документів. При цьому надані працівником документи на отримання:

— допомоги по тимчасовій непрацездатності і по вагітності та пологах має бути розглянуто

не пізніше 10 днів із дня їх надходження (ч. 1 ст. 52 Закону № 2240);

— допомоги на поховання — не пізніше дня, наступного за днем звернення (

ч. 4 ст. 52 Закону № 2240).

2. На підставі рішення комісії (уповноваженого) із соціального страхування бухгалтерія

нараховує суму допомоги та оформляє заяву-розрахунок, яка є підставою для отримання фінансування від ФССТВП. Форму заяви-розрахунку наведено в додатку до Порядку № 26. У заяві зазначаються реквізити страхувальника та загальні дані за нарахованими видами матеріального забезпечення (тобто на лицьовому боці заяви-розрахунку вказуються тільки суми допомог, суми перших п’яти днів тимчасової непрацездатності не відображаються).

На зворотному боці заяви-розрахунку вказуються розширені дані щодо нарахованого матеріального забезпечення.

Зупинимося на порядку заповнення окремих рядків зворотного боку заяви-розрахунку:

 

Назва графи

Порядок заповнення

Графа 2 «П. І. Б.»

Зазначається прізвище, ім’я, по батькові застрахованої особи повністю

Графа 3 «№ страхового свідоцтва»

Указується номер свідоцтва про загальнодержавне соціальне страхування, виданого згідно з постановою КМУ «Про затвердження Порядку видачі та зразка свідоцтва про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 22.08.2000 р. № 1306.
Якщо працівник не має такого свідоцтва, то йому слід таке свідоцтво отримати

Графа 5 «Причина непрацездатності: захворювання загальне — 1; наслідок аварії на ЧАЄС — 3; невиробничі травми — 5; контакт із хворими на інфекційні захворювання
та бактеріоносійство — 6; санаторно-курортне лікування — 7; вагітність та пологи — 8; ортопедичне протезування — 9; догляд — 10»

Уносяться цифри, зазначені в рядку «Причина непрацездатності» листка непрацездатності.
При заповненні даних для фінансування виплати допомоги на поховання цей рядок не заповнюється

Графа 4 «№ листка непрацездатності»

Заповнюються згідно з даними листків непрацездатності. При внесенні даних для фінансування виплати допомоги на поховання зазначені рядки не заповнюються.
Для допомог по тимчасовій непрацездатності, які виплачуються за рахунок коштів ФССТВП з першого дня непрацездатності, допомоги по вагітності та пологах дані
граф 7 і 8 збігаються

Графа 6 «Період непрацездатності»

Графи 7 і 8 «Кількість днів, що підлягають оплаті»

Графи 9 і 10 «Сума»

Указується нарахована сума допомог, не зменшена на суму утримань єдиного соцвнеску (для допомоги по тимчасовій непрацездатності) та податку на доходи
фізосіб (для інших допомог)*.
У графі 9 зазначається загальна сума допомоги (у тому числі й оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності), а в графі 10 — тільки сума допомоги, що виплачується за рахунок коштів ФССТВП.
Для допомог по тимчасовій непрацездатності, які виплачуються за рахунок коштів ФССТВП з першого дня непрацездатності, допомоги по вагітності та пологах, допомоги на поховання дані граф 9 і 10 збігаються

* Зверніть увагу: відшкодуванню за рахунок коштів ФССТВП не підлягають витрати на сплату єдиного соціального внеску в частині нарахувань (33,2 %), оскільки такі витрати є видатками бюджетної установи та здійснюються за рахунок коштів загального фонду кошторису, запланованих за КЕКВ 1120.

 

Підкреслимо: ані

Законом № 2240, ані Порядком № 26 не встановлено строк, протягом якого страхувальник після нарахування допомоги повинен подати заяву-розрахунок до ФССТВП. Проте для якнайшвидшого та своєчасного отримання коштів зробити це необхідно в найкоротші строки.

Крім того, зауважимо: роботодавець може скласти стільки заяв-розрахунків, скільки вважає за необхідне, у тому числі не забороняється складати заяву-розрахунок після кожного випадку отримання ним листка непрацездатності. Обмежень із цього приводу не встановлено.

Заява-розрахунок складається у двох примірниках, підписується керівником та головним бухгалтером, завіряється печаткою.

Один примірник такої заяви разом із документами, на підставі яких призначається матеріальне забезпечення, зберігається в установі (організації). Другий примірник подається до робочого органу ФССТВП для отримання відповідних коштів.

3. Після надходження заяви-розрахунку ФССТВП повинен

перерахувати суми допомоги протягом 10 робочих днів на рахунок, спеціально відкритий роботодавцем для зарахування на нього страхових коштів.

Кошти

, зараховані на такий рахунок, має бути використано роботодавцем виключно для надання матеріального забезпечення та соціальних послуг застрахованим особам. Такі кошти не може бути спрямовано на задоволення вимог кредиторів, на стягнення на підставі виконавчих та інших документів, за якими здійснюється стягнення відповідно до закону.

Про використання таких коштів роботодавці повинні будуть подавати відомості в порядку, установленому ФССТВП. Форму звітності за коштами ФССТВП за звітні періоди 2011 року буде затверджено найближчим часом.

4. Після отримання коштів від ФССТВП роботодавець повинен виплатити працівнику допомогу шляхом перерахування коштів на картрахунок працівника (або готівкою через касу). При цьому працівнику виплачується сума допомоги, зменшена на суму обов’язкових утримань, передбачених законодавством. Так, із суми допомоги по тимчасовій непрацездатності перераховується 2 % єдиного соціального внеску до Пенсійного фонду та 15 % податку на доходи фізосіб.

Як зазначено в

п. 9 Порядку № 26, отримавши кошти від ФССТВП , роботодавець виплачує допомоги у строки, установлені ст. 52 Закону № 2240, а саме:

— допомогу по тимчасовій непрацездатності і вагітності та пологах — не пізніше найближчого дня, установленого для виплати зарплати;

— допомогу на поховання — не пізніше наступного робочого дня після отримання страхових коштів від ФССТВП.

Те, що роботодавець повинен дотримуватись строків з виплати допомог, установлених

ст. 52 Закону № 2240, тільки після отримання
фінансування
, ФССТВП указало й у листі від 13.01.2011 р. № 01-16-45.

Зауважимо: строк виплати допомоги на поховання згідно з

Порядком № 26 відповідає строку, установленому ч. 4 ст. 52 Закону № 2240, тобто не пізніше наступного робочого дня після отримання страхових коштів від ФССТВП.

А от строки для виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності і допомоги по вагітності та пологах, установлені

Законом № 2240 та Порядком № 26, різні. Так, згідно з ч. 2 ст. 52 Закону № 2240 ці допомоги має бути виплачено в найближчий після дня призначення допомоги (а не отримання фінансування від ФССТВП) строк, установлений для виплати зарплати.

Щодо оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, то для цього очікувати фінансування від ФССТВП не слід, адже цей Фонд жодного відношення до цієї оплати не має. З метою дотримання вимог

ст. 52 Закону № 2240 нараховані лікарняні за перші п’ять днів тимчасової непрацездатності потрібно виплатити в найближчий день, установлений для виплати заробітної плати за рахунок коштів установи.

5. Якщо сума отриманих роботодавцем страхових коштів від ФССТВП

перевищує фактичні витрати на надання матеріального забезпечення, невикористані суми слід повернути до ФССТВП протягом трьох робочих днів (п. 10 Порядку № 26).

Зверніть увагу: дотримання строку повернення невикористаних коштів важливе для уникнення штрафних санкцій за його прострочення — за несвоєчасне або неповне повернення таких коштів передбачено штраф у розмірі 10 % від цієї суми (

ст. 30 Закону № 2240) та адміністративний штраф на підставі ст. 1655 КпАП — від 136 до 255 грн. (за повторне протягом року порушення — від 170 до 340 грн.).

Нагадаємо: бухгалтерський облік операцій, пов’язаних із нарахуванням та виплатою допомог, було розглянуто фахівцем Держказначейства в газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2011, № 3, с. 22.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі