Теми статей
Обрати теми

Як списати антифриз та гальмівну рідину

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ЯК СПИСАТИ АНТИФРИЗ ТА ГАЛЬМІВНУ РІДИНУ

 

Марина ЄРМОЛЕНКО, головний бухгалтер КРУ в Харківській області

 

На балансі установи значиться транспортний засіб (Lanos TF69Y). Для експлуатації автомобіля в зимовий період придбано спеціальні рідини: антифриз та гальмівну рідину. Як їх правильно списати?

(м. Дніпропетровськ)

 

Кожна бюджетна установа, що має на балансі транспортні засоби, систематично вживає заходів, необхідних для підтримання таких об’єктів у робочому стані. Комплекс таких операцій є

технічним обслуговуванням транспортних засобів.

Зауважимо, що для транспортних засобів перелік операцій, які належать до технічного обслуговування, та періодичність їх проведення встановлено

Положенням про технічне обслуговування і ремонт дорожніх транспортних засобів автомобільного транспорту, затвердженим наказом Мінтрансу від 30.03.98 р. № 102 (далі — Положення № 102).

Одним із видів заходів щодо технічного обслуговування транспортних засобів є

сезонне технічне обслуговування, під яким розуміється технічне обслуговування, що виконується для підготовки автомобіля до використання в осінньо-зимових або весняно-літніх умовах. Таке техобслуговування здійснюється двічі на рік (навесні та восени ) разом із черговим ТО-2 (друге технічне обслуговування).

Перелік робіт із сезонного технічного обслуговування автомобіля, який, до речі, не є вичерпним та може бути доповнений іншими операціями, наведений у

додатку В до Положення № 102 та включає:

1)

промивання системи охолодження двигуна, паливного бака та продування трубопроводів (восени), радіаторів опалювача кабіни (кузова) та пускового підігрівача;

2) перевірку стану та дії кранів системи охолодження і зливних пристроїв у системах живлення та гальм;

3) зняття акумуляторної батареї для заряджання та коригування густини електроліту;

4) зняття карбюратора і паливного насоса, промивання та перевірку стану і роботи на стенді (восени);

5) зняття паливного насоса високого тиску, промивання та перевірку стану і роботи на стенді (восени);

6) зняття переривника-розподільника, очищення, перевірку його стану і, за потреби, регулювання на стенді;

7) зняття генератора і стартера, очищення, продування внутрішньої порожнини, заміну зношених деталей та змащення підшипників;

8) заміну оливи в обладнанні спідометра, перевірку правильності пломбування спідометра та його приводу;

9) перевірку справності датчика включення муфти вентилятора системи охолодження, датчиків аварійних сигналізаторів у системах охолодження та змащування двигуна;

10) перевірку працездатності шторок радіатора, ущільнювачів дверей, вікон, установлення (зняття) чохлів утеплення;

11) здійснення сезонної заміни олив відповідно до хімотологічної карти.

Хоча сезонне техобслуговування і входить до комплексу заходів щодо технічного обслуговування і ремонту транспортних засобів (

п. 3.1 Положення № 102), воно, так само як і щоденне обслуговування, не належить до реконструкції, модернізації, технічного переозброєння та інших видів поліпшення автомобіля (п. 3.8 Положення № 102).

Виконання таких робіт, як заміна (заливання) антифризу, є одним з видів робіт, зазначених у

п. 1 додатка В до Положення № 102. Промивання системи охолодження, до якої заливається антифриз, уключає, зокрема, зливання відпрацьованої рідини (вода, антифриз тощо) та заливання нової.

Термін «антифриз» походить від грецького «анти», тобто «проти», та англійського «freese» — «замерзати» і розшифровується як водний розчин деяких речовин (етиленгліколю, гліцерину, неорганічних солей тощо), що не замерзає при низьких температурах. Антифриз застосовується в системах охолодження автомобілів, авіаційних і тракторних двигунів при температурах навколишнього повітря від -75 оС до 0 оС.

Термін

«антифриз» тотожний поняттю «тосол», що походить від скороченого «ТОС» (технологія органічного синтезу). Згідно з роз’ясненнями Держкомпідприємництва, викладеними в листі від 21.06.2004 р. № 4123, тосол відповідно до ГОСТ 21150-87 і 28084-89 та УКТ ВЕД належить до нафтопродуктів, тобто до ПММ.

Що стосується

гальмівної рідини, то вона є невід’ємною частиною гідравлічної системи будь-якого транспортного засобу. Головне призначення гальмівної рідини — це передача енергії (зусилля) від робочого органу (педалі) до виконавчих механізмів (гальмівних циліндрів), тобто за її допомогою передається тиск від головного гальмівного циліндра до колісних.

Зауважимо, що перевірка відповідності рівня гальмівної рідини в резервуарі є одним із видів робіт, що виконуються при

першому технічному обслуговуванні (ТО-1), і зазначена в п. 20 додатка А до Положення № 102. Перше технічне обслуговування рекомендується провадити з певною періодичністю, зазначеною в таблиці 1 Положення № 102.

Водночас необхідно враховувати, що періодичність проведення технічного обслуговування, зазначена в

Положенні № 102, як правило, у більшості випадків відрізняється від періодичності проведення технічного обслуговування транспортного засобу, визначеного технічною документацією заводу-виготівника. Тому в цьому питанні насамперед слід керуватися тими вимогами і рекомендаціями, які передбачені документацією заводу-виготівника транспортного засобу.

Як відомо, норми списання ПММ та мастильних матеріалів затверджено

наказом Мінтрансу від 10.02.98 р. № 43. Що стосується норм витрати гальмівних, охолоджуючих та інших робочих (експлуатаційних) рідин, то для таких рідин у зазначеному документі не передбачено будь-яких норм витрачання. Така інформація (норми витрати і періодичність) установлюється окремо на кожен автомобіль згідно з рекомендаціями заводів-виготівників, технічною документацією з експлуатації.

Відповідно до

Типової інструкції про порядок списання майна бюджетних установ, затвердженої наказом Держказначейства від 29.11.2010 р. № 447 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2011, № 4), списання майна з балансу бюджетних установ оформляється актом списання. При списанні антифризу та гальмівної рідини, використаних для проведення технічного обслуговування транспортного засобу, оформляється акт списання, типову форму якого (ф. № З-2) затверджено наказом Держказначейства «Про затвердження типових форм обліку і списання запасів бюджетних установ та Інструкції про їх складання» від 18.12.2000 р. № 130, або акт про списання довільної форми із зазначенням у ньому вичерпної інформації про об’єкт, що списується.

Розглянемо на прикладі порядок відображення в бухгалтерському обліку операцій з придбання і списання антифризу та гальмівної рідини.

Приклад

. Бюджетною установою за рахунок коштів загального фонду придбано антифриз Liqui Moly G12 KFS 2001 (концентрат) об’ємом 1 л за ціною 96 грн. (у тому числі ПДВ — 16 грн.) та гальмівну рідину Liqui Moly DOT-4 об’ємом 1 л за ціною 102 грн. (у тому числі ПДВ — 17 грн.). Придбані рідини використано для заливання до системи охолодження двигуна та гальмівної системи автомобіля. Списання антифризу та гальмівної рідини виконано після їх фактичного витрачання на підставі акта списання.

У бухгалтерському обліку ці операції відображаються таким чином:

 

№ /п

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

Сума,грн.

дебет

кредит

1

Отримано від постачальників та оприбутковано запаси (антифриз та гальмівну рідину)

235

675

165

2

Віднесено на витрати суму ПДВ, сплаченого під час придбання запасів

801 (802)

675

33

3

Перераховано оплату постачальнику за отримані запаси

675

321

198

4

Видано антифриз та гальмівну рідину зі складу водію Загорульку І. В.

235/Загорулько

235

165

5

Списано вартість антифризу та гальмівної рідини після їх фактичного витрачання (на підставі акта списання)

801 (802)

235/Загорулько

165

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі