Теми статей
Обрати теми

Нарахували знос — внесіть запис до інвентарної картки

Редакція ББ
Відповідь на запитання

НАРАХУВАЛИ ЗНОС — ВНЕСІТЬ ЗАПИС ДО ІНВЕНТАРНОЇ КАРТКИ

 

Наталія СЕВОСТЬЯНОВА, заступник начальника управління — головний бухгалтер Державного казначейства в Харківській області

 

Для нарахування зносу в нашій установі застосовується типова форма № ОЗ-12 (бюджет) «Відомість нарахування зносу на основні засоби». При проведенні ревізії фінансово-господарської діяльності ревізором було вказано на те, що суми нарахованого щорічного зносу повинні відображатись також в інвентарних картках.

Чи правильно це, адже в нашій установі обробка документів здійснюється автоматизованим методом, крім того, в інструкції із складання типової форми № ОЗ-6 (бюджет) «Інвентарна картка обліку основних засобів в бюджетних установах» не вказано, що до цієї картки треба вносити запис про суму нарахованого зносу?

(Дніпропетровська обл.)

 

Так, працівник органу ДКРС має рацію. І ось чому.

Основним нормативним документом, який визначає правила нарахування зносу необоротних активів, є

Інструкція з бухгалтерського обліку необоротних активів бюджетних установ, затверджена наказом Державного казначейства України від 17.07.2000 р. № 64 (далі — Інструкція № 64). Відповідно до п. 6.11 цієї Інструкції в інвентарних картках обліку основних засобів типової форми № ОЗ-6 (бюджет) та № ОЗ-8 (бюджет) у графі «Знос» повинна зазначатися річна норма зносу в гривнях та відсотках.

Типова форма Інвентарної картки обліку основних засобів у бюджетних установах (№ ОЗ-6 (бюджет)) затверджена спільним

наказом Головного управління Державного казначейства України та Державного комітету статистики України «Про затвердження типових форм з обліку та списання основних засобів, що належать установам і організаціям, які утримуються за рахунок державного або місцевих бюджетів, та Інструкції з їх складання» від 02.12.97 р. № 125/70 (далі — наказ № 125/70). Саме в графі 8 цієї форми, яка має назву «Знос», слід відображати відсоток та суму нарахованого зносу.

При цьому слід зазначити, що облікові форми як у паперовому, так і в електронному вигляді повинні відповідати встановленим формам.

Так, згідно з

п. 2.3 Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24.05.95 р. № 88, первинні документи, створені в електронному вигляді, застосовуються в бухгалтерському обліку за умови дотримання вимог законодавства про електронні документи та електронний документообіг.

Як визначено в

ст. 5 Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг» від 22.05.2003 р. № 851-IV, електронний документ це документ, інформація в якому зафіксована у вигляді електронних даних, включаючи обов’язкові реквізити документа.

Склад та порядок розміщення обов’язкових реквізитів електронних документів визначаються законодавством.

У цьому випадку склад обов’язкових реквізитів Інвентарної картки обліку основних засобів у бюджетних установах визначений

наказом № 125/70. Тобто електронна форма Інвентарної картки обліку основних засобів у бюджетних установах має відповідати формі, затвердженій наказом № 125/70.

Крім того, зазначимо, що для нарахування зносу необоротних активів застосовується Відомість нарахування зносу на основні засоби типової форми № 0З-12 (бюджет), яка затверджена

наказом № 125/70. З метою забезпечення дотримання єдиних підходів при визначенні суми зносу необоротних активів бюджетними установами за нормами, які запроваджені з 2009 року наказом Державного казначейства України «Про внесення змін до наказу Державного казначейства України від 17.07.2000 № 64» від 22.12.2009 р. № 526, Держказначейство в листі від 31.12.2009 р. № 15-04/3296-23975 роз’яснило порядок заповнення окремих граф цієї форми.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі