Теми статей
Обрати теми

Щодо зарахування до стажу державної служби періоду роботи в органах державного страхування

Редакція ББ
Лист від 23.09.2010 р. № 7742/12-10

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ

ЩОДО ЗАРАХУВАННЯ ДО СТАЖУ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ ПЕРІОДУ РОБОТИ В ОРГАНАХ ДЕРЖАВНОГО СТРАХУВАННЯ

Лист від 23.09.2010 р. № 7742/12-10

 

Головним управлінням державної служби України в межах повноважень розглянуто звернення <…> щодо надання роз’яснення стосовно можливості зарахування до стажу державної служби періоду роботи особи з 1975 року по 1990 рік на посадах спеціаліста та заступника начальника в органах державного страхування.

Оскільки Вами не було надано повної копії трудової книжки особи, про періоди роботи якої йдеться у зверненні, а з інформації, вказаної у зверненні, неможливо визначити рівень органу державного страхування, в якому вона працювала, надаємо загальні роз’яснення.

Стаж державної служби обчислюється відповідно до Закону України «Про державну службу», Порядку обчислення стажу державної служби, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03.05.94 р. № 283, та додатка до нього.

Обчислений відповідно до цього Порядку стаж державної служби застосовується для встановлення державним службовцям надбавки за вислугу років, надання додаткових оплачуваних відпусток та призначення пенсії.

Згідно з пунктом 2 вказаного Порядку до стажу державної служби зараховується робота (служба), зокрема, на посадах керівних працівників і спеціалістів державних органів колишніх УРСР та інших республік, а також колишнього СРСР, у тому числі в міністерствах і відомствах УРСР (уключаючи головні управління, управління, що відповідно до затвердженої Урядом структури входили до центрального апарату цих міністерств і відомств) та в місцевих органах державного управління міністерств і відомств УРСР та інших республік, а також СРСР.

Відповідно до постанови Ради Міністрів СРСР від 17.04.58 р. № 417 «Про передачу місцевих органів Держстраху СРСР у відання міністерств фінансів союзних республік», постанови Ради Міністрів УРСР від 20.05.58 р. № 596 «Про передачу місцевих органів державного страхування по УРСР у відання Міністерства фінансів УРСР» у віданні Міністерства фінансів УРСР було утворено Головне управління державного страхування УРСР на господарському розрахунку, якому підпорядкувалися обласні, міські і районні органи державного страхування.

Крім того, Положенням про органи державного страхування в Українській РСР, затвердженим постановою Ради Міністрів УРСР від 26.11.58 р. № 1645, передбачалося, що Головне управління державного страхування УРСР з усіма його органами на місцях є єдиною організацією Української РСР (Держстрах УРСР), знаходиться у віданні Міністерства фінансів УРСР і входить до складу союзно-республіканської системи органів державного страхування СРСР. Держстрах УРСР з усіма його органами є юридичною особою, яка діє на засадах господарського розрахунку, здійснюваного в цілому по республіці.

Як вбачається, органи державного страхування утримувалися не за рахунок коштів державного бюджету, а перебували на госпрозрахунку, що не відповідає вимогам Закону України «Про державну службу».

Ураховуючи викладене, згаданий період роботи особи з 1975 року по 1990 рік на посадах спеціаліста та заступника начальника в органах державного страхування не може бути зарахований до стажу державної служби.

 

Заступник начальника Головдержслужби О. Сітало

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

ПЕРІОД РОБОТИ В ОРГАНАХ ДЕРЖАВНОГО СТРАХУВАННЯ
НЕ ЗАРАХОВУЄТЬСЯ ДО СТАЖУ ДЕРЖСЛУЖБИ

Пропонуємо вашій увазі черговий

лист Головдержслужби, в якому надано відповідь на таке запитання нашого читача: «Чи зараховується до стажу державної служби період роботи в 1975 — 1990 роках в органах державного страхування на посаді спеціаліста та заступника начальника?».

Як справедливо зазначила Головдержслужба, загальний стаж державної служби обчислюється відповідно до

Порядку обчислення стажу державної служби, затвердженого постановою КМУ від 03.05.94 р. № 283 (далі — Порядок № 283), та додатка до нього. Зазначений Порядок застосовується для встановлення держслужбовцям надбавки за вислугу років, надання додаткових оплачуваних відпусток та призначення пенсії.

Відповідно до

п. 4 Порядку № 283 основним документом для визначення стажу держслужби є трудова книжка та інші документи, що підтверджують стаж роботи.

Згідно зі

ст. 1 Закону України «Про державну службу» від 16.12.93 р. № 3723-XII (далі — Закон про держслужбу) державна служба в Україні — це професійна діяльність осіб, які обіймають посади в державних органах та їх апараті щодо практичного виконання завдань і функцій держави та одержують заробітну плату за рахунок державних коштів.

Згідно з

п. 2 Порядку № 283 до стажу державної служби зараховується робота (служба), зокрема, на посадах керівних працівників та спеціалістів державних органів колишнього УРСР та інших республік колишнього СРСР, у тому числі в міністерствах та відомствах УРСР (уключаючи головні управління, управління, що згідно із затвердженою урядом структурою входили до центрального апарату цих міністерств і відомств).

Відповідно до

постанови Ради Міністрів СРСР «Про передачу місцевих органів Держстраху СРСР у відання міністерств фінансів союзних республік» від 17.04.58 р. № 417 та постанови Ради Міністрів УРСР «Про передачу місцевих органів державного страхування по УРСР до відомства Міністерства фінансів УРСР» від 20.05.58 р. № 596 у складі Міністерства фінансів УРСР було створено Головне управління державного страхування УРСР на господарському розрахунку, якому підпорядковувалися обласні, міські та районні органи державного страхування. Крім цього, Положенням про органи державного страхування в Українській РСР, затвердженим постановою Ради Міністрів УРСР від 26.11.58 р. № 1645, передбачалося, що Головне управління державного страхування УРСР з усіма його органами на місцях є єдиною організацією УРСР (Держстрах УРСР), перебуває у віданні Міністерства фінансів УРСР та входить до складу союзно-республіканської системи органів державного страхування СРСР. Держстрах СРСР з усіма його органами є юридичною особою, яка діє на підставах господарського розрахунку, здійснюваного в цілому по республіці.

Таким чином, органи державного страхування утримувалися не за рахунок державних коштів, а перебували на госпрозрахунку, що не відповідає

Закону про держслужбу.

Виходячи з цього Головдержслужба констатувала: період роботи з 1975 по 1990 роки на посаді спеціаліста та заступника начальника в органах державного страхування

не може бути зараховано до стажу державної служби.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі