Теми статей
Обрати теми

Про застосування деяких норм Типового положення про атестацію педагогічних працівників

Редакція ББ
Лист від 26.01.2011 р. № 1/9-44

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ПРО ЗАСТОСУВАННЯ ДЕЯКИХ НОРМ ТИПОВОГО ПОЛОЖЕННЯ ПРО АТЕСТАЦІЮ ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ

Лист від 26.01.2011 р. № 1/9-44

 

На численні звернення щодо застосування пункту 3.20 Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки від 6 жовтня 2010 року № 930, зареєстрованого у Міністерстві юстиції 14 грудня 2010 року за № 1255/18550 (далі — Типове положення) роз’яснюємо.

З метою захисту трудових прав вчителів та викладачів, які мають педагогічне навантаження з кількох предметів, передбачено, що вони атестуються лише з того предмета, який викладають за спеціальністю. Необхідною умовою при цьому

є обов’язкове підвищення кваліфікації з тих навчальних дисциплін, які вчитель викладає.

Враховуючи, що Типове положення набрало чинності 30 грудня 2010 року, тобто вже після розподілу педагогічного навантаження вчителів у загальноосвітніх навчальних закладах, а також керуючись принципом неприпустимості зворотної дії в часі законів та інших нормативно-правових актів, при оплаті праці вчителів, які викладають два і більше предметів, до кінця поточного навчального року слід застосовувати правила, встановлені пунктом 2.6 Типового положення про атестацію педагогічних працівників України, затвердженого наказом Міністерства освіти від 20.08.93 р. № 310 (зі змінами, внесеними згідно з наказом Міносвіти від 01.12.98 р. № 419). Тобто у таких випадках необхідно керуватися нормативним документом, який діяв на початку навчального року.

У подальшому органам управління освітою спільно з інститутами післядипломної педагогічної освіти необхідно планувати курси підвищення кваліфікації вчителів, які викладають два і більше навчальних предметів, застосовуючи очно-дистанційні, дистанційні, варіативні та інші форми навчання, які б органічно взаємоузгоджувалися з процедурою атестації педагогічних працівників.

Щодо питань про порядок атестації педагогічних працівників, які на початку навчального року подали заяви про відмову від чергової атестації, роз’яснюємо, що відповідно до частини 1 статті 27 Закону України «Про загальну середню освіту» (далі — Закон) атестація педагогічних працівників загальноосвітніх навчальних закладів є

обов’язковою і здійснюється, як правило, один раз на п’ять років. Із дня набрання чинності Законом, інші нормативно-правові акти застосовуються в частині, що не суперечить цьому Закону (ст. 48).

З огляду на викладене, відмова від атестації не допускається з дня набрання чинності Законом України «Про загальну середню освіту» (23 червня 1999 року). Працівники, які подали заяви про відмову від атестації, у поточному навчальному році мають атестуватися на загальних підставах.

 

Перший заступник Міністра,
 Голова комісії з реорганізації
 Б. Жебровський

 

КОМЕНТАР ФАХІВЦЯ

 

АТЕСТАЦІЯ ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ:
ВІДПОВІДАЄ МІНОСВІТИ

Згідно з

п. 4 ст. 54 Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII (далі — Закон № 1060) педагогічні працівники підлягають атестації. За результатами атестації визначаються відповідність працівника посаді, рівень його кваліфікації, присвоюються категорії, педагогічні звання. У 2011 році атестація педагогічних працівників здійснюватиметься відповідно до Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом Міносвіти від 06.10.2010 р. № 930 (далі — Типове положення № 930). Нагадаємо: Типове положення про атестацію педагогічних працівників України, затверджене наказом Міносвіти від 20.08.93 р. № 310 (далі Положення № 310), утратило чинність з 30.12.2010 р.

У

листі, що коментується, Міносвіти роз’яснює питання, пов’язані із застосуванням норм Типового положення № 930. Розглянемо їх докладніше.

 

УЧИТЕЛЬ ВИКЛАДАЄ ДВА І БІЛЬШЕ ПРЕДМЕТІВ

Відповідно до

п. 3.20 Типового положення № 930 учителі та викладачі, які мають педагогічне навантаження з кількох предметів, атестуються з того предмета, який викладають за спеціальністю. У цьому випадку присвоєна кваліфікаційна категорія поширюється й на педагогічне навантаження з інших предметів, які вони викладають та з яких пройшли підвищення кваліфікації. При цьому, як підкреслює Міносвіти, необхідною умовою є обов’язкове підвищення кваліфікації з тих навчальних дисциплінах, які вчитель викладає.

Нагадаємо: згідно з

п. 2.6 Положення № 310 учителі та викладачі, які мали педагогічне навантаження з кількох предметів, атестувалися з того предмета, який викладали за спеціальністю. Оплата відповідно до встановленої в результаті атестації кваліфікаційної категорії поширювалася на все педагогічне навантаження до наступної атестації. Однак при цьому Положенням № 310 не було передбачено обов’язкове підвищення кваліфікації з тих навчальних дисциплін, які вчитель викладав не за спеціальністю. Згідно з п. 3.4 Положення № 310 атестація передбачала попереднє (не рідше одного разу на п’ять років) підвищення кваліфікації на підставах вільного вибору змісту, програми та форми навчання.

У зв’язку з цим у багатьох керівників навчальних закладів виникло запитання: як же бути з педагогічними працівниками, яким кваліфікаційні категорії було присвоєно раніше відповідно до вимог

пп. 2.6 та 3.4 Положення № 310 та які наразі ведуть викладацьку діяльність з кількох предметів?

Міносвіти підкреслило: ураховуючи, що

Типове положення № 930 набрало чинності 30.12.2010 р., тобто вже після розподілу педагогічного навантаження вчителів у загальноосвітніх навчальних закладах, а також керуючись принципом недопустимості зворотної дії в часі законів та інших нормативно-правових актів, при оплаті праці вчителів, які викладають два і більше предметів, до кінця поточного навчального року слід застосовувати правила, установлені п. 2.6 Положення № 310. Отже, у таких випадках необхідно користуватися нормативним документом, який діяв на початок навчального року.

У подальшому органам управління освіти спільно з інститутами післядипломної педагогічної освіти необхідно планувати курси підвищення кваліфікації вчителів, які викладають два і більше навчальних предметів, застосовуючи очно-дистанційні, дистанційні, варіативні та інші форми навчання, які б органічно взаємоузгоджувалися з процедурою атестації педагогічних працівників.

Приклад.

Учитель загальноосвітньої школи у 2010 — 2011 навчальному році має педагогічне навантаження з трьох предметів: математики, фізики та інформатики. При цьому він має повну вищу освіту за спеціальністю «вчитель математики і фізики». За результатами атестації у квітні 2009 року йому було присвоєно І кваліфікаційну категорію як учителю математики і фізики. Попередньо педпрацівник проходив курси підвищення кваліфікації за цією ж спеціальністю.

Виходячи з роз’яснень Міносвіти оплата відповідно до встановленої І кваліфікаційної категорії поширюватиметься на все педагогічне навантаження вчителя до кінця 2010 — 2011 навчального року, незважаючи на те, що він не проходив курси підвищення кваліфікації за спеціальністю «інформатика». У подальшому, якщо він викладатиме декілька предметів, йому доведеться проходити курси підвищення кваліфікації за всіма навчальними дисциплінами, які він викладає.

 

УЧИТЕЛЬ НА ПОЧАТКУ НАВЧАЛЬНОГО РОКУ ПОДАВ ЗАЯВУ ПРО ВІДМОВУ ВІД ПРОХОДЖЕННЯ ЧЕРГОВОЇ АТЕСТАЦІЇ

Нагадаємо: раніше на підставі

п. 3.2 Положення № 310 педагогічні працівники могли відмовлятися від проходження чергової атестації. У такому разі їм установлювалася кваліфікаційна категорія на рівень нижче за ту, яку вони мали за підсумками попередньої атестації (кваліфікаційна категорія «спеціаліст» у цьому випадку залишалася без змін); працівникам, для яких не були передбачені кваліфікаційні категорії, визначалася оплата праці за нижчим посадовим окладом), зупинялася дія педагогічного звання. Не допускалася тільки відмова від проходження атестації педагогічними працівниками, щодо яких виникло питання про їх невідповідність посаді.

Тепер же

п. 1.5 Типового положення № 930 передбачено: атестація педагогічних працівників навчальних та інших закладів є обов’язковою. При цьому жодних винятків зазначена норма не передбачає. Це означає, що зараз відмовитися від проходження атестації педагогічний працівник не може. Це відповідає ч. 4 ст. 54 Закону № 1060, згідно з якою всі педагогічні працівники без винятків підлягають атестації.

Крім того, у

листі, що коментується, Міносвіти роз’яснило: відповідно до ч. 1 ст. 27 Закону України «Про загальну середню освіту» від 13.05.99 р. № 651-XIV (далі — Закон № 651) атестація педагогічних працівників є обов’язковою та здійснюється, як правило, один раз на п’ять років. Із дня набуття чинності Законом № 651 інші нормативно-правові акти застосовуються в частинах, що не суперечать цьому Закону (ст. 48).

Таким чином, відмова від проходження атестації не допускається з дня набуття чинності

Законом № 651, тобто з 23.06.99 р.

У зв’язку з цим педпрацівники, які подали заяви про відмову від проходження чергової атестації, у поточному навчальному році повинні проходить атестацію на загальних підставах.

У цьому випадку норма

п. 1.5 Типового положення № 930 не суперечить чинному законодавству.

 

Світлана МЕРЕНКОВА,
 провідний контролер-ревізор КРВ у м. Харкові

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі