Теми статей
Обрати теми

Щодо обліку матеріальних цінностей, які знаходяться на балансі школи-інтернату

Редакція ББ
Лист від 06.10.2010 р. № 2/1-15-2229

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ЩОДО ОБЛІКУ МАТЕРІАЛЬНИХ ЦІННОСТЕЙ, ЯКІ ЗНАХОДЯТЬСЯ НА БАЛАНСІ ШКОЛИ-ІНТЕРНАТУ

Лист від 06.10.2010 р. № 2/1-15-2229

 

У департаменті загальної середньої та дошкільної освіти розглянуто Ваш лист щодо порядку обліку матеріальних цінностей, що знаходяться на балансі спеціальної школи-інтернату для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, надісланий до Міністерства освіти і науки Міністерством України у справах сім’ї, молоді та спорту.

Повідомляємо, що з метою підвищення рівня соціального захисту дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, Кабінетом Міністрів України 30 серпня 2003 року було прийнято постанову № 1381 «Про збільшення норм матеріального забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування».

На виконання цієї постанови наказом Міністерства освіти і науки від 17.11.2003 р. № 763 затверджено нові норми матеріального та нормативи фінансового забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також вихованців шкіл-інтернатів.

Оскільки до переліку предметів текстильної білизни не включено покривала та приліжкові килимки, навчальний заклад може додатково ввести до переліку зазначені та інші найменування відповідно до останнього рядка додатків 1 — 4 до згаданого наказу МОН.

У даний час удосконалюються та розробляються нові норми, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 14.04.2000 р. № 656 «Про затвердження наборів продуктів харчування, наборів непродовольчих товарів та наборів послуг для основних соціальних і демографічних груп населення». Після затвердження цих норм постановою Кабінету Міністрів України у наказ Міністерства освіти і науки від 17.11.2003 р. № 763 буде внесено відповідні зміни, зокрема, з урахуванням висловлених Вами пропозицій.

Повідомляємо також, що згадана у Вашому листі постанова Ради Міністрів СРСР від 31.07.87 р. № 872 втратила чинність з прийняттям постанови Кабінету Міністрів України від 05.04.94 р. № 226 «Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт і дітей, які залишилися без піклування батьків».

 

Директор департаменту О. Єресько

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

НОРМИ СПИСАННЯ МАТЕРІАЛЬНИХ ЦІННОСТЕЙ У СПЕЦІАЛЬНІЙ
ЗАГАЛЬНООСВІТНІЙ ШКОЛІ-ІНТЕРНАТІ

Міносвіти в

листі, що коментується, відповідає на таке запитання: чи існують норми списання килимів, килимових доріжок, покривал на ліжка, портьєр, тюлі, спецодягу для технічних, медичних працівників та працівників кухні в спеціальній загальноосвітній школі-інтернаті?

Відповідно до роз’яснення Міносвіти на сьогодні нормативним документом, яким слід керуватись з цього питання, є

наказ Міністерства освіти і науки України «Про затвердження норм матеріального та нормативів фінансового забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також вихованців шкіл-інтернатів» від 17.11.2003 р. № 763 (далі — наказ № 763).

Цим

наказом передбачені норми використання предметів гардероба, текстильної білизни, предметів першої потреби та товарів господарського призначення вихованців шкіл-інтернатів, до яких перелічені в запитанні предмети не належать. На думку Міносвіти, навчальний заклад може додаткового ввести до переліку зазначені найменування відповідно до останнього рядка додатків 1 — 4 до наказу № 763. Але при цьому не зовсім зрозуміло, яким чином можна включати зазначені в запитанні предмети до предметів гардероба, текстильної білизни, предметів першої потреби та товарів господарського призначення, в той час як такі предмети не належать до зазначених категорій і застосовуються установою взагалі, а не безпосередньо вихованцями.

Як зазначило Міносвіти, у цей час удосконалюються та розробляються нові норми, в яких будуть ураховані вказані в запитанні предмети. Сподіваємось, найближчим часом такі норми будуть затверджені.

Ми, у свою чергу, розглядали це питання на сторінках нашого видання в консультації «Норми списання матеріальних цінностей» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2008, № 44, с. 31) і зазначали, що на сьогодні норм використання таких предметів у школах-інтернатах

не існує.

Крім того, варто звернути увагу на те, що під час списання товарно-матеріальних цінностей слід керуватись

Типовою інструкцією про порядок списання майна бюджетних установ, затвердженою наказом Державного казначейства України від 29.11.2010 р. № 447 (далі — Інструкція № 447).

Відповідно до

п. 4 Інструкції № 447 списанню підлягає майно, яке:

— не придатне для подальшого використання (фізично зношене);

— виявлене в результаті інвентаризації як недостача;

— морально застаріле;

— пошкоджене внаслідок аварії чи стихійного лиха (за умови, що відновлення його є неможливим або економічно недоцільним і воно не може бути реалізоване).

Тому в кожному конкретному випадку необхідно дати оцінку стану речі та прийняти рішення щодо подальшого її використання. Якщо річ не втратила своїх експлуатаційних властивостей і придатна для подальшого використання, то списанню вона не підлягає, навіть якщо закінчився строк її експлуатації відповідно до норм.

Повноваження щодо визначення ступеня придатності матеріальних цінностей до використання в установі має комісія зі списання матеріальних цінностей, а також щорічна інвентаризаційна комісія.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі