Теми статей
Обрати теми

Щодо оплати за послуги стерилізації м’якого інвентарю і медичних інструментів

Редакція ББ
Лист від 10.08.2010 р. № 10.03.67/2348

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

щодо оплати за послуги стерилізації м’якого інвентарю і медичних інструментів

Лист від 10.08.2010 р. № 10.03.67/2348

 

Міністерство охорони здоров’я на запит <…> щодо оплати за послуги стерилізації м’якого інвентарю і медичних інструментів повідомляє наступне.

Дійсно, постановою Кабінету Міністрів України від 17.09.96 р. № 1138 «Про затвердження переліку платних послуг, які надаються в державних закладах охорони здоров’я та вищих медичних закладах освіти» не значиться послуга із стерилізації м’якого інвентарю і медичних інструментів іншим установам охорони здоров’я. Однак проведення таких робіт є обов’язковою умовою функціонування закладу охорони здоров’я.

Організація приміщення для проведення стерилізації м’якого інвентарю та медичних інструментів потребує великих фінансових затрат, а в умовах недостатнього бюджетного фінансування для бюджетних закладів це недоступно. Крім того, обладнання має певний термін використання та зношується під час експлуатації.

Разом з тим послуга з проведення стерилізації м’якого інвентарю і медичних інструментів не відноситься до медичних послуг, а є господарською і надається на договірних умовах, яка сприяє виконанню функціональних обов’язків закладами охорони здоров’я.

У зв’язку з викладеним пропонуємо бюджетним лікувально-профілактичним закладам охорони здоров’я, які проводять стерилізацію м’якого інвентарю і медичних інструментів або замовляють таку послугу, видатки на її проведення передбачати при складанні кошторисів.

 

Заступник Міністра С. Буніна

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

ПОСЛУГИ ЗІ СТЕРИЛІЗАЦІЇ В ЛІКУВАЛЬНО-ПРОФІЛАКТИЧНИХ УСТАНОВАХ

Нагадаємо, що

стерилізація — це повне знищення в тому чи іншому об’єкті всіх без винятку мікроорганізмів і їх спор незалежно від того, хвороботворні вони чи нешкідливі.

Для установ та закладів охорони здоров’я процес стерилізації є важливою складовою їх діяльності. Зазвичай стерилізації підлягає м’який інвентар та медичні інструменти.

Але, на жаль, не всі установи та заклади охорони здоров’я мають змогу проводити стерилізацію самостійно, адже організація приміщення для проведення стерилізації потребує великих фінансових затрат, а в тих установах, де є необхідне обладнання, не завжди є кошти для підтримання його в робочому стані.

У зв’язку з цим тим організаціям і установам, які не можуть проводити стерилізацію своїми силами, слід придбавати таку послугу «на стороні».

При цьому виникає запитання: чи можна придбати послугу зі стерилізації в іншої бюджетної установи охорони здоров’я, в якої є можливість проводити стерилізацію?

Як нагадує Міністерство охорони здоров’я в

листі, що коментується, Переліком платних послуг, які можуть надаватися в державних та комунальних закладах охорони здоров’я, вищих медичних навчальних закладах та науково-дослідних установах, затвердженим постановою КМУ від 17.09.96 р. № 1138, надання послуги зі стерилізації м’якого інвентарю і медичних інструментів не передбачено. У зв’язку з цим бюджетна установа охорони здоров’я, яка має змогу проводити стерилізацію, на жаль, надавати таку платну послугу не може.

На те, що таку платну послугу бюджетні установи охорони здоров’я надавати не мають права, зверталась увага також у консультації «Послуги зі стерилізації» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2010, № 1 — 2, с. 21).

Тому послугу зі стерилізації лікувально-профілактичні установи, які не можуть проводити її самостійно, мають замовляти в небюджетних установах і, як зазначило Міністерства охорони здоров’я в

листі, що коментується, видатки на це слід передбачити при складанні кошторису.

Нагадаємо, що відповідно до

Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженої наказом Державного казначейства України від 25.11.2008 р. № 495, видатки на проведення зазначеної послуги мають проводитись за КЕКВ 1134 «Оплата послуг (крім комунальних)».
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі