Теми статей
Обрати теми

Використання коштів спецфонду на придбання медикаментів при наданні платних ветеринарних послуг

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ВИКОРИСТАННЯ КОШТІВ СПЕЦФОНДУ НА ПРИДБАННЯ МЕДИКАМЕНТІВ ПРИ НАДАННІ ПЛАТНИХ ВЕТЕРИНАРНИХ ПОСЛУГ

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Районна державна лікарня ветеринарної медицини надає платні послуги, плата за які надходить на рахунок для обліку операцій за спецфондом кошторису. У калькуляції вартості платної послуги вартість медикаментів не передбачена.

Чи має право лікарня придбавати медикаменти для надання ветеринарної допомоги тваринам за рахунок коштів спеціального фонду, а потім повертати їх вартість на цей самий спецрахунок за ціною їх придбання, стягуючи вартість таких медикаментів зі споживачів платної послуги?

(Запорізька обл.)

 

Ні, лікарня не може вчиняти так, як зазначено у запитанні. Пояснимо чому.

Постановою КМУ «Про перелік протиепізоотичних, лікувальних, лабораторно-діагностичних, радіологічних та інших ветеринарно-санітарних заходів, що проводяться органами державної ветеринарної медицини за рахунок відповідних бюджетних та інших коштів» від 15.08.92 р. № 478

(далі — постанова № 478) визначено перелік заходів, які здійснюються згідно з тарифами.

Пунктом 1

цієї постанови затверджено перелік протиепізоотичних, лікувальних, лабораторно-діагностичних, радіологічних та інших ветеринарно-санітарних заходів при інфекційних і паразитарних захворюваннях тварин, що проводяться органами державної ветеринарної медицини за рахунок коштів відповідних бюджетів (додатки 1 — 3 до постанови № 478). Пунктом 4 цієї ж постанови встановлено, що фінансування інших заходів ветеринарної медицини, зокрема щодо запобігання і ліквідації хвороб тварин (крім зазначених у додатках 1 — 3 до цієї постанови), лікування хворих тварин, лабораторні дослідження, ветеринарно-санітарна експертиза продуктів тваринництва і сировини та всіх видів продукції на ринках здійснюються за рахунок власників тварин і тваринницької продукції за плату згідно з тарифами (додаток 4).

Відповідно до

п. 5 постанови № 478 витрати на планові профілактичні, технологічні та ветеринарно-санітарні заходи (прибирання, ремонт, дезінфекція приміщення, знищення мух, кліщів, мишовидних гризунів, боротьба з гнусом, протикліщові обробки місцевості, застосування антибіотиків, вітамінів, мінеральних речовин, мікроелементів тощо) провадяться за рахунок господарств або власників тварин.

Основні принципи встановлення і застосування цін і тарифів в Україні встановлює

Закон України «Про ціни і ціноутворення» від 03.12.90 р. № 507-XII (далі — Закон № 507), дія якого поширюється на всі підприємства й організації незалежно від форм власності, тобто і на бюджетні організації також.

Виходячи зі

ст. 7 Закону № 507 на всі види продукції, товарів і послуг ціну встановлює сама установа (за винятком таких, щодо яких здійснюється державне регулювання цін і тарифів). Базою для визначення ціни послуги є розрахунок витрат, пов’язаних з безпосереднім наданням послуги. Як визначено у п. 138.8 ст. 138 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI, собівартість виготовлених та реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг складається з витрат, прямо пов’язаних з виробництвом таких товарів, виконанням робіт, наданням послуг, а саме:

— прямих матеріальних витрат;

— прямих витрат на оплату праці;

— амортизації виробничих основних засобів та нематеріальних активів, безпосередньо пов’язаних з виробництвом товарів, виконанням робіт, наданням послуг;

— вартості придбаних послуг, прямо пов’язаних з виробництвом товарів, виконанням робіт, наданням послуг;

— інших прямих витрат, у тому числі витрат з придбання електричної енергії (включаючи реактивну).

Формування тарифів на платні ветеринарні послуги має здійснюватись відповідно до

Порядку формування тарифів на ветеринарні послуги, що надаються державними установами ветеринарної медицини, затвердженого постановою КМУ від 04.11.2009 р. № 1167 (далі — Порядок № 1167).

Медикаменти, як правило, є невід’ємною частиною складу матеріальних цінностей, які необхідні для надання ветеринарних медичних послуг.

Так, відповідно до

п. 8 Порядку № 1167 тарифи на ветеринарні послуги із здійснення протиепізоотичних заходів формуються з урахуванням:

— вартості предметів та матеріалів, зокрема

медикаментів, біопрепаратів, діагностикумів, дезінфекційних засобів та інших матеріалів і реактивів;

— нарахувань на заробітну плату;

— накладних витрат, що виникають за умови надання платних послуг;

— витрат з оновлення основних засобів.

Тому якщо медикаменти необхідні для надання платних послуг, то їх вартість

обов’язково має бути включена до загальної вартості послуги. У подальшому частину коштів, які надійдуть як плата за послуги, лікарня зможе витратити на придбання нових медикаментів, що необхідні для надання платних послуг.

Відповідно до

п. 4 ст. 13 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI плата за послуги, що надаються бюджетними установами згідно з їх основною діяльністю, належить до першої підгрупи першої групи власних надходжень бюджетних установ. Витрачати кошти цієї підгрупи можна на покриття витрат, пов’язаних з організацією та наданням послуг, що надаються бюджетними установами згідно з їх основною діяльністю.

Витрачання коштів загального фонду кошторису на цілі, передбачені спеціальним фондом кошторису,

не припустимо.

Також нагадаємо, що відповідно до

п. 23 Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ, затвердженого постановою КМУ від 28.02.2002 р. № 228, видатки спеціального фонду кошторису за рахунок власних надходжень плануються і витрачаються у такій послідовності:

1) за встановленими напрямами використання;

2) на погашення заборгованості установи з бюджетних зобов’язань за спеціальним та загальним фондом кошторису;

3) на проведення заходів, пов’язаних з виконанням основних функцій, які не забезпечені (або частково забезпечені) видатками загального фонду.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі