Теми статей
Обрати теми

Облік та списання флешки

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ОБЛІК ТА СПИСАННЯ ФЛЕШКИ

 

Вікторія МАТВЄЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Закладом культури придбана флеш-пам’ять (USB Flash Drive) за ціною 120 грн. (у тому числі ПДВ — 20 грн.) за одиницю. На якому рахунку слід обліковувати флешку? Як її списати, якщо вона перестала працювати? Чи обов’язково для цього потрібно отримувати висновок сервісного центру?

(м. Харків)

 

Флеш-пам’ять (USB Flash Drive), або флешка, є різновидом зовнішнього носія інформації для комп’ютера. Flash (англ.) — пригадатися, осявати, спасти на думку.

Флешка призначена для запису, зберігання та передачі інформації (текстові документи, музика, фотографії, відеофайли тощо) з одного комп’ютера на інший. Основними перевагами флешки є простота в експлуатації, велика ємність, компактність, енергонезалежність, висока швидкість передачі інформації, захищеність від механічного та електромагнітного впливу, універсальність (підходить до будь-якого комп’ютера). Одна від одної флешки відрізняються за ємністю, типами інтерфейсу та додатковими можливостями. Як правило, гарантія виробників на флешки становить від 1 до 5 років. Підтвердженням гарантійних зобов’язань є гарантійний талон виробника або продавця.

У бухгалтерському обліку матеріальні цінності, вартість яких не перевищує 1000 грн. (без ПДВ) та строк корисної експлуатації яких перевищує 365 календарних днів, зараховуються до складу необоротних активів та обліковуються як

малоцінні необоротні матеріальні активи на субрахунку 113 «Малоцінні необоротні матеріальні активи». Облік таких об’єктів ведеться з дотриманням вимог, передбачених Інструкцією з обліку необоротних активів бюджетних установ, затвердженою наказом Держказначейства від 17.07.2000 р. № 64 (далі — Інструкція № 64). Тому в бухгалтерському обліку флешки обліковуються у складі інших необоротних матеріальних активів на субрахунку 113.

Відповідно до

п.п. 7.7 Інструкції № 64 на малоцінні необоротні матеріальні активи нараховується знос у такому порядку:

— 50 % первісної вартості — у першому місяці передачі у використання об’єкта необоротних активів;

— решта 50 % первісної вартості — у місяці ліквідації (списання з балансу) об’єкта необоротних активів.

При цьому, як зазначало Держказначейство в

листі від 27.05.2010 р. № 15-04/1239-9217 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2010, № 25), у разі прийняття бюджетною установою рішення про списання з балансу інших необоротних матеріальних активів насамперед необхідно нарахувати другу половину зносу (тобто решту 50 % первісної вартості об’єкта), та тільки потім списати такий об’єкт з балансу.

Тепер стосовно процедури списання таких об’єктів з балансу. Нагадаємо: бюджетні установи при списанні майна, зокрема,

об’єктів, строк використання яких перевищує один рік (крім об’єктів, які належать до основних засобів (фондів) та незавершеного будівництва), з 15.01.2011 р. керуються Типовою інструкцією про порядок списання майна бюджетних установ, затвердженою наказом Держказначейства від 29.11.2010 р. № 447 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2011, № 4).

Питаннями визначення непридатності майна та встановлення неможливості й неефективності проведення відновлювального ремонту, а також оформленням необхідної документації на його списання займається

комісія зі списання.

Так, комісія зі списання уповноважена виконувати такі функції:

— проводити обстеження майна, яке підлягає списанню, використовуючи для цього необхідну технічну документацію (технічні паспорти, відомості про дефекти та інші документи), а також дані бухгалтерського обліку, установлювати можливість чи неможливість відновлення та подальшого використання майна в цій установі та вносити пропозиції щодо його продажу, безоплатної передачі або ліквідації;

— установлювати конкретні причини списання майна: фізичний знос, моральне старіння, порушення нормальних умов експлуатації, пошкодження в результаті аварії тощо.

Як бачимо,

Типовою інструкцією не передбачені вимоги щодо необхідності залучення сторонньої організації для визначення непридатності матеріальних цінностей та встановлення неможливості або неефективності проведення відновлювального ремонту. Отже, такий висновок з висновками про непридатність матеріальних цінностей (у цьому випадку — флешки) до подальшої експлуатації оформляє комісія зі списання.

Водночас варто попередити: якщо флешку списано раніше закінчення гарантійного строку, то органи КРУ можуть поцікавитися, чи зверталася установа до сервісного центру для усунення причин несправності флешки. І відповідно можуть вимагати висновок сервісного центру про непридатність флешки до подальшої експлуатації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі