Теми статей
Обрати теми

Чи складати акт списання для запасів, що списуються за нормами?

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ЧИ СКЛАДАТИ АКТ СПИСАННЯ ДЛЯ ЗАПАСІВ, ЩО СПИСУЮТЬСЯ ЗА НОРМАМИ?

 

Вікторія МАТВЄЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Чи змінився порядок списання запасів, що списуються за затвердженими нормами (наприклад, бензин, продукти харчування), у зв’язку з набуттям чинності Типовою інструкцією про порядок списання майна бюджетних установ, затвердженою наказом Держказначейства від 29.11.2010 р. № 447? Чи потрібно при списанні цих матеріальних цінностей додатково складати акти списання?

(Дніпропетровська обл.)

 

Відповідно до

п. 4 Типової інструкції про порядок списання майна бюджетних установ, затвердженої наказом Держказначейства від 29.11.2010 р. № 447 (далі — Типова інструкція), причинами, за якими майно бюджетних установ підлягає списанню, є:

1) непридатність до подальшого використання (фізичний знос);

2) виявлення в результаті інвентаризації як нестача;

3) моральний знос;

4) пошкодження внаслідок аварії чи стихійного лиха (за умови, що відновлення майна є неможливим або економічно недоцільним, і воно не може бути реалізоване).

Зазначеним документом чітко визначено функції та повноваження комісії зі списання майна бюджетних установ. Так, однією з функцій комісії є складання за результатами роботи відповідних

актів списання. Залежно від виду майна бюджетні установи для оформлення його списання застосовують різні форми типових документів (актів списання), які перелічено в п. 8 Типової інструкції.

Проте, як відомо, списання запасів з балансів може здійснюватися не тільки за зазначеними вище причинами. Як випливає з норм

Інструкції з обліку запасів бюджетних установ, затвердженої наказом Держказначейства від 08.12.2000 р. № 125 (далі — Інструкція № 125), вибуття запасів може здійснюватися, зокрема, для безпосереднього використання на потреби установи, для використання у виробництві.

Щодо списання пального, то відповідно до

п. 57 Інструкції № 125 списання витраченого пального здійснюється на підставі подорожніх листів. При цьому списання провадиться виходячи з фактичної витрати пального, але не більше норм витрат, установлених для окремих марок автотранспорту.

Нагадаємо, що форми подорожніх листів та порядок їх заповнення затверджено такими документами:

наказом Держкомстату «Про затвердження типової форми первинного обліку роботи службового легкового автомобіля та Інструкції про порядок її застосування» від 17.02.98 р. № 74 — для легкових автомобілів (типова форма № 3);

спільними наказами Мінтрансу і Мінстату «Про затвердження типових форм первинного обліку роботи вантажного автомобіля» від 29.12.95 р. № 488/346 та «Про затвердження Інструкції про порядок виготовлення, зберігання, застосування єдиної первинної транспортної документації для перевезення вантажів автомобільним транспортом та обліку транспортної роботи» від 07.08.96 р. № 228/253 — для вантажних автомобілів (типова форма № 2).

Норми витрат палива і мастильних матеріалів на автомобільному транспорті

затверджено наказом Мінтрансу від 10.02.98 р. № 43.

Крім того, має свої особливості і порядок списання продуктів харчування. Так, при видачі продуктів харчування зі складу оформляється

меню-вимога на видачу продуктів харчування (форма № З-4). Цей документ складається на підставі інформації про кількість осіб, які одержують харчування, та встановлених норм харчування на одну особу. Типову форму меню-вимоги на видачу продуктів харчування затверджено Інструкцією про складання типових форм обліку та списання запасів бюджетних установ, затвердженою наказом Держказначейства від 18.12.2000 р. № 130.

У бухгалтерії списання продуктів харчування відображається в оборотних відомостях, в яких ведеться їх аналітичний облік за найменуваннями, сортами, кількістю, вартістю та матеріально відповідальними особами.

Таким чином, списання таких матеріальних цінностей, як паливно-мастильні матеріали та продукти харчування, здійснюється на підставі спеціальних зазначених вище документів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі