Теми статей
Обрати теми

Харчування дітей дошкільного віку в радіаційній зоні

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ В РАДІАЦІЙНІЙ ЗОНІ

 

Людмила КУНГУРЦЕВА, головний спеціаліст відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення Міністерства освіти та науки України

 

У місті Жовті Води діє Програма радіаційного і соціального захисту населення, в рамках якої передбачені кошти на харчування дітей дошкільного віку.

Як правильно розмежувати видатки між платою батьків, коштами місцевого бюджету і коштами державного бюджету, які надходять на виконання зазначеної Програми?

Якими нормами при розрахунку вартості харчування дітей дошкільного віку слід користуватися для проведення такого розрахунку?

(Дніпропетровська обл.)

 

Відповідно до

п. 5 ст. 35 Закону України «Про дошкільну освіту» від 11.07.2001 р. № 2628-III батьки або особи, які їх замінюють, вносять плату за харчування дітей у державному та комунальному дошкільному навчальному закладі в розмірі, що не перевищує 50 % (у міській місцевості) та 30 % (у сільській місцевості) від вартості харчування на день.

Оскільки в запитанні йдеться про місто, то плата вноситься батьками в розмірі 50 % вартості харчування.

Жовті Води — єдине в Україні місто, де провадиться видобуток і переробка уранової сировини — основи ядерного палива для атомної енергетики. Унаслідок цього на території міста утворилися ділянки з радіаційним фоном, виявлено забруднення ґрунтів, води та атмосферного повітря.

У зв’язку з цим для мешканців міста Жовті Води

Програмою радіаційного і соціального захисту населення м. Жовті Води на 2003 — 2012 роки, затвердженою постановою КМУ від 05.05.2003 р. № 656, передбачено заходи щодо захисту населення міста від радіаційного впливу та пов’язаних з ним шкідливих чинників, оздоровлення навколишнього природного середовища, запобігання виникненню надзвичайних ситуацій техногенного характеру, збереження здоров’я та забезпечення соціального захисту населення.

Зокрема, зазначеною

Програмою передбачено забезпечення додаткового харчування шляхом відшкодування частини вартості оздоровлення дітей дошкільного та шкільного віку.

У цьому випадку сума вартості харчування буде більша, ніж вартість харчування у звичайних дитячих садках, де немає додаткового харчування. Ця збільшена вартість буде розподілятися так:

— 50 % — плата батьків за харчування дітей;

— 50 % — кошти місцевого бюджету, з якого фінансується дитячий садок, та кошти державного бюджету, виділені в рамках вищезазначеної

Програми.

Що стосується норм, згідно з якими розраховується додаткове харчування дітей, то зазначимо таке.

Норми харчування в навчальних та оздоровчих закладах визначені постановою КМУ «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах» від 22.11.2004 р. № 1591. Цими нормами додаткове харчування дітей у рамках зазначеної Програми не передбачено. У зв’язку з цим відділу освіти Жовтоводської міської ради доцільно звернутися до міського управління охорони здоров’я з проханням розробити норми для додаткового харчування дітей, ураховуючи особливості зазначеної місцевості. У подальшому при визначенні вартості додаткового харчування дітей слід дотримуватися встановлених норм.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі