Теми статей
Обрати теми

Питання діяльності здоровпункту

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПИТАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ЗДОРОВПУНКТУ

 

Анжела КУПЛИВАНЧУК, головний спеціаліст Департаменту економіки, фінансів і бухгалтерської звітності Міністерства охорони здоров’я України

 

У 2008 році при середньому навчальному закладі районною поліклінікою було створено здоровпункт, в якому працює один працівник — завідувач здоровпункту — медична сестра. На момент створення здоровпункту в навчальному закладі навчалося 535 учнів, але у 2009 та 2010 роках кількість учнів знизилась і склала 450 осіб. Чи має право на існування здоровпункт при такій кількості учнів? Чи має право завідувач здоровпункту на підвищення посадового окладу за завідування?

(Луганська обл.)

 

Штати установ та закладів охорони здоров’я встановлюються відповідно до вимог

наказу Міністерства охорони здоров’я «Про штатні нормативи та типові штати закладів охорони здоров’я» від 23.02.2000 р. № 33 (далі — наказ № 33).

Штати медичного персоналу фельдшерських здоровпунктів установлюються згідно з

п. 4 розд. IV додатка 28 до наказу № 33.

Наведемо в таблиці штатні нормативи посад медичного персоналу фельдшерських здоровпунктів.

 

Найменування посади

Кількість посад при чисельності працівників (учнів)

500 — 800 осіб

801 — 1500 осіб

1501 — 2000 осіб

Завідуючий здоровпунктом — фельдшер або медична сестра

1

1

1

Фельдшер, акушерка, медична сестра

0,5 (сумарно)

1 (сумарно)

Фельдшер або медична сестра

1 посада при чисельності працівників у другій зміні на підприємстві не менше 50 осіб;1 посада при чисельності працівників у третій зміні не менше 300 осіб

 

Тобто виходячи з даних, наведених у таблиці, здоровпункти створюються за наявності

від 500 осіб (учнів). У вашому випадку були всі законні підстави для створення здоровпункту, адже в навчальному закладі навчалося більше ніж 500 учнів (535 учнів).

Що стосується діяльності вже створеного здоровпункту за наявності учнів у навчальному закладі менш ніж 500 осіб, то згідно із

Законом України «Про місцеве самоврядування» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР рішення щодо його подальшого функціонування приймає відповідна рада, до сфери управління якої належить зазначений здоровпункт.

Щодо встановлення підвищення за завідування завідуючому здоровпункту зазначимо таке.

Основні вимоги щодо оплати праці працівників сфери охорони здоров’я визначені

Умовами оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затвердженими спільним наказом Міністерства праці та соціальної політики України та Міністерства охорони здоров’я України від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

Згідно з

п.п. 2.2.9 Умов № 308/519 керівникам закладів охорони здоров’я та їх структурних підрозділів із числа фахівців з базовою та неповною вищою медичною освітою посадові оклади встановлюються, виходячи з тарифних розрядів посад фахівців відповідної кваліфікації, з урахуванням підвищення на 10 — 20 % залежно від обсягу роботи:

— на 10 % — при кількості посад фахівців

з базовою та неповною вищою медичною освітою (з урахуванням посади керівника) згідно зі штатним розписом до 3 одиниць (включно);

— на 15 % — понад 3 до 10 одиниць (включно);

— на 20 % — понад 10 одиниць.

Отже, у наведеному випадку завідувачу здоровпункту — медичній сестрі посадовий оклад, установлений виходячи з тарифних розрядів посад фахівців відповідної кваліфікації, підвищується на 10 %.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі