Теми статей
Обрати теми

Замісництво та розрахунок різниці в окладах

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ЗАМІСНИЦТВО ТА РОЗРАХУНОК РІЗНИЦІ В ОКЛАДАХ

 

Анжела КУПЛИВАНЧУК, головний спеціаліст Департаменту економіки, фінансів і бухгалтерської звітності Міністерства охорони здоров’я України

 

Заступник головного лікаря з лікувальної роботи йде в щорічну відпустку. Виконувати його обов’язки назначено завідувача одного з відділень лікарні з виплатою йому різниці в окладах. Крім того, на час виконання завідувачем відділення обов’язків заступника головного лікаря призначено на посаду завідувача відділення лікаря цього самого відділення також з виплатою йому різниці в окладах.

Чи правильно це? Як розрахувати різницю в окладах заступника головного лікаря з лікувальної роботи та завідувача відділення, якщо заступник головного лікаря має вищу кваліфікаційну категорію, а завідувач відділення кваліфікаційної категорії взагалі не має?

(м. Київ)

 

Основним нормативним документом, який регулює умови оплати праці у сфері охорони здоров’я, є

Умови оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджені спільним наказом Міністерства праці та соціальної політики України та Міністерства охорони здоров’я України від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови оплати праці № 308/519).

Умовами оплати праці

передбачена лише ситуація, коли працівник поряд зі своєю основною роботою виконує обов’язки тимчасово відсутнього працівника, за що передбачена доплата.

Так, відповідно до

п.п. 3.1.1 п. 3 Умов оплати праці № 308/519 професіоналам, фахівцям, технічним службовцям та робітникам, які виконують у тому самому закладі, установі поряд зі своєю основною роботою додаткову роботу за іншою професією (посадою) або обов’язки тимчасово відсутнього працівника без звільнення від своєї основної роботи, провадиться доплата за суміщення професії (посади) або виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника в розмірі до 50 % посадового окладу за основною посадою.

Конкретний розмір цих доплат установлюється керівником закладу, установи залежно від кваліфікації працівника, складності та обсягу робіт, що виконуються.

Але в описаному випадку йдеться про звільнення від основної роботи працівника, що буде замінювати іншого працівника, який з певних причин тимчасово відсутній. Тому варіант заміни, описаний в

Умовах оплати праці № 308/519, у такому випадку не підходить, а підходить варіант замісництва.

Документом, яким регламентовано порядок тимчасового замісництва, є

роз’яснення Держкомпраці СРСР і Секретаріату ВЦРПС «Про порядок оплати тимчасового заступництва» від 29.12.65 р. № 30/39 (далі — роз’яснення № 30/39).

Це

роз’яснення діє на підставі постанови Верховної Ради України «Про порядок тимчасової дії на території України деяких актів законодавства Союзу РСР» від 12.09.91 р. № 1545-XII.

Згідно з

абз. 1 п. 1 роз’яснення № 30/39 тимчасовим замісництвом вважається виконання службових обов’язків за посадою тимчасово відсутнього працівника, коли це викликано виробничою необхідністю.

Тимчасове замісництво, як правило, застосовується

в разі потреби заміщення працівника, який обіймає вищу посаду, що й відбувається у вашому випадку.

Зверніть увагу: як випливає з визначення тимчасового замісництва, наведеного в

роз’ясненні № 30/39, тимчасовий замісник, на відміну від виконуючого обов’язки тимчасово відсутнього працівника, виконує виключно чужі обов’язки, тобто на період замісництва він звільняється від виконання своєї роботи, обумовленої трудовим договором.

Тимчасове замісництво за посадою відсутнього працівника покладається на іншого працівника наказом (розпорядженням) керівника підприємства. При цьому обов’язково слід пам’ятати обмеження, встановлене

ст. 33 Кодексу законів про працю від 10.12.71 р., згідно з яким тимчасове переведення працівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, допускається тільки за його згодою. Тобто в цьому випадку доручити працівнику виконання додаткової роботи можна тільки з його згоди.

При тимчасовому замісництві працівнику-заміснику виплачується

доплата в розмірі різниці між його фактичним окладом і посадовим окладом працівника, якого він заміняє (абз. 2 п. 1 роз’яснення № 30/39).

Штатним заступникам або помічникам відсутнього працівника (за відсутності посади заступника)

різниця в окладах не виплачується.

Таким чином, завідувач відділення

має право на отримання різниці в окладах, адже він не є ні заступником, ні помічником заступника головного лікаря з лікувальної роботи.

Аналогічно має право на отримання різниці в окладах і лікар, який призначається виконуючим обов’язки завідувача відділення.

А от що стосується наявності в заступника головного лікаря з лікувальної роботи вищої кваліфікаційної категорії, при тому що в завідувача відділення кваліфікаційної категорії немає взагалі, то в цьому випадку розрахунок різниці в окладах має здійснюватись за однакових умов. Тобто порівнювати оклад завідувача відділення слід з окладом заступника головного лікаря з лікувальної роботи за умов, коли цей заступник не має кваліфікаційної категорії.

Для наочності розглянемо цю ситуацію на

прикладі.

Посадовий оклад головного лікаря лікарні на 01.01.2011 р. становить 1839 грн.

Посадовий оклад заступника головного лікаря з лікувальної роботи розраховано виходячи з п.п. 2.2.1 Умов оплати праці № 308/519 на 10 % нижче, ніж посадовий оклад головного лікаря, що становить 1655 грн. У зв’язку з тим, що заступник головного лікаря з лікувальної роботи має вищу кваліфікаційну категорію за спеціальністю «організація і управління охороною здоров’я», його посадовий оклад підвищено на 44,9 % тарифної ставки працівника 1-го тарифного розряду, тобто на 275 грн. (613 грн. х 44,9 : 100).

Таким чином, посадовий оклад заступника головного лікаря з лікувальної роботи з урахуванням підвищення за наявність кваліфікаційної категорії становить 1930 грн. (1655 грн. + 275 грн.).

Завідувач відділення є лікарем-терапевтом і кваліфікаційної категорії не має, у зв’язку з цим його посадовий оклад відповідно до п.п. 2.2.5 Умов оплати праці № 308/519 розраховується виходячи з 10-го тарифного розряду, що на 01.01.2011 р. становить 1116 грн. (613 грн. (розмір посадового окладу (тарифної ставки) працівника 1-го тарифного розряду) х 1,82).

Таким чином, посадовий оклад завідувача відділення слід порівнювати з посадовим окладом заступника головного лікаря з лікувальної роботи без урахування кваліфікаційної категорії.

Різниця в посадових окладах заступника головного лікаря з лікувальної роботи та завідувача відділення складає 539 грн. (1655 грн. - 1116 грн.).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі