Теми статей
Обрати теми

Інформаційна сторінка

Редакція ББ
Новини

Щодо оприлюднення інформації про застосування процедури закупівлі в одного учасника товарів та послуг у сфері природних монополій

У зв’язку з набранням чинності

Законом України «Про внесення змін до статті 2 Закону України «Про здійснення державних закупівель» щодо закупівель товарів та послуг у сфері природних монополій та суміжних ринків» від 11.01.2011 р. № 2900-VI (далі — Закон) Мінекономіки в листі від 21.02.2011 р. повідомило таке.

Згідно зі змінами, унесеними

Законом до ст. 2 Закону України «Про здійснення державних закупівель» від 01.06.2010 р. № 2289-VI, дія останнього не поширюється на випадки, коли предметом закупівлі є, зокрема:

— електрична енергія, її постачання, передача та розподіл;

— природний і нафтовий газ та послуги з його транспортування, розподілу та постачання;

— теплова енергія, її постачання та транспортування;

— послуги з централізованого опалення, водопостачання та водовідведення.

Таким чином, у разі якщо замовником передбачена закупівля зазначених товарів та послуг, то така закупівля здійснюється

без урахування вимог Закону України «Про здійснення державних закупівель», у тому числі ст. 10 цього Закону щодо оприлюднення інформації про закупівлю.

 

МІНПРАЦІ ЩОДО ОПЛАТИ ЛІКАРНЯНИХ

Мінпраці в

листі від 18.02.2011 р. № 1742/0/14-11/18 повідомило, що Порядок фінансування страхувальників для надання застрахованим особам матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затверджений постановою правління ФССТВП від 22.12.2010 р. № 26, набрав чинності з дня його опублікування (04.02.2011 р.), але поширюється на виплати, призначення яких здійснюється з січня 2011 року, у тому числі якщо страховий випадок настав до 1 січня 2011 року, але нарахування допомоги здійснюється після цієї дати.

У цьому

листі Мінпраці зазначило, що:

— підставою для фінансування страхувальників робочими органами ФССТВП є оформлена за встановленим зразком заява-розрахунок, що містить інформацію про нараховані страхувальником застрахованим особам суми матеріального забезпечення за їх видами. У зв’язку з тим, що законодавством

не встановлено обмежень щодо періодичності та частоти подання заяв-розрахунків з метою забезпечення своєчасності страхових виплат, такі заяви подаються страхувальниками в міру опрацювання документів, поданих застрахованими особами. У заяві-розрахунку зазначається повна сума коштів на матеріальне забезпечення без зменшення її на суми обов’язкових платежів;

— страхувальник-роботодавець відкриває окремий рахунок для зарахування страхових коштів, які надаються ФССТВП і можуть бути використані страхувальником виключно для надання матеріального забезпечення та соціальних послуг застрахованим особам. Проте частина цих коштів

має бути утримана в рахунок сплати податку на доходи фізичних осіб, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та інших платежів, які відповідно до законів України утримуються з цих виплат.

 

ДПАУ

рекомендує при виплаті доходу фізособам — підприємцям отримувати від них спеціальну довідку

ДПАУ в

листі від 03.02.2011 р. № 1085/К/17-0714 нагадала: відповідно до п. 177.8 Податкового кодексу України під час нарахування (виплати) фізособі-підприємцю доходу від операцій, що здійснюються в межах обраних ним видів діяльності, суб’єкт господарювання, який нараховує (виплачує) такий дохід, не утримує податок на доходи у джерела виплати, якщо фізособою-підприємцем, що отримує такий дохід, надано копію свідоцтва про державну реєстрацію її як суб’єкта підприємницької діяльності.

Але бланком свідоцтва про державну реєстрацію фізособи-підприємця

не передбачено розміщення інформації щодо видів діяльності та обраної платником податку системи оподаткування отриманих від такої діяльності доходів.

Тому ДПАУ рекомендує юридичним особам, які мають господарські відносини з фізособою-підприємцем, крім копії документа, що підтверджує його реєстрацію як суб’єкта підприємницької діяльності (

свідоцтва про державну реєстрацію), отримувати від такої особи довідку (що надається на письмову заяву платника податковим органом, в якому він перебуває на податковому обліку), в якій зазначається перелік видів діяльності відповідно до реєстраційної картки та обрана система оподаткування доходів, отриманих від здійснення підприємницької діяльності.

Також у зазначеному

листі нагадується, що суб’єкт підприємницької діяльності має повідомляти про всі виплачені підприємцям суми доходів податковому органу в порядку, визначеному в пп. «б» і «д» п. 176.2 Податкового кодексу України (тобто подавати Податковий розрахунок за формою № 1 ДФ та Податкову декларацію з податку на доходи фізичних осіб).

 

ПОДАТКОВА ДЕКЛАРАЦІЯ З ПОДАТКУ НА ДОХОДИ ЗА СІЧЕНЬ 2011 РОКУ ПОДАЄТЬСЯ НЕ ПІЗНІШЕ ДЕКЛАРАЦІЇ ЗА ЛЮТИЙ

ДПАУ

листом від 17.02.2011 р. № 4486/7/17-0217 повідомила: на виконання норм п.п. «д» п. 176.1 Податкового кодексу України головним податковим відомством розроблена Податкова декларація з податку на доходи фізичних осіб (далі — Декларація).

Податківці звернули увагу на те, що станом на 17.02.2011 р. офіційно

наказ ДПАУ від 31.01.2011 р. № 58, яким затверджено Декларацію, не оприлюднено, тому на цю дату він не є чинним.

Відповідно до

п. 46.6 Податкового кодексу України, якщо в результаті запровадження нового податку або зміни правил оподаткування змінюються форми податкової звітності, центральний орган державної податкової служби, що затвердив такі форми, зобов’язаний оприлюднити нові форми звітності.

Ураховуючи викладене, до визначення нових форм декларацій (розрахунків), що застосовуються для складання звітності, із податкового періоду, що настає за податковим періодом, в якому відбулося їх оприлюднення, необхідно вжити організаційних заходів щодо проведення роз’яснювальної роботи з платниками податків

та забезпечити подання податковими агентами Декларації за січень не пізніше строку, установленого для подання Декларації за лютий.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі