Теми статей
Обрати теми

Право держслужбовця працювати вчителем

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПРАВО ДЕРЖСЛУЖБОВЦЯ ПРАЦЮВАТИ ВЧИТЕЛЕМ

 

Світлана МЕРЕНКОВА, провідний контролер-ревізор КРВ у м. Харкові

 

Державний службовець працює за сумісництвом у школі та має навантаження 9 годин на тиждень. За фактично виконану протягом навчального року роботу йому оплачено 270 годин.

Працівники КРУ під час перевірки встановили порушення, посилаючись на ст. 5 Закону України «Про боротьбу з корупцією» від 05.10.95 р. № 356/95-ВР та мотивуючи тим, що держслужбовець може мати лише 6 годин тижневого навантаження, що фактично становить 240 годин на навчальний рік. Чи правильно це?

(м. Ужгород)

 

Відповідно до

ст. 16 Закону України «Про державну службу» від 16.12.93 р. № 3723-ХІІ державний службовець не має права вчиняти дії, передбачені ст. 1 і 5 Закону України «Про боротьбу з корупцією» від 05.10.95 р. № 356/95-ВР. Зокрема, п.п. «б» ст. 5 цього Закону передбачено: державний службовець не має права виконувати роботу на умовах сумісництва (крім наукової, викладацької, творчої діяльності, а також медичної практики).

Таким чином, державний службовець може займатися викладацькою діяльністю

на умовах сумісництва, зокрема, працювати вчителем у загальноосвітній школі. Однак при цьому зазначимо таке.

Згідно з

п. 1 Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій, затвердженого спільним наказом Мінпраці, Мінфіну та Мін’юсту від 28.06.93 р. № 43 (далі — Положення № 43), сумісництвом вважається виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому підприємстві, в установі, організації.

Провадження держслужбовцем викладацької діяльності потребує укладення окремого трудового договору за сумісництвом із дотриманням вимог

Положення № 43, а також постанови КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 03.04.93 р. № 245 (далі — постанова № 245).

Зауважимо:

п. 2 постанови № 245 передбачено, що тривалість роботи за сумісництвом не може перевищувати чотирьох годин на день та повного робочого дня у вихідний день. Загальна тривалість роботи за сумісництвом протягом місяця не повинна перевищувати половину місячної норми робочого часу. Оплата праці сумісників здійснюється за фактично виконану роботу.

Згідно з

п. 64 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102, учителям шкіл усіх типів та найменувань ставка заробітної плати виплачується за 3 години педагогічної (викладацької) роботи на день (18 годин на тиждень).

Щодо вимоги про встановлення педагогічного навантаження не більше 240 годин на рік зазначимо таке. Дійсно, згідно з

п. 3 Положення № 43 не є сумісництвом педагогічна робота з погодинною оплатою праці обсягом не більше 240 годин на рік. Відповідно до п. 12 Положення № 43 виконання такої роботи допускається в робочий час із дозволу керівника установи, організації без утримання заробітної плати.

Якщо держслужбовець у свій робочий час за основною посадою залучається до роботи в школі на умовах погодинної оплати праці, то в цьому випадку дійсно діє обмеження, установлене

п. 3 Положення № 43 (обсяг роботи не повинен перевищувати 240 годин на рік або 6 годин на тиждень).

У разі перевищення зазначеного обсягу викладацької роботи (240 годин на рік) така робота вважатиметься сумісництвом і

може виконуватися виключно поза межами робочого часу за основною посадою.

Якщо ж держслужбовець фактично здійснював педагогічну діяльність обсягом 270 годин за навчальний рік в основний робочий час, це є порушенням п.п. 3.12 Положення № 43 і йому необґрунтовано оплачено 30 годин.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі