Теми статей
Обрати теми

Доплата за виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ДОПЛАТА ЗА ВИКОНАННЯ ОБОВ’ЯЗКІВ ТИМЧАСОВО ВІДСУТНЬОГО ПРАЦІВНИКА

 

Світлана МЕРЕНКОВА, провідний контролер-ревізор КРВ у м. Харкові

 

Клас поділено на дві групи для вивчення англійської мови. У разі хвороби одного вчителя другий об’єднує групи та проводить заняття. Як здійснювати оплату за заміну тимчасово відсутнього вчителя: у повному обсязі чи в розмірі 50 % посадового окладу?

(м. Донецьк)

 

При вивченні окремих предметів у загальноосвітніх навчальних закладах для посилення індивідуальної роботи з учнями запроваджується поділ класів на групи. Згідно з

п. 4 Порядку поділу класів на групи при вивченні окремих предметів у загальноосвітніх навчальних закладах, затвердженого наказом Міносвіти від 20.02.2002 р. № 128 (далі — Порядок № 128), при вивченні різних іноземних мов клас поділяється на дві групи з кількістю не менше 8 учнів у кожній.

Поділ класів на підгрупи при поглибленому вивченні іноземної мови в гімназіях, ліцеях, колегіумах здійснюється із застосуванням

п. 8 Порядку № 128 (див. спільний лист Міносвіти та ЦК Профспілки працівників освіти і науки від 25.11.2009 р. № 1/9-807, № 02-5/486).

Згідно з

п.п. 3 п. 4 наказу Міносвіти «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти і наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 доплата за виконання обов’язків тимчасово відсутніх працівників установлюється в розмірі до 50 % посадового окладу (ставки заробітної плати).

Під виконанням обов’язків тимчасово відсутнього працівника без звільнення від своєї основної роботи слід розуміти заміну працівника,

відсутнього у зв’язку з хворобою, відпусткою, відрядженням та з інших причин, коли відповідно до чинного законодавства за ним зберігається робоче місце (посада). Таке визначення наведене в листі Мінпраці від 02.12.2005 р. № 9942/0/14-05/018-17. Суть тимчасового виконання обов’язків полягає в заміні працівника, відсутнього у зв’язку з відпусткою, хворобою, відрядженням чи з інших причин, коли за ним зберігається робоче місце (посада). Тобто здійснення таких обов’язків не відбувається щодо вакантних посад, а виконання обов’язків здійснюється в межах тривалості робочого дня (зміни). Від своєї основної роботи виконавець обов’язків тимчасово відсутнього працівника не звільняється.

Таким чином, у разі хвороби одного з учителів англійської мови та об’єднання двох груп для проведення спільних занять іншим учителем такому вчителю може бути встановлено доплату за виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника в

розмірі до 50 % посадового окладу.

Зверніть увагу: така доплата встановлюється тільки на строк виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника незалежно від тижневого навантаження вчителя.

Приклад.

У лютому 2011 року вчитель англійської мови (І категорія) у зв’язку з хворобою колеги провів 4 уроки з 2 підгрупами одного класу одночасно. У цьому випадку розмір доплати становитиме 31,71 грн. (1208,00 грн. : 76,2 год. х 4 год. х х 50 %).

Однак на практиці виплата такої доплати за роботу з двома об’єднаними підгрупами зустрічається вкрай рідко. Як правило, у зв’язку із заощадженням бюджетних грошей учитель виконує таку роботу безоплатно на добровільній основі. Зауважимо, що виконання такої роботи обов’язково має відображатися у класному журналі, а також у журналі заміщених та пропущених уроків.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі