Теми статей
Обрати теми

Стягнення з орендаря плати за прибирання місць загального користування

Редакція ББ
Відповідь на запитання

СТЯГНЕННЯ З ОРЕНДАРЯ ПЛАТИ ЗА ПРИБИРАННЯ МІСЦЬ ЗАГАЛЬНОГО КОРИСТУВАННЯ

 

Ігор ОМЕЛЬЧЕНКО, заступник начальника КРУ в Харківській області

 

Бюджетна організація здає в оренду приміщення комерційному підприємству. Працівниками бюджетної організації (двірником, прибиральником службових приміщень) здійснюється прибирання місць загального користування. Орендар відшкодовує орендодавцю вартість комунальних послуг, але не відшкодовує вартість послуг з прибирання місць загального користування. Стягнення плати за прибирання місць загального користування в договорі між орендарем та бюджетною організацією не передбачено. У результаті ревізії, проведеної органом ДКРС, працівниками цієї служби було наголошено на стягненні з орендаря вартості видатків, понесених під час прибирання місць загального користування з моменту укладення договору оренди. Чи правильно це?

(Донецька обл.)

 

У цій ситуації вважаємо, що ви не зовсім зрозуміли суть порушення та методи його відшкодування.

Розглянемо все по порядку.

Почнемо з того, що суми орендної плати та суми відшкодування комунальних та інших послуг, які споживає орендар, чітко розмежовуються.

Так, відповідно до

п. 3 Методики розрахунку і порядок використання плати за оренду державного майна, затвердженої постановою КМУ від 04.10.95 р. № 786, до плати за оренду індивідуально визначеного майна не включаються витрати на утримання орендованого майна та плата за послуги , які відповідно до укладених угод зобов’язуються надавати орендарю державне підприємство, організація, господарське товариство, на балансі яких перебуває це майно.

Що стосується сплати орендарем спожитих комунальних послуг, то, як уже неодноразово зазначалося у консультаціях з цього приводу, у орендаря є два варіанти:

1) укласти договори з комунальними службами міста і сплачувати комунальні послуги таким службам напряму;

2) відшкодовувати вартість комунальних послуг орендодавцю відповідно до наданих ним розрахунків.

Окрім комунальних послуг (теплопостачання, водопостачання і водовідведення, електропостачання, газопостачання в будівлі, де знаходиться орендар), орендодавцеві можуть надаватись сторонніми комунальними та іншими службами й інші послуги, які також споживає й орендар та долю яких він має відшкодовувати орендодавцеві (такі, як дезінфекція, дератизація, послуги з обслуговування ліфтів, ремонт приміщень тощо). Також у будівлі, де знаходиться орендар, можуть бути надані послуги і працівниками орендодавця, наприклад, прибирання двору, холу, коридорів, туалетів та інших місць загального користування.

Такі послуги орендар також

обов’язково має оплачувати, адже він ними фактично користується.

Сума, що підлягає відшкодуванню, розраховується

пропорційно площі приміщення, яку займає орендар у загальній площі всієї будівлі.

Підставою для здійснення розрахунків за комунальні послуги між орендодавцем і орендарем є укладений між ними договір про відшкодування витрат балансоутримувача на утримання орендованого нерухомого майна та надання комунальних послуг орендарю, типова форма якого затверджена

наказом Фонду державного майна України «Про затвердження договорів оренди» від 23.08.2000 р. № 1774 (далі — Типовий договір). Як зазначено в п. 1.1 Типового договору балансоутримувач забезпечує обслуговування, експлуатацію та ремонт будівлі, а також утримання прибудинкової території, а орендар бере участь у витратах балансоутримувача на виконання вказаних робіт пропорційно до займаної ним площі в цій будівлі, якщо інше не випливає з характеру послуг, наданих балансоутримувачем за таким договором.

Таким чином, в договорах необхідно в обов’язковому порядку передбачати

відшкодування витрат балансоутримувача на утримання орендованого нерухомого майна та надання комунальних послуг орендарю, щоб у подальшому не виникало питання відшкодування зазначених витрат, в якості збитків, за рахунок винних осіб (працівників та керівників організації — орендодавця).

Наостанок також зазначимо, що в консультації «Відшкодування видатків на прибирання місць загального користування» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2008, № 23, с. 22) було наведено конкретний приклад розрахунку суми, яка належить до сплати орендарем за прибирання місць загального користування.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі