Теми статей
Обрати теми

Добові виплачуються згідно з наказом про відрядження та первинними документами

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ДОБОВІ ВИПЛАЧУЮТЬСЯ ЗГІДНО З НАКАЗОМ ПРО ВІДРЯДЖЕННЯ ТА ПЕРВИННИМИ ДОКУМЕНТАМИ

 

Ольга ВІТКОВСЬКА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Обласна станція юних туристів організовує навчально-тематичні екскурсії зі школярами. Які документи водії, які здійснюють переважно одноденні поїздки на екскурсії до інших населених пунктів, повинні подати до бухгалтерії для виплати їм добових за час поїздки, якщо посвідчення про відрядження скасовано?

(м. Харків)

 

Згідно з

Положенням про центр, будинок, клуб, бюро туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді, туристсько-краєзнавчої творчості учнівської молоді, станцію юних туристів, затвердженим наказом Міносвіти від 19.12.2002 р. № 730, станція юних туристів є профільним позашкільним навчальним закладом, що фінансується за рахунок коштів відповідного бюджету.

Наказом Мінфіну від 17.03.2011 р. № 362

було викладено в новій редакції Інструкцію про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджену наказом Мінфіну від 13.03.98 р. № 59 (далі — Інструкція № 59).

Як випливає з визначення поняття «службове відрядження», наведеного в

п. 1 розд. І Інструкції № 59, тепер її дія поширюється виключно на службові відрядження працівників органів державної влади, установ та організацій, які повністю або частково фінансуються за рахунок бюджетних коштів.

Крім того, нова редакція

Інструкції № 59 не містить умови про те, що час перебування працівника у відрядженні визначається за відмітками в посвідченні про відрядження. Отже, сьогодні при направленні працівника у відрядження оформляти посвідчення про відрядження не потрібно.

Згідно з

п. 4 розд. ІІ Інструкції № 59 за кожний день перебування працівника у відрядженні (уключаючи день вибуття та день прибуття) у межах України, ураховуючи вихідні, святкові та неробочі дні й час перебування в дорозі (разом з вимушеними зупинками), йому виплачуються добові в межах сум, затверджених постановою КМУ від 02.02.2011 р. № 98.

У разі відрядження працівника строком

на один день або в таку місцевість, звідки працівник має можливість щодня повертатися до місця постійного проживання, добові відшкодовуються як за повну добу.

Сума добових визначається згідно з наказом про відрядження та відповідними первинними документами. За відсутності наказу добові витрати не виплачуються.

Таким чином, підставою для виплати добових, є:

1) наказ керівника про направлення у відрядження (у ньому має бути чітко зазначено дати вибуття у відрядження та прибуття до місця постійної роботи);

2) первинні документи (наприклад, проїзні квитки).

У вашому випадку підставою для виплати добових витрат водіям, направленим у відрядження до іншого населеного пункту з екскурсією, буде наказ керівника про направлення у відрядження та оформлений подорожній лист автотранспортного засобу, що використовувався водієм у відрядженні.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі