Теми статей
Обрати теми

Чи можна замінити в штатному розписі СДЮШОР посаду лікаря на посаду медичної сестри

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ЧИ МОЖНА ЗАМІНИТИ В ШТАТНОМУ РОЗПИСІ СДЮШОР ПОСАДУ ЛІКАРЯ НА ПОСАДУ МЕДИЧНОЇ СЕСТРИ

 

Оксана ЛЕВЧЕНКО, головний спеціаліст відділу організації бюджетного процесу, фінансового моніторингу та нормування видатків Департаменту економіки та фінансів

 

Штатним розписом Школи олімпійського резерву передбачена посада лікаря. Проте ця посада залишається вакантною, оскільки немає бажаючих на неї працевлаштовуватися. Оскільки школа повинна здійснювати медичний контроль за проведенням навчально-тренувальної та спортивної роботи та надавати першу медичну допомогу вихованцям, чи можна замінити посаду лікаря у штатному розписі на посаду медичної сестри (бажаючі обійняти таку посаду є)?

(м. Харків)

 

Перш за все зазначимо, що

наказ Мінсім’ямолодьспорту «Про типові штати і нормативи чисельності працівників дитячо-юнацьких спортивних шкіл, шкіл вищої спортивної майстерності, центрів олімпійської підготовки» від 21.08.2009 р. № 2987 втратив чинність з 23.11.2010 р. згідно з наказом Мінсім’ямолодьспорту від 23.11.2010 р. № 4180.

Отже, на сьогодні чітких норм щодо переліку посад та чисельності медичних працівників, які мають бути включені до штатного розпису спеціалізованої дитячо-юнацької школи олімпійського резерву (далі — СДЮШОР), чинним законодавством

не передбачено.

Абзацом 2 п. 26 Положення про дитячо-юнацьку спортивну школу, затвердженого постановою КМУ від 05.11.2008 р. № 993

(далі — Положення № 993), дія якого поширюється, зокрема, на СДЮШОР, передбачено: безпосередній медичний контроль за проведенням навчально-тренувальної та спортивної роботи та надання першої медичної допомоги вихованцям здійснюється лікарем або середнім медичним працівником. Слід зазначити, що термін «середній медичний працівник» застарів. Натомість у діючих нормативних актах вживаються поняття «молодші спеціалісти з медичною освітою» або «фахівці з неповною або базовою медичною освітою». Однак з Номенклатури спеціальностей середніх медичних працівників, визначеної додатком 2 до скасованого нині наказу МОЗ від 23.10.91 р. № 146, випливає, що свого часу до переліку спеціальностей середніх медичних працівників входила посада медичної сестри (за новим Класифікатором професій — «сестра медична»). Тож в абз. 2 п. 26 Положення № 993 маємо непряме посилання на можливість наявності у штатних розписах спортивних шкіл, зокрема СДЮШОР, сестри медичної.

Таким чином, керівник СДЮШОР за погодженням з власником (засновником) закладу має право внести зміни до штатного розпису школи, замінивши посаду лікаря на посаду сестри медичної, визначивши їй посадовий оклад та інші виплати відповідно до

Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Міністерства праці та соціальної політики України та Міністерства охорони здоров’я України від 05.10.2005 р. № 308/519.

Слід зазначити, що постановою КМУ від 11.05.2011 р. № 524 починаючи з 1 січня 2012 року для медичних працівників державних і комунальних закладів передбачена обов’язкова виплата допомоги на оздоровлення у розмірі посадового окладу під час надання основної щорічної відпустки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі