Теми статей
Обрати теми

Питання атестації педагогічних працівників

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Питання Атестації ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ

 

Світлана Меренкова, провідний контролер-ревізор КРВ у м. Харкові

 

У 2009 — 2010 навчальному році вчитель, який мав кваліфікаційну категорію «спеціаліст вищої категорії» та педагогічне звання «старший вчитель», мав пройти чергову атестацію, але не пройшов її без поважних причин. Згідно з п. 3.2 Типового положення № 310 кваліфікаційна категорія та педагогічне звання вчителя втратили чинність, а тому з 08.04.2010 р. вчителю була встановлена кваліфікаційна категорія «спеціаліст». До 10.10.2010 р. вчитель, маючи кваліфікаційну категорію «спеціаліст», подав заяву до атестаційної комісії при районному органі управління освіти про присвоєння кваліфікаційної категорії «спеціаліст вищої категорії» та педагогічного звання «старший вчитель». Учитель був включений до графіка атестації.

30.12.2010 р. набрало чинності Типове положення № 930, згідно з п. 4.7 якого кваліфікаційні категорії присвоюються послідовно. Тому рішенням районної атестаційної комісії матеріали вивчення досвіду вчителя були передані атестаційній комісії І рівня, яка відповідно до наказу про результати атестації педагогічних працівників присвоїла послідовно вчителю кваліфікаційну категорію «спеціаліст другої категорії». Незадоволений таким рішенням, вчитель звернувся з апеляцією до атестаційної комісії ІІІ рівня. Рішенням атестаційної комісії ІІІ рівня вчителю було присвоєно кваліфікаційну категорію «спеціаліст вищої категорії» та педагогічне звання «старший вчитель».

Чи є правомірним наказ атестаційної комісії ІІІ рівня, якщо він порушує п. 4.7 Типового положення № 930?

(м. Львів)

 

У цьому випадку стверджувати, що рішення атестаційної комісії III рівня є неправомірним, неможливо.

Так, відповідно до

п.п. 5 п. 2.14 Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 06.10.2010 р. № 930 (далі — Типове положення № 930), атестаційні комісії III рівня мають право розглядати апеляції на рішення атестаційних комісій I та II рівнів.

За результатами атестації атестаційні комісії III рівня приймають такі рішення:

1) педагогічний працівник відповідає займаній посаді;

2) присвоїти педагогічному працівнику кваліфікаційну категорію («спеціаліст», «спеціаліст другої категорії», «спеціаліст першої категорії», «спеціаліст вищої категорії»);

3) педагогічний працівник відповідає раніше присвоєній кваліфікаційній категорії («спеціаліст», «спеціаліст другої категорії», «спеціаліст першої категорії», «спеціаліст вищої категорії»);

4) присвоїти педагогічному працівнику педагогічне звання («викладач-методист», «учитель-методист», «вихователь-методист», «педагог-організатор-методист», «практичний психолог-методист», «керівник гуртка-методист», «старший викладач», «старший учитель» «старший вихователь», «майстер виробничого навчання I категорії», «майстер виробничого навчання II категорії»);

5) педагогічний працівник відповідає займаній посаді за умови виконання ним заходів, визначених атестаційною комісією;

6) педагогічний працівник не відповідає займаній посаді.

Незважаючи на те що згідно з

п. 4.7 Типового положення № 930 присвоєння кваліфікаційних категорій за результатами атестації здійснюється послідовно, норма цього пункту стосується перш за все тих педагогічних працівників, які раніше не проходили атестацію та не мали відповідних кваліфікаційних категорій.

Питання щодо атестації педагогічних працівників, які раніше мали кваліфікаційні категорії та несвоєчасно подали заяви до атестаційних комісій, повністю не врегульовані

Типовим положенням № 930.

Відповідно до

п. 6.10 Типового положення № 930 питання атестації педагогічних працівників, не врегульовані цим Типовим положенням, вирішуються атестаційними комісіями III рівня відповідно до чинного законодавства України.

Таким чином, якщо педагогічний працівник відповідав вимогам на присвоєння більш вищої кваліфікаційної категорії та педагогічного звання «старший учитель», зазначених у

п. 4.6 і 5.3 Типового положення № 930, атестаційна комісія III рівня мала право прийняти рішення щодо їх присвоєння.

Також зазначимо, що рішення атестаційної комісії III рівня може бути оскаржене лише в суді.

 

Атестаційна комісія відділу освіти під час проведення атестації педагогічних працівників у 2008 — 2009 та 2009 — 2010 навчальних роках відповідно до п. 3.2 Типового положення про атестацію педагогічних працівників України, затвердженого наказом Міністерства освіти України від 20.08.93 р. № 310, прийняла відмову від атестації у деяких педагогічних працівників та встановила їм кваліфікаційні категорії на ступінь нижчі.

У зв’язку з тим, що відповідно до ст. 54 Закону України «Про освіту» атестація педагогічних працівників є обов’язковою, просимо дати відповідь на таке питання: чи необхідно включати педагогічних працівників, в яких була прийнята відмова від атестації, до списків працівників, які підлягають атестації у 2011 — 2012 навчальному році, оскільки вони атестувалися більш ніж 5 років тому?

(м. Львів)

 

Дійсно, на підставі

п. 3.2 Типового положення про атестацію педагогічних працівників України, затвердженого наказом Міністерства освіти України від 20.08.93 р. № 310, педагогічні працівники мали право відмовлятися від проходження чергової атестації. У цьому випадку їм установлювалася кваліфікаційна категорія на ступінь нижча від тієї, яку вони мали за наслідками попередньої атестації (кваліфікаційна категорія «спеціаліст» у даному разі залишалася без змін); працівникам, для яких не були передбачені кваліфікаційні категорії, визначалася оплата праці за нижчим посадовим окладом (ставкою заробітної плати); для працівників з педагогічним званням припинялася чинність відповідного звання. Не допускалася відмова від атестації лише педагогічних працівників, щодо яких постало питання про їх невідповідність займаній посаді.

30 грудня 2010 року набрало чинності

Типове положення № 930, згідно з п. 1.5 якого атестація педагогічних працівників навчальних та інших закладів є обов’язковою, оскільки відповідно до п. 4 ст. 54 Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII педагогічні працівники підлягають атестації. За результатами атестації визначаються відповідність працівника займаній посаді, рівень його кваліфікації, присвоюються категорії, педагогічні звання. Чергова атестація здійснюється один раз на п’ять років (п. 1.6 Типового положення № 930).

Таким чином, незважаючи на те, що педагогічні працівники проходили атестацію більш ніж 5 років тому,

їх необхідно включити до списків працівників, які підлягають атестації у 2011 — 2012 навчальному році.

Умовою чергової атестації педагогічних працівників є обов’язкове проходження не рідше одного разу на 5 років підвищення кваліфікації на засадах вільного вибору форм навчання, програм і навчальних закладів

(п. 1.7 Типового положення № 930).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі