Теми статей
Обрати теми

Порядок включення премій до розрахунку середньої заробітної плати

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПОРЯДОК Включення ПРЕМІЙ ДО РОЗРАхУНКУ Середньої ЗАРОбІТНОї ПЛАТИ

 

Неля СИНЬКО, начальник відділу організації заробітної плати та удосконалення законодавства з оплати праці Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці

 

Чи включається до середньої заробітної плати для розрахунку відпускних премія за відповідальне ставлення до виконання посадових обов’язків, особистий внесок у результати роботи, виконання плану, творчий підхід та впровадження інноваційних форм роботи, яка виплачена за рахунок економії фонду заробітної плати?

(м. Кіровоград)

 

Згідно з нормами

Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100), розрахунок середньої заробітної плати для нарахування відпускних провадиться виходячи з виплат за 12 календарних місяців.

При обчисленні сумарного заробітку за розрахунковий період

враховуються виплати, зазначені в п. 3 Порядку № 100 та не враховуються виплати, перелічені в п. 4 Порядку № 100.

Так, відповідно до

п. 3 Порядку № 100 при обчисленні середньої заробітної плати в усіх випадках її збереження враховуються, зокрема, виробничі премії та премії за економію конкретних видів палива, електроенергії і теплової енергії; винагорода за підсумками річної роботи та вислугу років тощо.

Згідно з

Інструкцією зі статистики заробітної плати, затвердженою наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 р. № 5 (далі — Інструкція № 5), до фонду додаткової заробітної плати включаються премії, пов’язані з виконанням виробничих завдань і функцій, а саме премії, що мають систематичний характер, незалежно від джерел фінансування.

Конкретні показники та умови нарахування премій, їх розмір, терміни (місячна, квартальна, піврічна) встановлюються в Положенні про преміювання, яке розробляється установами, організаціями самостійно.

Згідно з

п. 4 Порядку № 100 при обчисленні середньої заробітної плати не враховуються, зокрема:

— одноразові виплати (компенсація за невикористану відпустку, матеріальна допомога, допомога працівникам, які виходять на пенсію, вихідна допомога тощо);

— премії за винаходи та раціоналізаторські пропозиції, за сприяння впровадженню винаходів і раціоналізаторських пропозицій, за впровадження нової техніки і технології, за збирання і здавання брухту чорних, кольорових і дорогоцінних металів, збирання і здавання на відновлення відпрацьованих деталей машин, автомобільних шин, введення в дію виробничих потужностей та об’єктів будівництва (за винятком цих премій працівникам будівельних організацій, що виплачуються у складі премій за результати господарської діяльності).

Згідно з

п.п. 2.3.2 Інструкції № 5 до винагород та заохочень, що здійснюються раз на рік або мають одноразовий характер, належать, зокрема:

— премії, що виплачуються у встановленому порядку за спеціальними системами преміювання відповідно до рішень уряду;

— премії за сприяння винахідництву та раціоналізації, створення, освоєння та впровадження нової техніки і технології, уведення в дію в строк і достроково виробничих потужностей й об’єктів будівництва, своєчасне постачання продукції на експорт та інші;

— премії за виконання важливих та особливо важливих завдань;

— одноразові заохочення, не пов’язані з конкретними результатами праці (наприклад, до ювілейних та пам’ятних дат, як у грошовій, так і натуральній формі);

— грошова винагорода державним службовцям за сумлінну безперервну працю в органах державної влади, зразкове виконання трудових обов’язків.

Таким чином, при обчисленні середньої заробітної плати до розрахунку включаються виробничі премії, які згідно із затвердженим Положенням про преміювання виплачуються за результатами роботи працівника за місяць, квартал, півріччя, тобто мають постійний (систематичний) характер.

Якщо такі премії у зв’язку з недостатнім фінансуванням виплачуються нерегулярно або за рахунок економії фонду заробітної плати, це не є підставою вважати такі виплати одноразовими. До премій, які не враховуються при обчисленні середньої заробітної плати та мають одноразовий характер, належать тільки ті, які зазначені в п. 4 Порядку № 100.

Отже, якщо згідно із затвердженим в установі Положенням про преміювання премія за відповідальне ставлення до виконання посадових обов’язків, особистий внесок у результати роботи, виконання плану, творчий підхід та впровадження інноваційних форм роботи має систематичний характер, але у зв’язку з недостатнім фінансуванням виплачується нерегулярно або за рахунок економії фонду заробітної плати, то така премія

враховується при обчисленні середньої заробітної плати згідно з Порядком № 100.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі