Теми статей
Обрати теми

Особливості планування видатків за КЕКВ 1120, якщо в установі працюють інваліди

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ОСОБЛИВОСТІ ПЛАНУВАННЯ ВИДАТКІВ ЗА КЕКВ 1120, ЯКЩО В УСТАНОВІ ПРАЦЮЮТЬ ІНВАЛІДИ

 

Ірина НЕСТРУГІНА, начальник КРВ у м. Харкові

 

При складанні проекту кошторису планування видатків на фонд оплати праці за КЕКВ 1110 «Оплата праці працівників бюджетних установ» здійснюється виходячи з тарифних ставок та окладів (з урахуванням надбавок і доплат) за всіма штатними посадами.

Для визначення видатків за КЕКВ 1120 «Нарахування на заробітну плату» потреба в коштах обчислюється розрахунково, тобто ФОП помножується на загальну ставку єдиного соціального внеску 36,3 %.

У нашій установі загальна чисельність працівників — 30 осіб, у тому числі 4 інваліди. Чи потрібно при плануванні видатків за КЕКВ 1120 ураховувати те, що ставка єдиного соціального внеску на заробітну плату працюючих інвалідів становить не 36,3, а 8,41 %?

(м. Хмельницький)

 

Ставки єдиного соціального внеску (далі — ЄСВ) визначено у

ст. 8 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI (далі — Закон № 2464) та розд. III Інструкції про порядок нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 27.09.2010 р. № 21-5 (далі — Інструкція № 21-5). Так, для бюджетних установ ставку ЄСВ установлено в розмірі 36,3 % суми нарахованої заробітної плати за видами виплат, що включають основну і додаткову заробітну плату, інші заохочувальні і компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються згідно із Законом України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР.

Крім того, спеціальну (пільгову) ставку ЄСВ передбачено для роботодавців, у яких працюють інваліди. Для них згідно з

ч. 13 ст. 8 Закону № 2464 ставка внеску становить 8,41 % бази нарахування ЄСВ для працюючих інвалідів.

При цьому слід зауважити, що спеціальна ставка ЄСВ повинна застосовуватися тільки до доходів таких працівників, що отримуються

у вигляді заробітної плати. І хоча цей висновок із положень самого Закону № 2464 не випливає, однак це чітко зазначено в п. 3.11 Інструкції № 21-5, згідно з яким для підприємств, установ та організацій, в яких працюють інваліди, застосовується ставка ЄСВ у розмірі 8,41 % «суми нарахованої заробітної плати за видами виплат, що включають основну і додаткову заробітну плату, інші заохочувальні і компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, які визначаються згідно із Законом України «Про оплату праці» для працюючих інвалідів». Отже, знижена ставка ЄСВ не застосовується при нарахуванні внесків на суми нарахованих працівникам-інвалідам лікарняних або винагород за цивільно-правовими договорами.

Підтвердженням установлення працівнику інвалідності є

завірена копія довідки з акта огляду медико-соціальної експертної комісії про встановлення групи інвалідності за формою № 157-1/о, затвердженої наказом МОЗ від 19.05.2003 р. № 224. Завіряється копія довідки безпосередньо установою, організацією, де працює інвалід (п. 3.13 Інструкції № 21-5). При цьому, вважаємо, що, як і раніше, при справлянні внеску до Пенсійного фонду (див. лист ПФУ від 14.04.2010 р. № 6409/03-30) пільгову ставку ЄСВ слід застосовувати тільки з моменту встановлення групи інвалідності та на період установлення такої групи, але не раніше дня подання працівником до установи копії зазначеної довідки.

Отже, з урахуванням розглянутих особливостей нарахування ЄСВ для працівників-інвалідів установі при плануванні видатків за КЕКВ 1120 «Нарахування на заробітну плату» необхідно

окремо розрахувати потребу в коштах на сплату ЄСВ для працівників-інвалідів за ставкою 8,41 % (виходячи з фонду оплати праці таких працівників), а для інших працівників — за ставкою 36,3 %.

При складанні розрахунків до кошторисів необхідно враховувати вимоги

Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ, затвердженого постановою КМУ від 28.02.2002 р. № 228.

Згідно з

п. 22 цього Порядку показники видатків, що включаються до проектів кошторисів, мають бути обґрунтовані відповідними розрахунками за кожним КЕКВ. У свою чергу, головні розпорядники бюджетних коштів при розгляді проектів кошторисів зобов’язані дотримуватись режиму економії, не допускати включення до кошторисів асигнувань, не зумовлених потребою, та не допускати прийняття в кошторисах сум, не підтверджених розрахунками та економічними обґрунтуваннями.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі