Теми статей
Обрати теми

Використання мийних засобів

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ВИКОРИСТАННЯ МИЙНИХ ЗАСОБІВ

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Якими нормативними документами керуватися при використанні мийних засобів для особистої гігієни хворих та медичного персоналу? Чи існують норми витрат мийних засобів на одну людину та їх перелік (рідке мило, чистильні та мийні засоби тощо)?

Які мийні засоби (розчини) використовувати для миття столового посуду на харчоблоці, а також у роздавальних відділень стаціонару?

(м. Харків)

 

Почнемо з того, що безоплатна видача мийних та знешкоджувальних засобів працівникам насамперед передбачена

ст. 8 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.92 р. № 2694-XII та ст. 29, 153, 163, 165 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р.

Дорученням Кабміну від 21.08.2006 р. № 63058/49/1-05

до доповідної записки Управління експертизи та аналізу розвитку техногенної, екологічної, ядерної безпеки та природокористування Секретаріату Кабміну від 10.08.2006 р., листів Мінфіну від 12.04.2006 р. № 31-20030-3-3/1774 і Мінпраці від 28.11.2005 р. № 3596/0/10-05/036-1 запропоновано МНС, Мін’юсту, Мінекономіки, Мінфіну, ДПА, МОЗ, Мінпраці, Мінпаливенерго та Мінпромполітики додатково ретельно опрацювати питання необхідності затвердження Кабміном порядку надання безоплатного харчування, видачі мийних та знешкоджувальних засобів, робочого одягу, взуття, інших засобів індивідуального захисту, їх переліків та граничних строків використання, остаточно визначитись і про результати поінформувати Кабмін. Участь у розробленні такого порядку мають узяти МОЗ, АМН та науково-дослідні інститути.

Але, на жаль, як і у випадку з іншими засобами захисту працівників, нормативно-правових актів, які встановлюють перелік мийних та знешкоджувальних засобів і норми їх видачі, до цього часу

не розроблено .

На цей час існують лише дуже застарілі документи, наприклад

Інструкція із санітарного утримання приміщень і оснащення виробничих підприємств, затверджена Головним санітарно-епідеміологічним управлінням МОЗ СРСР від 31.12.66 р. № 658-66. У п. 129 цього документа зазначено: при роботах з речовинами, що викликають подразнення шкіри рук, робітникам повинні видаватися профілактичні пасти і мазі, а також змивальні та дезінфікуючі засоби.

При цьому норма видачі мила визначена

постановою Комісаріату Праці СРСР від 20.09.23 р. і складає 400 г на місяць. Звичайно, за 88 років багато що змінилось і такі норми мають бути повністю переглянуті.

Отже, у зв’язку з тим, що на сьогодні відповідні норми видачі мийних засобів на законодавчому рівні

не затверджені, вважаємо за доцільне кожній установі розробити та затвердити такі норми у колективному договорі.

Ця думка підтверджується і

п.п. 5.4.4 Галузевої угоди між Міністерством охорони здоров’я України та ЦК Профспілки працівників охорони здоров’я України на 2007 — 2011 роки, зареєстрованої Міністерством праці та соціальної політики України від 06.09.2007 р. № 58, в якому визначено, що в колективних договорах закладів та установ охорони здоров’я необхідно передбачати дотримання вимог до безкоштовної видачі лікувально-профілактичного харчування, молока, мила, мийних та дезінфікуючих засобів, спецодягу, спецвзуття та інших засобів індивідуального захисту відповідно до законодавства.

Крім того, вважаємо, що такі норми можуть бути затверджені і в рамках регіону. Наприклад, декілька лікувально-профілактичних закладів можуть їх розробити виходячи з практики використання мийних засобів та інших факторів і подати на затвердження вищої за рівнем установи, яка, у свою чергу, їх затвердить, можливо навіть за участі відповідної санітарно-епідеміологічної служби, і доведе до відома всіх лікувально-профілактичних закладів регіону.

Для того щоб визначитись, які саме мийні засоби обрати та які норми їх використання встановити, можна застосувати власний досвід їх використання у побуті, а також провести фактичні заміри їх використання у лікувально-профілактичному закладі.

Так, наприклад, літрової ємності дозатора для мила, якщо його заповнити дуже рідким милом, вистачить на миття рук 300 осіб, а якщо залити рідке мило з в’язкістю у два рази більшою, то ним вдасться вимити руки вже 500 особам.

Багато мийних засобів містять конкретні норми їх використання, які зазначені безпосередньо на флаконі з такими засобами.

Крім того, слід зазначити, що сьогодні не бракує даних у засобах масової інформації та мережі Інтернет про результати різних тестів і досліджень щодо застосування різноманітних мийних та чистильних засобів. Тому, маючи бажання, можна без зусиль знайти потрібну інформацію.

Тепер зупинимось на питанні щодо використання мийних засобів для миття столового посуду на харчоблоці та у роздавальних відділень стаціонару.

Вимоги до миття посуду на харчоблоці та у роздавальних відділень стаціонару визначені

Санітарними правилами облаштування, устаткування і експлуатації лікарень, пологових будинків та інших лікувальних стаціонарів СанПіН 5179-90, затвердженими Головним державним санітарним лікарем 29.06.90 р. (далі — СанПіН 5179).

Відповідно до

п. 10 СанПіН 5179 на харчоблоці не дозволяється здійснювати миття столового посуду та приладів з відділень. При експедиції харчоблоку має бути виділено приміщення для миття і зберігання посуду з відділень (термоси, каструлі, відра тощо). У цьому приміщенні забороняється миття і зберігання кухонного посуду харчоблоку, а також посуду з інфекційних відділень.

За відсутності умов для миття та зберігання кухонного посуду на харчоблоці кухонний посуд з відділень повинен

оброблятися і зберігатися в буфетах. У цих випадках у мийній буфетних відділень повинна бути встановлена ванна затверджених типорозмірів і виділено місце для зберігання кухонного посуду.

У складській групі приміщень харчоблоку має бути передбачено

приміщення для миття оборотної тари, контейнерів, візків для транспортування, обладнане трапом з бортиком, висотою не менше 30 см, з підведенням гарячої та холодної води через змішувачі.

На харчоблоці повинно бути виділено

приміщення для зберігання мийних та дезінфікуючих засобів, прибирального інвентарю. Прибиральний інвентар повинен бути промаркований, мийні та дезінфікуючі засоби мають зберігатися в маркірованих ємностях.

СанПіН 5179

передбачені відповідні режими миття посуду. Наведемо їх.

Режим миття столового посуду такий:

а) механічне видалення залишків їжі щіткою або дерев’яною лопаткою;

б) миття посуду щіткою у воді в першому гнізді, що має температуру 50° C, з додаванням 1-процентного тринатрійфосфату або кальцинованої соди, 0,5-процентного мийного засобу «Прогрес» або

інших мийних засобів, дозволених МОЗ СРСР;

в) знезараження посуду методом кип’ятіння протягом 15 хвилин або занурення у друге гніздо протягом 30 хвилин у 0,5-процентний розчин хлораміну, 0,1-процентний розчин сульфохлорметилу, 1-процентний дихлор-1, 0,05-процентний (за надоцтовою кислотою) дезоксон-1;

г) ополіскування посуду у третьому гнізді ванни гарячою проточною водою з температурою не нижче 65° C;

д) просушування посуду на спеціальних полицях або решітках.

Режим миття скляного посуду такий:

а) механічне очищення;

б) миття із застосуванням

дозволених мийних засобів і знезаражування. У перше гніздо додають мийний і дезінфікуючий засоби. Знезараження посуду здійснюють методом кип’ятіння протягом 15 хвилин або занурення протягом 30 хвилин в 0,5-процентний розчин хлораміну, 0,1-процентний розчин сульфохлорантину, 1-процентний дихлор-1, 0,05-процентний (за надоцтовою кислотою) дезоксон-1;

в) ополіскування посуду в другому гнізді ванни гарячою проточною водою з температурою не нижче 65° C;

г) просушування посуду на спеціальних полицях або решітках.

Режим миття столових приладів такий:

а) механічне очищення;

б) миття із застосуванням

дозволених мийних засобів і знезаражування. У перше гніздо ванни додають мийний і дезінфікуючий засоби. Знезараження приладів здійснюють методом кип’ятіння протягом 15 хвилин, прожарювання протягом 2 — 3 хвилин або занурення протягом 30 хвилин в 0,5-процентний розчин хлораміну, 0,1-процентний розчин сульфохлорантину, 1-процентний дихлор-1, 0,05-процентний дезоксон-1;

в) ополіскування приладів у другому гнізді ванни гарячою проточною водою з температурою не нижче 65° C;

г) просушування приладів.

Режим миття кухонного посуду такий:

Каструлі, відра, термоси очищають від залишків їжі і миють гарячою водою (50° C) з додаванням

дозволених мийних засобів. Потім промивають гарячою водою не нижче 65° C.

Мочалки для миття посуду і ганчір’я для протирання столів після закінчення прибирання кип’ятять протягом 15 хвилин або замочують в 0,5-процентному освітленому розчині хлорного вапна або 1-процентному розчині хлораміну на 60 хвилин, потім сушать і зберігають у спеціально виділеному місці.

Як бачимо, у кожному пункті режиму миття йдеться про дозволені мийні засоби. Що ж це за засоби? Зазначимо, що такі мийні засоби наведені в

Переліку чистящих засобів, дозволених МОЗ СРСР для обробки посуду на підприємствах громадського харчування та в побуті від 05.06.87 р. № 123-6/216-7.

Наведемо його.

 

Перелік мийних та дезінфікуючих засобів, дозволених для обробки столового посуду
на підприємствах громадського харчування та в побуті

Найменування

Призначення

Спосіб використання

1

2

3

«Блик»

Для автоматичного і ручного миття всіх видів посуду

Для ручного миття розчинити 5 г (1 ч. л.) засобу у 2 л води, для автоматичного — 10 г (1 ст. л.) у 10 л води. Після обробки засобом посуд ретельно промити водою

«Блик-2»

Для миття всіх видів посуду, має відбілювальну та антимікробну дію

Для миття посуду розчинити 3 — 3,5 г (1/2 ч. л.) засобу в 1 л теплої води. Для забезпечення антимікробної дії посуд витримувати в розчині (20 г мийного засобу в 1 л теплої води) 20 хв. Посуд промити водою

«Блик-М»

— " —

Для миття посуду розчинити 3,5 г (1/2 ч. л.) засобу в 1 л теплої води. Для забезпечення антимікробної дії посуд витримують у розчині (20 г засобу в 1 л теплої води) 20 хв. Посуд промити водою

«Посудомой»

Для автоматичного і ручного миття всіх видів посуду

Для ручного миття розчинити 5 г (1 ч. л.) засобу в 1 л води, для автоматичного — 10 г (1 ст. л.) в 10 л води. Після обробки засобом посуд ретельно промити водою

«Посудомой-2»

Для автоматичного і ручного миття і дезінфекції всіх видів посуду

Засіб застосовують аналогічно із засобом «Посудомой». Для дезінфекції посуд витримують у розчині (20 г засобу в 1,5 л теплої води) 15 — 20 хв

«Посудомой-М»

Для миття всіх видів посуду, має відбілювальну та антимікробну дію

Для миття посуду розчинити 3,5 г (1/2 ч. л.) засобу в 1 л теплої води

«Жемчуг-2»

Для будь-якого посуду, раковин, газових плит, кахлю, кераміки, пластмас і фарбованих масляною та емалевою фарбами поверхонь

Для миття посуду розчинити 16 г засобу у 2 л теплої води

«Вильва»

Для всіх видів посуду і пластмасових поверхонь

Для посуду розчинити 5 г (1 ч. л.) засобу на 1 л води

Засіб для миття посуду

— " —

Для посуду розчинити 10 г засобу в 1 — 1,5 л води

«Вильва-экстра»

Для порцелянового, фаянсового, керамічного, кришталевого, скляного посуду і столових наборів

Для миття розчинити 1 г засобу в 1 л води

Синтетичний мийний засіб «Прогрес», «Санита»

Для ручного миття столового посуду, тари, обладнання. За інструкцією, вказаною на етикетці

Розчинити 5 г (1 ч. л.) засобу в 1 л води

 

На жаль, повинні констатувати, що ніякого іншого переліку, який би передбачав, можливо, більш сучасні мийні засоби, на сьогодні

не існує.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі