Теми статей
Обрати теми

Секретар сільради у відпустці для догляду за дитиною: хто буде виконувати її роботу

Редакція ББ
Відповідь на запитання

СЕКРЕТАР сільРАДИ У ВІДПУСТЦІ ДЛЯ ДОГЛЯДУ ЗА ДИТИНОЮ: ХТО БУДЕ ВИКОНУВАТИ ЇЇ РОБОТУ

 

Володимир шпаченко, юрист

 

Секретар сільради йде в допологову та декретну відпустку. Чи має право сільський голова прийняти на її місце нового працівника (на період допологової відпустки секретаря), якщо цей новий працівник не є депутатом місцевої ради?

Як здійснюється процедура прийняття на роботу людини на посаду секретаря, який перебуває у відпустці для догляду за дитиною до трьох років?

(Черкаська обл.)

 

Відповідь на аналогічне запитання було надано Головдержслужбою в

листі від 30.05.2007 р. № 4179/10-07. Процитуємо її: «Статтею 10 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» передбачено, що прийняття на службу в органи місцевого самоврядування, зокрема на посаду секретаря сільської ради, здійснюється шляхом обрання відповідною радою. Сам порядок обрання секретаря сільської ради визначений Законом України «Про місцеве самоврядування». Зокрема, відповідно до статті 50 цього Закону секретар сільської ряди обирається за пропозицією сільського голови відповідною радою з числа її депутатів та працює в раді на постійній основі.

Таким чином, на час відпустки для догляду за дитиною секретаря сільської ради

можливе обрання нового секретаря ради (на час відпустки для догляду за дитиною) з дотриманням вказаної вище процедури.

Покладання обов’язків секретаря ради

на іншого працівника ради, який є депутатом цієї ради, законами України «Про службу в органах місцевого самоврядування» та «Про місцеве самоврядування» не передбачено».

Додамо, що згідно з

абз. 9 ст. 10 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2011 р. № 2493-III на час відсутності (відпустки) посадових осіб органів місцевого самоврядування (крім виборних посад) для виконання їх повноважень можуть прийматися на службу особи за строковим трудовим договором (контрактом).

Покладання обов’язків секретаря ради

на іншого працівника ради, який є депутатом цієї ради , законодавством не передбачено. Тим більше, посадова особа місцевого самоврядування не може бути призначена секретарем відповідної ради, якщо вона не є депутатом цієї ради, оскільки згідно зі ст. 50 Закону України «Про місцеве самоврядування» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР (далі — Закон про місцеве самоврядування) секретар сільської ради обирається за пропозицією сільського голови відповідною радою з числа її депутатів та працює в раді на постійній основі.

Отже, на час відпустки по вагітності та пологах, відпустки для догляду за дитиною до трьох років секретаря сільської ради можливе обрання нового секретаря ради (на час відпустки по вагітності та пологах, відпустки для догляду за дитиною) з дотриманням процедури обрання секретаря сільської ради, яка визначена Законом про місцеве самоврядування.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі