Теми статей
Обрати теми

Доплата за роботу у святковий день

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ДОПЛАТА ЗА РОБОТУ У СВЯТКОВИЙ ДЕНЬ

 

Анжела КУПЛИВАНЧУК, начальник відділу нормування та оплати праці, роботи з місцевими бюджетами та планування централізованих заходів Департаменту фінансово-ресурсного забезпечення

 

Як правильно здійснювати оплату за роботу у святкові дні працівникам онкологічного диспансеру? Чи включаються до розрахунку оплати святкових днів доплати та надбавки обов’язкового характеру (доплата за використання дезінфікуючих засобів, надбавка за класність, надбавка за вислугу років), оскільки згідно зі ст. 107 КЗпП робота у святкові дні оплачується в подвійному розмірі годинної або денної ставки?

(м. Чернігів)

 

Перелік святкових та неробочих днів наведено у

ст. 73 КЗпП. Відповідно до ст. 107 КЗпП робота в такі дні оплачується в подвійному розмірі. Зокрема, працівникам, які отримують місячний оклад, у розмірі:

— одинарної погодинної або денної ставки понад оклад, якщо робота у святковий та неробочий день здійснювалася в межах місячної норми робочого часу;

— подвійної годинної або денної ставки понад оклад, якщо робота здійснювалася понад місячну норму.

Оплата провадиться

за години, фактично відпрацьовані у святковий та неробочий день.

При підсумовуваному обліку робочого часу робота у святкові та неробочі дні за графіком уключається до норми робочого часу за обліковий період.

Години роботи, що перевищують цю норму, вважаються надурочними та оплачуються в подвійному розмірі. Отже, під час підрахунку надурочних годин при підсумовуваному обліку робочого часу робота у святкові та неробочі дні, здійснена понад установлену норму робочого часу, за обліковий період не враховується, оскільки вона вже оплачена в подвійному розмірі (лист Мінпраці від 15.06.2007 р. № 148/13/133-07).

Крім подвійної оплати

, за бажанням працівника, який відпрацював у вихідний (неробочий) день, йому може бути надано інший день відпочинку, який не оплачується і є вихідним днем. У разі залучення згідно із законодавством до роботи у вихідні дні, які є загальними вихідними днями (субота, неділя) або визначені за графіком роботи (змінності), то робота в такі дні оплачується в подвійному розмірі або компенсується іншим днем відпочинку з оплатою роботи у вихідний день в одинарному розмірі. Строк надання іншого дня відпочинку визначається за згодою сторін (див. лист Мінпраці від 29.12.2009 р. № 853/13/84-09).

Годинна тарифна ставка визначається шляхом ділення місячного окладу на кількість годин за нормою тривалості робочого часу на відповідний місяць, затвердженої правилами внутрішнього трудового розпорядку для цього підрозділу (працівника).

Приклад.

Працівнику встановлено посадовий оклад у розмірі 1325,00 грн. (12-й тарифний розряд). Тривалість робочого тижня працівника становить 38,5 год. Отже, у травні 2011 року годинна тарифна ставка працівника складає 9,06 грн./год. (1325,00 грн. : 146,3 год.), де 146,3 год. — норма тривалості робочого часу в травні 2011 року при 38,5-годинному робочому тижні.

Якщо працівник має право на підвищення посадового окладу (наприклад, за кваліфікаційну категорію), то годинна тарифна ставка визначається виходячи з посадового окладу, установленого

з урахуванням підвищень.

Доплати і надбавки, установлені працівнику, при визначенні годинної тарифної ставки

не враховуються.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі