Теми статей
Обрати теми

Індексація зарплати працівника, який працює в установі за основним місцем роботи та за сумісництвом

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ІНДЕКСАЦІЯ ЗАРПЛАТИ ПРАЦІВНИКА, ЯКИЙ ПРАЦЮЄ В УСТАНОВІ ЗА ОСНОВНИМ МІСЦЕМ РОБОТИ ТА ЗА СУМІСНИЦТВОМ

 

Жанна ЛАВРЕНТЬЄВА, головний спеціаліст відділу рівня життя та моніторингу бідності

 

До грудня 2009 року працівник обіймав посаду художника (8-й тарифний розряд, оклад 992 грн.) за основним місцем роботи. У січні 2010 року йому присвоєно 10-й тарифний розряд. Цей місяць прийнято як базовий з метою проведення індексації зарплати.

З вересня 2010 року працівника перевели на посаду головного художника на 0,5 ставки та присвоїли 12-й тарифний розряд.

З березня 2011 року його перевели на повну ставку головного художника.

Крім того, він увесь цей період працював за сумісництвом на 0,25 ставки на посаді різноробочого (2-й тарифний розряд).

Як здійснювати індексацію заробітної плати такого працівника?

(м. Чернівці)

 

Індексація грошових доходів громадян здійснюється відповідно до

Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078).

Згідно з

п. 5 Порядку № 1078 у разі зростання грошових доходів населення без перегляду їх мінімальних розмірів місяць, в якому відбулося підвищення, вважається базовим при обчисленні індексу споживчих цін для проведення індексації.

При цьому місяць підвищення грошових доходів за рахунок збільшення посадових окладів вважатиметься базовим

тільки у випадку, якщо сума підвищення перекриє суму індексації, яку могло бути нараховано в цьому місяці (див. приклад до п. 5 Порядку № 1078, наведений у додатку 4 до Порядку № 1078). Якщо сума збільшення заробітної плати менше нарахованої суми індексації, то такий місяць не вважається базовим і зарплату продовжують індексувати на індекси, визначені відповідно до Порядку № 1078. При цьому порівняльні розрахунки необхідно здійснювати виходячи з повного робочого місяця.

 

ІНДЕКСАЦІЯ ЗАРПЛАТИ ЗА ОСНОВНИМ МІСЦЕМ РОБОТИ

 

Визначення базового місяця у вересні 2010 року

У вересні 2010 року працівника перевели на іншу посаду (головний художник, 12-й тарифний розряд) на 0,5 ставки.

Механізм проведення індексації під час переходу працівника на іншу посаду

Порядком № 1078 не передбачено.

При цьому, керуючись

п. 5 Порядку № 1078, у разі підвищення посадового окладу під час переходу працівника на іншу посаду місяць переходу слід вважати базовим при проведенні індексації, якщо сума підвищення перекриє суму індексації, яку могло бути нараховано в цьому місяці.

Однак, якщо при переведенні на іншу посаду сума підвищення грошового доходу не перевищила суму можливої індексації, то в такому разі може бути прийнято рішення не приймати місяць переведення працівника на іншу посаду за базовий.

Зверніть увагу: у нашому випадку порівняння доходів для визначення базового місяця в разі переходу з посади художника на посаду головного художника слід проводити з урахуванням усіх постійних складових його заробітної плати як за посадою художника, так і за посадою головного художника

виходячи з повного робочого місяця.

 

Посадовий оклад, грн.

Сума підвищення, грн.

Останній базовий місяць

Сума індексації, яку могло бути нараховано (виходячи з посадового окладу
до підвищення), грн.

до 01.09.2010 р.

з 01.09.2010 р.

1037,00
(10-й тарифний розряд)

1208,00
(12-й тарифний розряд)

171,00

Січень 2010 року

16,87
(888,00 х 1,9 %)

 

Оскільки сума підвищення заробітної плати перекрила суму індексації, яку могло бути нараховано, вересень 2010 року став базовим для працівника.

Посадовий оклад працівника підвищувався також у жовтні 2010 року, грудні 2010 року та січні 2011 року. Якщо в період між переглядом заробітної плати не настало право на її індексацію, місяць подальшого підвищення заробітної плати вважається базовим. Отже, жовтень, грудень 2010 року та січень 2011 року були базовими для проведення індексації. У зв’язку з цим заробітна плата працівника за основним місцем роботи за цей період не підлягала індексації.

 

Визначення базового місяця в місяці переходу на повну ставку

(березень 2011 року)

Якщо працівника переведено на повну ставку і в місяці його переходу не було збільшення окладу (або інших постійних складових заробітної плати) за обійманою цим працівником посадою, то місяць переходу не вважається базовим та індексація продовжується на індекси, визначені відповідно до

Порядку № 1078.

Однак оскільки останнім базовим місяцем працівника був січень 2011 року, то в березні 2011 року у працівника ще не настало право на індексацію зарплати.

Чергове підвищення посадового окладу працівника відбулося у квітні та липні 2011 року. Якщо в період між переглядом заробітної плати не настало право на її індексацію, місяць подальшого підвищення заробітної плати вважається базовим. Отже, квітень та липень 2011 року також є базовими. Заробітна плата за січень — липень 2011 року не індексується.

 

ІНДЕКСАЦІЯ ЗАРПЛАТИ ЗА СУМІСНИЦТВОМ

Згідно з

п. 7 Порядку № 1078 індексація доходів працюючого населення проводиться за основним місцем роботи. Дохід за сумісництвом індексується в розмірі, що з урахуванням оплати праці за основним місцем роботи не перевищує прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Інакше кажучи, спочатку індексуються доходи працівника за основним місцем роботи, а потім — дохід, отриманий за сумісництвом.

Причому загальний індексований дохід, отриманий за основним місцем роботи і за сумісництвом, не повинен перевищувати розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Отже, необхідність у проведенні індексації заробітної плати за сумісництвом виникає лише у випадку, якщо

заробітна плата працівника за основним місцем роботи нижче прожиткового мінімуму для працездатних осіб. При цьому індексації підлягає сума зарплати працівника, отримана ним за сумісництвом, що дорівнює різниці між прожитковим мінімумом для працездатних осіб та зарплатою за основним місцем роботи.

Якщо сумісництво є внутрішнім, то індексація проводиться на підставі даних про заробітну плату працівника.

Оскільки до вересня 2010 року дохід працівника за основним місцем роботи перевищував прожитковий мінімум для працездатних осіб, то права на проведення індексації доходу за сумісництвом

не було.

У разі збільшення грошового доходу працівника за рахунок збільшення заробітної плати за однією з посад (професій) місяць, в якому відбулося підвищення, вважається базовим для проведення індексації згідно з п. 5 Порядку № 1078.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі