Теми статей
Обрати теми

Щодо призначення стипендії аспірантам

Редакція ББ
Лист від 03.02.2010 р. № 10/1-86

Міністерство освіти і науки України

Щодо призначення стипендії аспірантам

Лист від 03.02.2010 р. № 10/1-86

 

На лист <…> щодо призначення стипендії аспірантам Департамент економіки та фінансування повідомляє.

Відповідно до пункту 19 Порядку призначення і виплати стипендій, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 12.07.2004 р. № 882 (далі — постанова № 882), академічна стипендія аспірантам установлюється у розмірі середньої місячної заробітної плати за останнім основним місцем роботи, але не нижче 60 відсотків і не вище посадового окладу викладача-стажиста, визначеного за схемою посадових окладів.

У випадку вступу до аспірантури осіб, які не працювали і яким відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100 «Про затвердження Порядку обчислення середньої заробітної плати» неможливо встановити розмір середньої місячної заробітної плати за останні два місяці, при призначенні стипендії необхідно користуватись вимогою щодо призначення стипендії у проміжку 60 — 100 відсотків розміру посадового окладу викладача-стажиста.

Постанова № 882

не містить вимог щодо виключного призначення особам, які до вступу до аспірантури не працювали, стипендії у мінімальному розмірі, тобто 60 відсотків розміру посадового окладу викладача-стажиста.

Роз’яснення надані на підставі пункту 6 постанови № 882, відповідно до якого Міністерству освіти і науки доручено давати роз’яснення щодо застосування цієї постанови.

 

Директор Департаменту С. Даниленко

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

УСТАНОВЛЕННЯ СТИПЕНДІЇ АСПІРАНТАМ: РОЗ’ЯСНЮЄ МІНОСВІТИ

Призначення та виплата стипендій особам, які навчаються в навчальних закладах та наукових установах, регулюються

Порядком призначення і виплати стипендій, затвердженим постановою КМУ від 12.07.2004 р. № 882 (далі — Порядок № 882).

Згідно з

п. 1 Порядку № 882 дія цього Порядку поширюється на осіб, які навчаються в навчальних закладах та наукових установах за рахунок коштів загального фонду державного бюджету, у навчальних закладах, що перебувають у власності АР Крим, та комунальних навчальних закладах за рахунок коштів відповідних бюджетів, у тому числі на аспірантів, які навчаються з відривом від виробництва (крім аспірантів, розмір стипендії яких визначено Положенням про прийом слухачів до Національної академії державного управління при Президентові України, затвердженим постановою КМУ від 14.04.2004 р. № 468).

Пунктом 13 Положення про підготовку науково-педагогічних і наукових кадрів, затвердженого постановою КМУ від 01.03.99 р. № 309,

передбачено, що особам, зарахованим за державним замовленням до аспірантури з відривом від виробництва, стипендія призначається з дня їх зарахування.

Як випливає з

п. 19 Порядку № 882, академічна стипендія аспірантам установлюється в розмірі середньої місячної заробітної плати за останнім основним місцем роботи (з урахуванням наступних змін в оплаті праці на відповідних посадах), але не нижче 60 % і не вище посадового окладу, визначеного за схемою посадових окладів викладача-стажиста.

Отже, для нарахування стипендії аспірант повинен подати до відділу аспірантури довідку з останнього основного місця роботи про його середньомісячну заробітну плату перед вступом до аспірантури. Довідка складається в довільній формі, підписується керівником та головним бухгалтером, завіряється печаткою підприємства, установи, організації. Форма довідки може бути такою:

img 1

Таким чином, стипендія аспірантам призначається з дня їх зарахування до аспірантури, але не раніше наступного дня після звільнення з роботи та надання до відділу аспірантури зазначеної довідки.

У разі вступу до аспірантури осіб,

які не працювали, а також яким неможливо встановити розмір середньомісячної зарплати, при призначенні стипендії слід керуватися вимогою щодо призначення стипендії в проміжку 60 — 100 % розміру посадового окладу викладача-стажиста.

При цьому, як підкреслило Міносвіти в

листі, що коментується, Порядок № 882 не містить вимог щодо виключного призначення особам, які до вступу до аспірантури не працювали, стипендії в мінімальному розмірі, тобто в розмірі 60 % посадового окладу викладача-стажиста.

Це означає, що призначення стипендій у розмірі, що перевищує 60 % посадового окладу викладача-стажиста або в максимальному розмірі (100 % посадового окладу викладача-стажиста), особам, які до вступу до аспірантури не працювали, а також тим, кому неможливо встановити розмір середньомісячної зарплати, не є порушенням чинного законодавства.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі