Теми статей
Обрати теми

Щодо заповнення Податкового звіту про використання коштів неприбуткових установ та організацій

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ЩОДО ЗАПОВНЕННЯ ПОДАТКОВОГО ЗВІТУ ПРО ВИКОРИСТАННЯ КОШТІВ НЕПРИБУТКОВИХ УСТАНОВ ТА ОРГАНІЗАЦІЙ

 

Раїса БОЛІЛА, начальник відділу оподаткування фінансових установ, підприємств з іноземними інвестиціями та нерезидентів Департаменту податку на прибуток та інших податків і зборів (обов’язкових платежів)

 

Відповідно до ст. 137 Податкового кодексу України застосовується такий порядок визначення доходу:

— дохід від реалізації товарів визнається за датою переходу покупцеві права власності на такий товар;

— дохід від надання послуг та виконання робіт визнається за датою складення акта або іншого документа, оформленого відповідно до вимог чинного законодавства, який підтверджує виконання робіт або надання послуг.

Разом з тим неприбуткові організації, зокрема бюджетні установи, при заповненні Податкового звіту про використання коштів неприбуткових установ та організацій, затвердженого наказом ДПАУ від 31.01.2011 р. № 56, повинні:

— у рядку 1.1 показувати фактично одержане фінансування за загальним фондом;

— у рядку 1.3 відображати доходи, одержані бюджетною установою (організацією), що зараховані на рахунки спеціального фонду цієї установи (організації) згідно із затвердженим у встановленому порядку кошторисом;

— у рядку 8 показувати профінансовані видатки бюджетної установи (організації).

Чи означає це, що при заповненні зазначених рядків бюджетні установи показують у Податковому звіті фактично отримані доходи та фактично понесені видатки, орієнтуючись при цьому на дату отримання коштів та дату здійснення видатків?

У зв’язку з цим просимо роз’яснити, який порядок визначення доходу та видатків діє для бюджетних установ?

(Харківська обл.)

 

Дійсно,

п. 135.1 ст. 135 «Порядок визначення доходів та їх склад» розд. ІІІ Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ) встановлено, що доходи, які враховуються при обчисленні об’єкта оподаткування, включаються до доходів звітного періоду за датою, визначеною відповідно до ст. 137, на підставі документів, зазначених у п. 135.2 ст. 135 ПКУ.

Отже, положення

ст. 137 ПКУ , якою визначено порядок визнання доходів, застосовується для обчислення об’єкта обкладення податком на прибуток.

Особливості оподаткування неприбуткових установ та організацій передбачені

ст. 157 ПКУ. Необхідно зазначити, що відповідно до п. 157.2 ст. 157 ПКУ від оподаткування звільняються доходи неприбуткових організацій, визначених у п.п. «а» п. 157.1 (до яких, зокрема, належать бюджетні установи), отримані у вигляді:

— коштів або майна, які надходять безоплатно або у вигляді безповоротної фінансової допомоги чи добровільних пожертвувань;

— пасивних доходів;

— коштів або майна, які надходять до таких неприбуткових організацій як компенсація вартості отриманих державних послуг, у тому числі доходів державних навчальних закладів, отриманих від виготовлення та реалізації товарів, виконання робіт, надання послуг, у тому числі від надання платних послуг, пов’язаних з їх основною статутною діяльністю;

— дотацій або субсидій, отриманих з державного або місцевого бюджетів, державних цільових фондів або в межах технічної чи благодійної, у тому числі гуманітарної допомоги, крім дотацій на регулювання цін на платні послуги, які надаються таким неприбутковим організаціям або через них їх отримувачам згідно із законодавством, з метою зниження рівня таких цін.

Доходи неприбуткових організацій, визначених у

п.п. «а» п. 157.1 ст. 157 ПКУ, у тому числі доходи закладів і установ освіти, науки, культури, охорони здоров’я, а також архівних установ та реабілітаційних установ для інвалідів та дітей-інвалідів, що мають відповідну ліцензію, які утримуються за рахунок бюджету, зараховуються до складу кошторисів (на спеціальний рахунок) для утримання таких неприбуткових організацій і використовуються виключно на фінансування видатків такого кошторису (у тому числі фінансування господарської діяльності згідно з їх статутами), розрахованого та затвердженого в порядку, встановленому постановою КМУ «Про затвердження Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ» від 28.02.2002 р. № 228.

У разі якщо за наслідками звітного (податкового) року доходи, зараховані до кошторису для утримання зазначених організацій, перевищують суму визначених кошторисом витрат, сума перевищення враховується у складі кошторису наступного року.

При цьому із суми перевищення доходів над витратами зазначених неприбуткових організацій податок, передбачений у

п. 151.1 ст. 151 ПКУ, не сплачується.

Отже, бюджетні установи згідно з вимогами

ПКУ відображають у відповідних рядках розділу І Податкового звіту про використання коштів неприбуткових установ та організацій, форма якого затверджена наказом ДПАУ від 31.01.2011 р. № 56 (далі — Податковий звіт), отримані доходи та відповідно фактично понесені витрати.

Щодо заповнення розділу ІІ Податкового звіту, то абз. 2 п. 157.11 ст. 157 ПКУ передбачено, що у разі якщо неприбуткова організація отримує дохід із джерел, інших, ніж визначені пп. 157.2 — 157.9 ст. 157 ПКУ, така неприбуткова організація зобов’язана сплатити податок на прибуток, який визначається як сума доходів, отриманих із таких інших джерел, що зменшена на суму витрат, пов’язаних з отриманням таких доходів, але не вище суми таких доходів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі