Теми статей
Обрати теми

Щодо оплати праці працівників терцентру

Редакція ББ
Лист від 10.06.2011 р. № 186/13/116-11

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ЩОДО ОПЛАТИ ПРАЦІ ПРАЦІВНИКІВ ТЕРЦЕНТРУ

Лист від 10.06.2011 р. № 186/13/116-11

 

У Департаменті заробітної плати та умов праці розглянуто <…> звернення та повідомляється.

Відповідно до пункту 4 Типового положення про територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2009 р. № 1417 (із змінами, внесеними постановою КМУ від 09.06.2010 р. № 408), на соціальне обслуговування (надання соціальних послуг) в територіальному центрі мають право:

— громадяни похилого віку, інваліди, хворі (з числа осіб працездатного віку на період до встановлення їм групи інвалідності, але не більш як чотири місяці), які не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги, визнані такими в порядку, затвердженому МОЗ;

— громадяни, які перебувають у складній життєвій ситуації у зв’язку з безробіттям і зареєстровані в державній службі зайнятості як такі, що шукають роботу, стихійним лихом, катастрофою (і мають на своєму утриманні неповнолітніх дітей, дітей-інвалідів, осіб похилого віку, інвалідів), якщо середньомісячний сукупний дохід їх сімей нижчий ніж прожитковий мінімум для сім’ї.

У територіальному центрі можуть утворюватися, зокрема, відділення соціально-побутової адаптації та інші підрозділи, діяльність яких спрямована на здійснення соціального обслуговування (надання соціальних послуг) громадянам, зазначеним у пункті 4 цього Типового положення (пункт 9 Положення).

Згідно із Переліком соціальних послуг, умов та порядку їх надання структурними підрозділами територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг), затвердженого вищезазначеною постановою КМУ, відділення соціально-побутової адаптації територіального центру утворюється для соціального обслуговування (надання соціальних послуг) не менш як 30 громадян похилого віку, інвалідів (які досягли 18-річного віку), що частково втратили здатність до самообслуговування, на день.

Отже, враховуючи вищезазначене, у територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг) може бути створене відділення соціально-побутової адаптації лише для повнолітніх осіб, зазначених у пункті 4 Типового положення.

Водночас слід зазначити, інструктору з трудової адаптації, соціальному педагогу та завідувачу створеного відділення соціально-побутової адаптації для дітей-інвалідів чинним законодавством не передбачено встановлення скороченого робочого часу та щорічної відпустки збільшеної тривалості.

Тому тривалість робочого часу для зазначених працівників має становити 40 годин на тиждень, а тривалість щорічної основної відпустки — 24 календарних дні.

Умови оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення затверджені спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови).

Пунктом 1.4 Загальних положень до цих Умов зазначено, що оплата праці керівників, фахівців, технічних службовців і робітників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, що не передбачені цими Умовами (педагогічних працівників, працівників культури, сільського господарства та інших), здійснюється відповідно до умов оплати праці аналогічних категорій працівників відповідних галузей бюджетної сфери.

Переліком посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 14.06.2000 р. № 963, такої посади як інструктор з трудової адаптації не передбачено.

Разом з тим відповідно до Національного класифікатора України ДК 003:2010 «Класифікатор професій», затвердженого наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 р. № 327, професійна назва посади «інструктор з трудової адаптації» за кодом класифікатора 3226 відноситься до категорії «фахівці».

Отже, посадовий оклад інструктора з трудової адаптації визначається згідно з Умовами за п.п. 2.2.21 (4).

 

Директор Департаменту О. Товстенко

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

ПИТАННЯ ОПЛАТИ ПРАЦІ ПРАЦІВНИКІВ
ВІДДІЛЕННЯ СОЦІАЛЬНО-ПОБУТОВОЇ АДАПТАЦІЇ ТЕРЦЕНТРУ

У

листі, що коментується, Мінсоцполітики відповідає на такі запитання нашого читача: «Після набуття чинності постановою КМУ від 29.12.2009 р. № 1417 та наказом Мінпраці від 10.06.2010 р. № 13 до складу територіального центру належить відділення соціально-побутової адаптації дітей-інвалідів.

1. У відділенні згідно зі штатними нормативами запроваджено посаду інструктора з трудової адаптації. Як установити посадовий оклад такому працівнику? Яка тривалість його робочого тижня та щорічної відпустки? Чи належить посада інструктора з трудової адаптації до педагогічних?

2. Чи належать посади соціального педагога та завідувача цього відділення до педагогічних? Яка тривалість щорічної основної відпустки таких працівників?».

Нагадаємо: ми вже надавали роз’яснення з цих питань (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2010, № 48, с. 20) і вони не суперечать роз’ясненням, наведеним у

листі, що коментується.

 

ОПЛАТА ПРАЦІ ІНСТРУКТОРА З ТРУДОВОЇ АДАПТАЦІЇ

Посада інструктора з трудової адаптації є новою не лише для територіальних центрів, а й для законодавства України. Наразі щодо зазначеної посади встановлено

тільки кваліфікаційні характеристики.

Згідно з

Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 80 «Соціальні послуги», затвердженим наказом Мінпраці від 14.10.2005 р. № 324, інструктор з трудової адаптації належить до фахівців.

Кваліфікаційні вимоги, що висуваються до цієї посади, такі.

Інструктор з трудової адаптації I категорії:

базова або неповна вища освіта відповідного напряму підготовки (бакалавр або молодший спеціаліст), підвищення кваліфікації, стаж роботи за професією інструктора з трудової адаптації II категорії не менше 1 року.

Інструктор з трудової адаптації II категорії:

базова або неповна вища освіта відповідного напряму підготовки (бакалавр або молодший спеціаліст), підвищення кваліфікації, для бакалавра — без вимог до стажу роботи, молодшого спеціаліста — стаж роботи за професією інструктора з трудової адаптації не менше 2 років.

Інструктор з трудової адаптації:

неповна вища освіта відповідного напряму підготовки (молодший спеціаліст) без вимог до стажу роботи.

 

Посадовий оклад

Інструктор з трудової адаптації не є медичним працівником. Крім того, цю посаду наразі не передбачено

Переліком посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженим постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963 (далі — Перелік № 963), тобто інструктор з трудової адаптації не є і педагогічним працівником.

Зауважимо: посадовий оклад безпосередньо інструктора з трудової адаптації

не визначено ні Умовами оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затвердженими спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519), ні наказом Міносвіти «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557, ні будь-яким іншим документом.

У зв’язку з цим до врегулювання питання оплати праці інструктора з трудової адаптації на законодавчому рівні ми рекомендували встановити посадовий оклад такому працівнику

на рівні мінімальної заробітної плати.

У

листі, що коментується, Мінсоцполітики роз’яснило: оскільки інструктор з трудової адаптації належить до фахівців, то його посадовий оклад визначається згідно з п.п. 2.2.21 (4) Умов № 308/519, а саме:

 

4. Художник ектопротезного кабінету, технолог, бухгалтер, електромеханік та інші фахівці

Тарифний розряд

I категорії

8

II категорії

7

Без категорії

6

 

Тривалість робочого тижня

Як відомо, скорочену тривалість робочого тижня для окремих категорій працівників установ соціального захисту населення затверджено

наказом Мінпраці «Про встановлення тривалості роботи та педагогічного навантаження для окремих категорій працівників закладів та установ соціального захисту населення» від 12.02.2007 р. № 44 (далі — наказ № 44).

Однак

наказом № 44 конкретну тривалість робочого тижня інструктора з трудової адаптації не встановлено.

Отже, у цьому питанні слід виходити зі

ст. 50 КЗпП, згідно з якою нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень.

 

Тривалість основної відпустки

Конкретна тривалість щорічної основної відпустки інструктора з трудової адаптації установ соціального захисту населення на сьогодні не визначена, тому слід виходити із загальної норми

ч. 1 ст. 6 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки), згідно з якою щорічна основна відпустка надається працівникам тривалістю не менше 24 календарних днів.

 

ТРИВАЛІСТЬ ОСНОВНОЇ ВІДПУСТКИ СОЦІАЛЬНОГО ПЕДАГОГА ТА ЗАВІДУВАЧА ВІДДІЛЕННЯ СОЦІАЛЬНО-ПОБУТОВОЇ АДАПТАЦІЇ

Згідно з

Переліком № 963 посада «соціальний педагог» належить до посад педагогічних працівників.

Конкретну тривалість щорічної основної відпустки педагогічних працівників визначено

Порядком надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам, затвердженим постановою КМУ від 14.04.97 р. № 346 (далі — Порядок № 346), залежно від типу закладу та посади, яку обіймає працівник.

Водночас тривалість щорічної основної відпустки соціального педагога, який є штатним працівником відділення соціально-побутової адаптації дітей-інвалідів територіального центру,

Порядком № 346 не визначено. Тому в цьому питанні слід виходити із загальної норми ч. 1 ст. 6 Закону про відпустки, згідно з якою щорічна основна відпустка надається працівникам тривалістю не менше 24 календарних днів. Що й підтвердило Мінсоцполітики в листі, який коментується.

Посада завідувача відділення соціально-побутової адаптації територіального центру згідно з

Переліком № 963 не належить до педагогічних.

Безпосередня діяльність та посадові обов’язки завідувача відділення не пов’язані з навчальним та навчально-виховним процесом, отже, надання йому статусу педагогічного працівника не відповідає чинним законодавчим та нормативно-правовим актам. Тому тривалість його щорічної основної відпустки має становити

24 календарні дні.

Зауважимо: на умовах, визначених колективним або трудовим договором, зазначеним працівникам може бути встановлено щорічну додаткову відпустку за ненормований робочий день тривалістю до 7 календарних днів, залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі