Теми статей
Обрати теми

Щодо нарахування єдиного внеску на деякі види грошового забезпечення

Редакція ББ
Лист від 10.05.2011 р. № 9235/03-30

ПЕНСІЙНИЙ ФОНД УКРАЇНИ

ЩОДО НАРАХУВАННЯ ЄДИНОГО ВНЕСКУ НА ДЕЯКІ ВИДИ ГРОШОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

Лист від 10.05.2011 р. № 9235/03-30

 

Пенсійний фонд України розглянув листа щодо нарахування внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування на суми доплати за службу в

нічний час та надбавки за роботу в захисних ізолювальних дихальних апаратах, а також врахування зазначених виплат при обчисленні пенсій і повідомляє.

Відповідно до статті 19 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (в редакції, що діяла до 01.01.2011 р.) (далі — Закон) об’єктом нарахування внесків для військових частин та органів, які виплачують грошове забезпечення військовослужбовцям (крім військовослужбовців строкової служби), особам рядового і начальницького складу,

є фактичні витрати на грошове забезпечення.

Відповідно до статті 9 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» до складу грошового забезпечення входять посадовий оклад, оклад за військовим званням, щомісячні додаткові види грошового забезпечення (підвищення посадового окладу, надбавки, доплати, винагороди, які мають постійний характер, премія), одноразові додаткові види грошового забезпечення.

Складові грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу визначені постановою Кабінету Міністрів України від 07.11.2007 р. № 1294 «Про упорядкування структури та умов грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу».

Перелік додаткових видів грошового забезпечення осіб рядового і начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту визначений у додатку 27 зазначеної постанови.

До вказаного Переліку належать суми доплати за службу в нічний час та надбавки за роботу в захисних ізолювальних дихальних апаратах.

Таким чином, зазначені види грошового забезпечення є об’єктом для нарахування внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.

З 01.01.2011 р. набрав чинності Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», згідно з яким військові частини та органи, які виплачують грошове забезпечення військовослужбовцям (крім військовослужбовців строкової військової служби), особам рядового і начальницького складу, нараховують (утримують) єдиний внесок у розмірі 34,7 % (2,6 %)

суми грошового забезпечення.

Згідно зі статтею 43 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» пенсії особам офіцерського складу, прапорщикам і мічманам, військовослужбовцям надстрокової служби та військової служби за контрактом, особам, які мають право на пенсію за цим Законом, та членам їх сімей обчислюються з розміру грошового забезпечення, враховуючи відповідні оклади за посадою, військовим (спеціальним) званням, процентну надбавку за вислугу років, щомісячні додаткові види грошового забезпечення (надбавки, доплати, підвищення) та премії в розмірах, установлених законодавством, та у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Оскільки доплата за службу в нічний час та надбавка за роботу в захисних ізолювальних дихальних апаратах у відсотках до посадового окладу за одну годину роботи не носять постійного характеру і не є щомісячними, а залежать від кількості годин, відпрацьованих особами рядового і начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту у нічний час за місяць та в захисних ізолювальних дихальних апаратах, то зазначені виплати не включаються до суми грошового забезпечення при обчисленні пенсії відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

За умови призначення пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» до заробітної плати (доходу) для обчислення пенсії враховуються суми виплат (доходу), з яких згідно із цим Законом були фактично нараховані (обчислені) та сплачені страхові внески в межах встановленої законодавством максимальної величини заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески, а після набрання чинності Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» — максимальної величини бази нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, визначеної відповідно до закону.

 

Заступник Голови правління
В. Короневський

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

щодо нарахування єдиного внеску на суму Доплати
за службу в нічний час та надбавки за роботу
в захисних ізолювальних дихальних апаратах

У

листі, що коментується, ПФУ надав відповідь на таке запитання: «Чи нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на суми доплати за службу в нічний час та надбавки за роботу в захисних ізолювальних дихальних апаратах, які здійснюються органами цивільного захисту особам рядового і начальницького складу?»

З 01.01.2011 р. набрав чинності

Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI (далі — Закон про ЄСВ).

Платниками ЄСВ відповідно до

абз. 7 п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ є військові частини та органи, які виплачують грошове забезпечення військовослужбовцям (крім військовослужбовців строкової військової служби), особам рядового і начальницького складу.

Відповідно до

абз. 2 п. 1 ч. 1 ст. 7 та ч. 6 ст. 8 Закону про ЄСВ для зазначених платників єдиний внесок нараховується на суми грошового забезпечення у розмірі 34,7 %.

Єдиний внесок з військовослужбовців (крім військовослужбовців строкової військової служби), осіб рядового і начальницького складу утримується у розмірі 2,6 %

грошового забезпечення (ч. 10 ст. 8 Закону про ЄСВ).

Відповідно до

ст. 9 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» від 20.12.91 р. № 2011-XII до складу грошового забезпечення входять: посадовий оклад, оклад за військовим званням, щомісячні додаткові види грошового забезпечення (підвищення посадового окладу, надбавки, доплати, винагороди, які мають постійний характер, премії), одноразові додаткові види грошового забезпечення.

Складові грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу визначені

постановою КМУ «Про упорядкування структури та умов грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу» від 07.11.2007 р. № 1294.

Перелік додаткових видів грошового забезпечення осіб рядового і начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту визначений у

додатку 27 до зазначеної постанови.

До вказаного переліку належать суми доплати за службу в нічний час та надбавки за роботу в захисних ізолювальних дихальних апаратах.

З огляду на зазначене, ПФУ підкреслив: такі види грошового забезпечення

є базою для нарахування та утримання єдиного внеску.

Разом з тим доплата за службу в нічний час та надбавка за роботу в захисних ізолювальних дихальних апаратах не включаються до суми грошового забезпечення при обчисленні пенсії, оскільки такі виплати не мають постійного характеру і не є щомісячними, а залежать від кількості відпрацьованих у відповідних умовах годин.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі