Теми статей
Обрати теми

Про надання соціальних послуг особам, які знаходяться у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку

Редакція ББ
Постанова від 16.06.2011 р. № 41

ФОНД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ З ТИМЧАСОВОЇ ВТРАТИ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ

ПРО НАДАННЯ СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ ОСОБАМ, ЯКІ ЗНАХОДЯТЬСЯ У ВІДПУСТЦІ ПО ДОГЛЯДУ ЗА ДИТИНОЮ ДО ДОСЯГНЕННЯ НЕЮ ТРИРІЧНОГО ВІКУ

Постанова

від 16.06.2011 р. № 41

 

Відповідно до статей 4, 11 та 48 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» та з урахуванням звернення Федерації профспілок України правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

постановляє:

1. Враховуючи, що особи, які знаходяться у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, продовжують знаходитися у трудових відносинах з роботодавцем і є застрахованими особами в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, підтвердити їх право на отримання соціальних послуг за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Рішення про надання соціальних послуг приймається комісією (уповноваженим) підприємства, установи, організації із загальнообов’язкового державного страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням.

2. Виконавчій дирекції Фонду довести цю постанову до виконавчих органів відділень Фонду.

 

Голова правління І. Рішняк

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

ПРАЦІВНИКИ, ЯКІ ПЕРЕБУВАЮТЬ У ВІДПУСТЦІ
 ДЛЯ ДОГЛЯДУ ЗА ДИТИНОЮ ДО ТРЬОХ РОКІВ,
 МАЮТЬ ПРАВО НА ОТРИМАННЯ СОЦІАЛЬНИХ
 ПОСЛУГ ЗА РАХУНОК ФССТВП

Насамперед зауважимо: необхідність у появі

постанови, яка коментується, викликана тим, що на місцях робочі органи Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — ФССТВП) почали відмовляти в наданні путівок до дитячих закладів оздоровлення особам, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до трьох років.

Відмова аргументувалася тим, що

з 01.01.2011 р. час перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку не включається до страхового стажу застрахованої особи (див. лист ФССТВП від 04.05.2011 р. № 04-29-1068 // «Бюджетна бухгалтерія», 2011, № 24, с. 4).

Проте зауважимо, що ця обставина не позбавляє таких осіб права на отримання соціальних послуг за рахунок коштів ФССТВП.

Особи, які знаходяться у відпустці для догляду за дитиною до трьох років, перебувають у

трудових відносинах з роботодавцем та є застрахованими особами. При цьому згідно зі ст. 4 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III (далі — Закон № 2240) застраховані особи мають право на соціальні послуги незалежно від розміру страхового стажу.

Зокрема, відповідно до

ч. 1 ст. 47 цього Закону: для забезпечення відновлення здоров’я застрахована особа та члени її сім’ї (а також особа, яка навчається у вищому навчальному закладі) мають право на отримання санаторно-курортного лікування, оздоровлення у спеціалізованих оздоровчих закладах (у тому числі дитячих) у межах асигнувань, установлених бюджетом ФССТВП на такі цілі.

Крім того, згідно з

п. 6 ч. 1 ст. 34 Закону № 2240 ФССТВП здійснює надання соціальних послуг застрахованим особам у позашкільній роботі з дітьми, у тому числі придбання дитячих новорічних подарунків.

У зв’язку з цим у

постанові, що коментується, ФССТВП підтвердив: працівники, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до трьох років, мають право на отримання соціальних послуг за рахунок коштів ФССТВП.

Зауважимо: такого ж висновку дійшли фахівці ФССТВП у

листі від 17.06.2011 р. № 01-16-1786. При цьому вони підкреслили, що особи, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до трьох років, є застрахованими на підставі ч. 2 ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі