Теми статей
Обрати теми

Відображення донарахованої суми індексації зарплати у формі № 1ДФ

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Відображення донарахованої суми індексації зарплати у формі № 1ДФ

 

Яким чином суми індексації заробітної плати за попередні податкові періоди (місяці) відображаються у Податковому розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку за формою № 1ДФ при проведенні річних перерахунків?

 

Відповідно до

п.п. 14.1.48 п. 14.1 ст. 14 розд. І Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI , із змінами та доповненнями (далі — ПКУ), заробітна плата для цілей розд. IV ПКУ — це основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму згідно із законом.

Підпунктом 2.2.8 п. 2.2 розд. 2 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 р. № 5

(далі — Інструкція), передбачено, що суми виплат, пов’язаних з індексацією заробітної плати працівників, включаються до фонду додаткової заробітної плати, тобто прирівнюються до заробітної плати.

Згідно з Довідником ознак доходів, наведених у додатку до

Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. № 1020, суми виплат, пов’язаних з індексацією заробітної плати працівників, відображаються у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «101».

При цьому відповідно до

п.п. 1.6.2 п. 1.6 розд. 1 Інструкції, якщо нарахування фонду оплати праці здійснюються за попередній період, зокрема у зв’язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, виявленням помилок, вони відображаються у фонді оплати праці того місяця, в якому були здійснені нарахування.

Ураховуючи вищевикладене, у випадках, коли здійснюються

донарахування і виплати сум за попередні податкові періоди (місяці), зокрема сум індексації заробітної плати, то такі суми донарахувань при проведенні річного перерахунку слід віднести до відповідних податкових періодів, за які провадяться донарахування.

 

За матеріалами Єдиної бази податкових знань,
розміщеної на офіційному сайті ДПАУ:
www.sta.gov.ua  

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі