Теми статей
Обрати теми

Щодо постанови Кабінету Міністрів України від 23.03.2011 р. № 373

Редакція ББ
Лист від 25.05.2011 р. № 1/9-385

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ЩОДО ПОСТАНОВИ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ВІД 23.03.2011 р. № 373

Лист від 25.05.2011 р. № 1/9-385

 

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 5 жовтня 2009 р. № 1130 «Про встановлення надбавки вчителям, вихователям загальноосвітніх навчальних закладів, викладачам і майстрам виробничого навчання професійно-технічних навчальних закладів та вищих навчальних закладів I — II рівня акредитації державної та комунальної форми власності, керівникам та заступникам керівників зазначених закладів, посади яких віднесені до посад педагогічних працівників» з 1 січня 2010 року установлена надбавка в розмірі 20 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати) лише вищезазначеним категоріям педагогічних працівників.

Обмеженість категорій педагогічних працівників, які мають право на цю надбавку, призводить до соціальної напруги у педагогічних колективах. Значна кількість педагогічних працівників, які забезпечують навчально-виховний процес у дошкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних та позашкільних навчальних закладах не мають права на встановлення цієї надбавки. Також позбавлені права на таку надбавку педагогічні працівники, які працюють у закладах і установах соціального захисту населення, охорони здоров’я, культури та інших відомств.

На сьогодні така надбавка встановлюється працівникам лише за обійманою посадою. Специфіка роботи у сфері освіти така, що працівникам навчальних закладів (у т. ч. непедагогічним) надано право вести викладацьку роботу чи заняття з гуртками в цьому ж закладі (п. 91 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.1993 р. № 102). При цьому таким працівникам надбавка за викладацькі години не встановлюється, що також призводить до соціальної нерівності в оплаті праці педагогічних працівників.

Постановою Кабінету Міністрів України від 23 березня 2011 р. № 373 «Про встановлення надбавки педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів I — II рівня акредитації, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування» з 1 вересня 2011 р. передбачено встановлення такої надбавки усім категоріям педагогічних працівників.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 23 березня 2011 р. № 373 саме з 1 вересня цього року втрачає чинність постанова Кабінету Міністрів України від 5 жовтня 2009 р. № 1130 і надбавка в розмірі 20 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати) встановлюватиметься усім педагогічним працівникам, перелік посад яких затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 14 червня 2000 р. № 963,

усіх навчальних закладів, інших установ і закладів незалежно від відомчого підпорядкування.

Надбавка встановлюватиметься

до посадового окладу (ставки заробітної плати, у т. ч. годинної), визначених з урахуванням підвищень, передбачених нормативно-правовими актами з оплати праці. Надбавка встановлюватиметься незалежно від установлених за іншими нормативно-правовими актами надбавок і доплат.

Якщо педагогічний працівник виконує роботу обсягом менше або більше норми, передбаченої ставкою заробітної плати, абсолютний розмір надбавки відповідно зменшуватиметься або збільшуватиметься

пропорційно навантаженню (обсягу роботи).

Надбавка встановлюватиметься педагогічним працівникам

як за основною посадою, так і за сумісництвом. Також надбавка встановлюватиметься на весь обсяг навчального навантаження, що виконується працівником. Тобто якщо працівники закладу (у т. ч. і непедагогічні), крім своєї основної роботи за посадою, у тому самому навчальному закладі ведуть викладацьку роботу чи заняття з гуртками (п. 91 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.1993 р. № 102), то така надбавка нараховуватиметься і на викладацькі (гурткові) години.

 

Заступник Міністра П. Куліков

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

НАДБАВКА ЗА ПРЕСТИЖНІСТЬ — УСІМ ПЕДАГОГІЧНИМ ПРАЦІВНИКАМ

Нещодавно Урядом прийнято

постанову «Про встановлення надбавки педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів I — II рівня акредитації, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування» від 23.03.2011 р. № 373 (далі — постанова № 373), якою ліквідовано соціальну нерівність в оплаті праці педагогічних працівників.

Так, на відміну від чинної сьогодні

постанови КМУ від 05.10.2009 р. № 1130 (далі — постанова № 1130), постановою № 373 надбавка за престижність у розмірі 20 % посадового окладу (ставки заробітної плати) установлена всім педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів I — II рівня акредитації, інших установ та закладів незалежно від їх підпорядкування.

Крім того, передбачено, що надбавка встановлюється

на весь обсяг навчального навантаження, що виконується працівником.

Постанова № 373

набере чинності з 1 вересня 2011 року. У зв’язку з цим у листі, що коментується, Міносвіти звернуло увагу на особливості встановлення передбаченої ним надбавки.

Наведемо на ці особливості в таблиці, а також нагадаємо правила виплати надбавки за престижність, установленої

постановою № 1130.

 

Надбавка за престижність, установлена постановою № 1130.
Виплачується
до 1 вересня 2011 року

Надбавка за престижність, установлена постановою № 373.
Виплачується з 1 вересня 2011 року

1

2

1. Категорії працівників, яким установлюється надбавка

Установлюється окремим категоріям працівників, посади яких визначено постановою № 1130. Особливості встановлення надбавки було розглянуто в спільному листі Міносвіти та Мінпраці від 15.02.2010 р. № 1/9-80, від 17.02.2010 р. № 1632/0/14-10/13 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2010, № 9)

З 1 вересня 2011 року надбавка за престижність установлюється всім педагогічним працівникам, посади яких зазначені в Переліку посад педагогічних і науково-педагогічних працівників, затвердженому постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963, усіх навчальних закладів, інших установ та закладів незалежно від відомчого підпорядкування.
Це означає, що право на встановлення надбавки отримають не лише педагогічні працівники дошкільних, професійно-технічних, позашкільних навчальних закладів, вищих навчальних закладів I — IІ рівнів акредитації, а й педагогічні працівники, які працюють у закладах та установах соціального захисту населення, охорони здоров’я, культури та інших відомств.
Зверніть увагу: педагогічним працівникам, які працюють за контрактом, з 1 вересня 2011 року має бути внесено зміни до контракту щодо встановлення надбавки, передбаченої постановою № 373.
Крім того, як підкреслило Міносвіти в листі, що коментується, право на встановлення надбавки мають також працівники, посади яких не
є педагогічними
, які ведуть у цьому ж закладі педагогічну роботу або заняття з гуртками відповідно до п. 91 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102)

2. Розмір надбавки

Розмір надбавки фіксований — 20 % посадового окладу (тарифної ставки). Це означає, що надбавка не може бути встановлена в іншому розмірі, наприклад 10 або 15 %, а повинна встановлюватися точно в розмірі 20 % посадового окладу. Надбавка є обов’язковою виплатою. Розмір надбавки визначається з урахуванням підвищень посадового окладу. Зауважимо, що це випливає з п. 34 Інструкції № 102

3. Надбавка встановлюється незалежно від виплати інших надбавок та доплат

Надбавка за престижність, передбачена як постановою № 1130, так і постановою № 373, установлюються незалежно від установлених іншими нормативно-правовими актами надбавок та доплат

4. Надбавка встановлюється пропорційно навчальному навантаженню

Надбавка за престижність, передбачена як постановою № 1130, так і постановою № 373, установлюється за відпрацьований час, тобто з урахуванням установленої норми навчального навантаження. Отже, якщо педагогічний працівник виконує роботу обсягом менше або більше норми, передбаченої ставкою заробітної плати, абсолютний розмір надбавки відповідно зменшується або збільшується пропорційно навантаженню (обсягу роботи)

5. Надбавка при погодинній оплаті

Не встановлюється

Надбавка встановлюється на весь обсяг навчального навантаження.
Це означає, що надбавка за престижність, передбачена постановою № 373, установлюється у тому числі й до годинної ставки заробітної плати.
На це звернуло увагу Міносвіти в листі, що коментується.
Нагадаємо: ставки погодинної оплати праці працівників усіх галузей економіки за проведення навчальних занять визначено додатком 16 до наказу Міносвіти від 26.09.2005 р. № 557

6. Надбавка за додаткові години педагогічної роботи

Не встановлюється

Якщо педагогічні працівники, крім своєї основної роботи, ведуть викладацьку роботу або заняття з гуртками на підставі п. 91 Інструкції № 102, то надбавка нараховується і на викладацькі (гурткові) години. На це звернуло увагу Міносвіти в листі, що коментується

7. Установлення надбавки сумісникам

Незалежно від того, який розмір заробітної плати, надбавок та доплат працівник отримує за основним місцем роботи, за виконання обов’язків за іншою посадою на умовах сумісництва йому встановлюється оплата відповідно до цієї посади. Це твердження справедливе як для зовнішніх, так і для внутрішніх сумісників. Водночас при встановленні надбавок та доплат потрібно враховувати визначені чинним законодавством заборони щодо встановлення сумісникам окремих видів надбавок та доплат.
Ані у постанові № 1130, ані у постанові № 373 немає обмежень щодо виплати надбавки сумісникам. Отже, працівнику-суміснику може встановлюватися надбавка, передбачена як постановою № 1130, так і постановою № 373, якщо її встановлення передбачене для посади, яку працівник обіймає за сумісництвом

 

На завершення зауважимо: якщо якесь запитання щодо встановлення надбавки за престижність з 1 вересня 2011 року для вас залишилося відкритим — надішліть його на адресу редакції, і ми неодмінно відповімо на нього на сторінках газети «Бюджетна бухгалтерія».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі