Теми статей
Обрати теми

Щодо оплати листків непрацездатності за рахунок Фонду від нещасних випадків

Редакція ББ
Лист від 27.12.2010 р. № 1191-08-2

ФОНД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ ВІД НЕЩАСНИХ ВИПАДКІВ НА ВИРОБНИЦТВІ ТА ПРОФЕСІЙНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ УКРАЇНИ

ЩОДО ОПЛАТИ ЛИСТКІВ НЕПРАЦЕЗДАТНОСТІ ЗА РАХУНОК ФОНДУ ВІД НЕЩАСНИХ ВИПАДКІВ

Лист від 27.12.2010 р. № 1191-08-2

 

Виконавча дирекція Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України розглянула в межах компетенції <…> звернення щодо оплати листків тимчасової непрацездатності посадовій особі органів місцевого самоврядування.

Згідно із статтею 2 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» (далі — Закон) дія цього Закону поширюється на осіб, які працюють на умовах трудового договору (контракту) на підприємствах, в установах, організаціях, незалежно від їх форм власності та господарювання (далі — підприємства), у фізичних осіб, на осіб, які забезпечують себе роботою самостійно, та громадян — суб’єктів підприємницької діяльності.

Особи, право яких на отримання відшкодування шкоди раніше було встановлено згідно із законодавством СРСР або законодавством України про відшкодування шкоди, заподіяної працівникам внаслідок травмування на виробництві або професійного захворювання, пов’язаних з виконанням ними трудових обов’язків, мають право на забезпечення по страхуванню від нещасного випадку відповідно до цього Закону.

Відповідно до статті 8 Закону обов’язковому страхуванню від нещасного випадку підлягають:

1) особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту);

2) учні та студенти навчальних закладів, клінічні ординатори, аспіранти, докторанти, залучені до будь-яких робіт під час, перед або після занять; під час занять, коли вони набувають професійних навичок; у період проходження виробничої практики (стажування), виконання робіт на підприємствах;

3) особи, які утримуються у виправних, лікувально-трудових, виховно-трудових закладах та залучаються до трудової діяльності на виробництві цих установ або на інших підприємствах за спеціальними договорами.

Згідно з частиною сьомою статті 13 Закону

підставою для оплати потерпілому витрат на медичну допомогу, проведення медичної, професійної та соціальної реабілітації, а також страхових виплат є акт розслідування нещасного випадку або акт розслідування професійного захворювання за встановленими формами.

Крім того, стаття 35 Закону передбачає, що

для розгляду справ про страхові виплати до Фонду соціального страхування від нещасних випадків подається акт розслідування нещасного випадку або акт розслідування професійного захворювання за встановленими формами.

Згідно з вимогами пункту 2 Порядку призначення, перерахування та проведення страхових виплат, затвердженого постановою правління Фонду від 27.04.2007 р. № 24 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22.06.2007 р. за № 715/13982, підставою для оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця та надання допомоги, пов’язаної з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням, є виданий у порядку, передбаченому Інструкцією про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженою наказом Міністерства охорони здоров’я від 13.112001 р. № 455 і зареєстрованою в Мін’юсті 04.12.2001 р. за № 1005/6196, листок непрацездатності та наявність акта про нещасний випадок, пов’язаний з виробництвом, за формою Н-1 або акта розслідування хронічного професійного захворювання за формою П-4, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 25.08.2004 р. № 1112 «Деякі питання розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві» (далі — постанова КМУ № 1112).

Якщо за наявності акта (спеціального) розслідування нещасного випадку (аварії), що стався (сталася), за формою Н-5, затвердженого постановою КМУ № 1112, та акта про нещасний випадок, пов’язаний з виробництвом, за формою Н-1 або акта розслідування хронічного професійного захворювання за формою П-4 потерпілий визнаний чи не визнаний інвалідом через нещасний випадок на виробництві (професійне захворювання) і через певний час у зв’язку із погіршенням стану здоров’я, що пов’язане з цим нещасним випадком (професійним захворюванням), йому видано листок непрацездатності, то допомога по тимчасовій непрацездатності надається у разі підтвердження зв’язку захворювання з нещасним випадком на виробництві (професійним захворюванням).

Оплата за рахунок коштів роботодавця (перших п’яти днів тимчасової непрацездатності) та за рахунок коштів Фонду (починаючи з шостого дня тимчасової непрацездатності)

призначається та виплачується за місцем роботи потерпілого, на якому стався страховий випадок, у розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати.

На сьогодні допомога потерпілому

виплачується страхувальником за рахунок страхових внесків до Фонду.

Для прийняття до заліку в рахунок страхових внесків витрат щодо виплати допомоги у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю

страхувальником до робочого органу виконавчої дирекції Фонду за місцем обліку подаються:

1) копія листка непрацездатності (завірена страхувальником або працівником робочого органу виконавчої дирекції Фонду на підставі оригіналу);

2) акт про нещасний випадок, пов’язаний з виробництвом, за формою Н-1 (якщо стався нещасний випадок);

3) акт (спеціального) розслідування нещасного випадку (аварії), що стався (сталася), за формою Н-5 (якщо такий складався);

4) акт розслідування хронічного професійного захворювання за формою П-4 (якщо таке встановлено);

5) довідка про середню заробітну плату (доход) згідно з додатком 2 до Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 1266;

6) витяг з табеля обліку робочого часу потерпілого, завірений страхувальником.

Отже, виплата допомоги по тимчасовій непрацездатності застрахованій особі за рахунок коштів Фонду можлива тільки за наявності вищезазначених документів.

 

Перший заступник директора С. Нестеров

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі