Теми статей
Обрати теми

Щодо надання допомоги по тимчасовій непрацездатності особі, яка отримала травму під час служби в Афганістані

Редакція ББ
Лист від 10.12.2010 р. № 04-29-2525

ФОНД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ З ТИМЧАСОВОЇ ВТРАТИ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ

ЩОДО НАДАННЯ ДОПОМОГИ ПО ТИМЧАСОВІЙ НЕПРАЦЕЗДАТНОСТІ ОСОБІ, ЯКА ОТРИМАЛА ТРАВМУ ПІД ЧАС СЛУЖБИ В АФГАНІСТАНІ

Лист від 10.12.2010 р. № 04-29-2525

 

Розглянувши <…> звернення з питання надання допомоги по тимчасовій непрацездатності особі, яка під час проходження військової служби в Афганістані отримала травму, повідомляємо.

Відповідно до частини 1 статті 6 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, підлягають:

1) особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту) на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності та господарювання або у фізичних осіб, у тому числі в іноземних дипломатичних та консульських установах, інших представництвах нерезидентів, а також обрані на виборні посади в органах державної влади, органах місцевого самоврядування та в інших органах;

2) члени колективних підприємств, сільськогосподарських та інших виробничих кооперативів.

Отже, особи, які проходять військову службу, не підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням.

Статтею 1 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» від 20.12.91 р. № 2011 (далі — Закон № 2011) визначено, що соціальний захист військовослужбовців — діяльність (функція) держави, спрямована на встановлення системи правових і соціальних гарантій, що забезпечують реалізацію конституційних прав і свобод, задоволення матеріальних і духовних потреб військовослужбовців відповідно до особливого виду їх службової діяльності, статусу в суспільстві, підтримання соціальної стабільності у військовому середовищі. Це право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, у старості, а також в інших випадках, передбачених законом.

Відповідно до ст. 4 Закону № 2011 забезпечення виконання цього Закону, інших нормативно-правових актів щодо соціального і правового захисту військовослужбовців та членів їх сімей покладається на органи державної влади та органи місцевого самоврядування.

Згідно із п. 4 ст. 11 Закону № 2011 військовослужбовці, які стали інвалідами внаслідок бойових дій, а також учасники бойових дій прирівнюються у правах до інвалідів та учасників Великої Вітчизняної війни.

Оскільки тимчасова непрацездатність застрахованої особи є наслідком травми, яка була отримана під час виконання службових обов’язків в Афганістані, допомога по тимчасовій непрацездатності в даному випадку за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

не надається.

 

В. о. директора Е. Ушаков

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

НЮАНСИ ОПЛАТИ ЛИСТКІВ НЕПРАЦЕЗДАТНОСТІ З ДІАГНОЗОМ
«НАСЛІДКИ ЧЕРЕПНО-МОЗКОВОЇ ТРАВМИ»

У наведених вище

листах Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань (далі — ФНВ) та Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — ФССТВП) надано відповідь на таке запитання нашого читача: «Посадова особа органу місцевого самоврядування працює з 2001 року. У 1987 році під час виконання службових обов’язків в Афганістані вона отримала черепно-мозкову травму. Протягом 2001 — 2009 років такою особою надавалися листки непрацездатності з діагнозом «наслідки черепно-мозкової травми». Комісія із соціального страхування винесла рішення про оплату листків непрацездатності за рахунок ФССТВП. Під час перевірки виконавчим комітетом цього Фонду було вказано, що листки непрацездатності за 2008 — 2009 роки не повинні оплачуватися за рахунок коштів ФССТВП. За рахунок яких коштів необхідно оплачувати такі листки непрацездатності?».

Розглянемо, яких висновків дійшли фахівці ФНВ та ФССТВП, відповідаючи на це запитання.

 

Позиція ФНВ

З

листа ФНВ від 27.12.2010 р. № 1191-08-2 (див. с. 7) випливає, що в цьому випадку допомога по тимчасовій непрацездатності за рахунок коштів ФНВ не може бути виплачена. Дійсно, підставою для виплати допомоги є, зокрема, акт розслідування нещасного випадку або акт розслідування професійного захворювання за встановленими формами. Оскільки в цьому випадку не йдеться про нещасний випадок на виробництві або професійне захворювання, то підстав для складання зазначених документів немає, відповідно немає й підстав для оплати листків непрацездатності за рахунок коштів ФНВ. Ми із цим згодні.

 

Позиція ФССТВП

У

листі від 10.12.2010 р. № 04-29-2525 (див. с. 9) фахівці ФССТВП зазначили: оскільки тимчасова непрацездатність застрахованої особи є наслідком травми, отриманої під час виконання службових обов’язків в Афганістані, допомога по тимчасовій непрацездатності за рахунок коштів ФССТВП не надається.

Як випливає з усних роз’яснень фахівців ФССТВП, така позиція ґрунтується на такому. Оскільки на момент отримання травми особа не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, тобто не була застрахованою особою, то листки непрацездатності, видані з діагнозом «наслідки черепно-мозкової травми»

не оплачуються. Якщо ж на момент отримання травми особа була застрахованою (перебувала у трудових відносинах з підприємством, установою, організацією та за неї сплачувалися страхові внески), то листки непрацездатності з діагнозом «наслідки черепно-мозкової травми» оплачуються на загальних підставах.

Підкреслимо, що ми не згодні з таким висновком, і ось чому.

По-перше

, як передбачено ст. 4 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III (далі — Закон № 2240) право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги із загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності мають застраховані громадяни України. Право на отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності виникає з настанням страхового випадку в період роботи (уключаючи час випробування та день звільнення), якщо інше не передбачено законодавством.

У цьому випадку на момент настання страхового випадку особа працювала на умовах трудового договору, тобто

була застрахованою особою.

По-друге

, вичерпний перелік випадків, коли допомога по тимчасовій непрацездатності не надається, наведено у ст. 36 Закону № 2240, а саме:

1) у разі одержання застрахованою особою травм або її захворювання при вчиненні нею злочину;

2) у разі навмисного заподіяння шкоди своєму здоров’ю з метою ухилення від роботи чи інших обов’язків або симуляції хвороби;

3) за час перебування під арештом і за час проведення судово-медичної експертизи;

4) за час примусового лікування, призначеного за постановою суду;

5) у разі тимчасової непрацездатності у зв’язку із захворюванням або травмою, що сталися внаслідок алкогольного, наркотичного, токсичного сп’яніння або дій, пов’язаних з таким сп’янінням;

6) за період перебування застрахованої особи у відпустці без збереження заробітної плати, творчій відпустці, додатковій відпустці у зв’язку з навчанням.

По-третє

, згідно зі ст. 51 Закону № 2240 підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності є належно оформлений листок непрацездатності.

Інакше кажучи, чинним законодавством

не передбачено обмежень щодо оплати листків непрацездатності працівнику, якщо його тимчасова непрацездатність є наслідком травми, отриманої на той момент, коли він ще не був застрахованою особою.

Однак, як випливає з усних роз’яснень фахівців ФССТВП, у своїй роботі цей Фонд чітко дотримується думки, висловленої в

листі, що коментується. Отже, для уникнення спорів з перевіряючими, у подібних випадках (якщо причиною тимчасової непрацездатності працівника є травма, яка була отримана в період, коли він не був застрахованою особою) краще попросити лікаря не вказувати діагноз «наслідки черепно-мозкової травми» в листку непрацездатності.

Нагадаємо: згідно з

п. 3.2 Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності, затвердженої спільним наказом МОЗ, Мінпраці, ФССТВП і ФНВ від 03.11.2004 р. № 532/274/136-ос/1406, у листку непрацездатності первинний та заключний діагнози, а також шифр МКХ-10 указуються виключно з письмової згоди хворого.

Крім того, у

листі, що коментується, фахівці ФССТВП з посиланням на ст. 1 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» від 20.12.91 р. № 2011-XII (далі — Закон № 2011) вказують, що соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей покладається на органи державної влади та органи місцевого самоврядування.

Інакше кажучи, на думку ФССТВП, питання матеріального забезпечення

військовослужбовців у разі їх повної, часткової або тимчасової втрати працездатності належать до компетенції органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Однак підкреслимо: на момент настання страхового випадку особа вже не була військовослужбовцем. Крім того, ні

Законом № 2011, ні будь-яким іншим нормативно-правовим актом не встановлено жодних пільг та гарантій щодо оплати тимчасової непрацездатності колишнього військовослужбовця, який працює на умовах трудового договору та є застрахованою особою, якщо така непрацездатність є наслідком травми, отриманої в період проходження військової служби (у тому числі в Афганістані).

Отже, при оплаті такої тимчасової непрацездатності повинні застосовуватися норми

спеціального Закону № 2240, який визначає правові, організаційні та фінансові засади загальнообов’язкового державного соціального страхування застрахованих осіб на випадок тимчасової втрати працездатності.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі