Теми статей
Обрати теми

Інформаційна сторінка

Редакція ББ
Новини

Унесено зміни до закону про оренду держмайна

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо орендних відносин» від 21.04.2011 р. № 3269-VI

унесено зміни до Господарського кодексу України, Закону України «Про оренду державного та комунального майна» від 10.04.92 р. № 2269-XII та Декрету КМУ «Про перелік майнових комплексів державних підприємств, організацій, їх структурних підрозділів основного виробництва, приватизація або передача в оренду яких не допускається» від 31.12.92 р. № 26-92.

Зазначені зміни спрямовані на узгодження норм указаних законодавчих актів та подальше вдосконалення правового регулювання орендних відносин, зокрема запровадження конкурсних засад передачі державного та комунального майна в оренду, уточнення порядку оцінки цього майна.

Закон № 3269-VI

набрав чинності 24.05.2011 р.

 

МІНФІН ЩОДО ВИТРАТ НА ВІДРЯДЖЕННЯ

Мінфін у

листі від 18.04.2011 р. № 31-07230-16-29/10161 указав, якими нормативними документами слід керуватися при визначенні витрат на відрядження. Зокрема, відповідно до Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Мінфіну від 13.03.98 р. № 59, працівник, повернувшись з відрядження, повинен подати звіт про використання коштів, наданих на відрядження. Разом зі звітом він повинен надати оригінали документів, що підтверджують понесені у відрядженні витрати, зокрема на проживання. Витрати, які не підтверджені документально (крім добових), працівнику не відшкодовуються.

Мінфін також звернув увагу на

п. 170.9 Податкового кодексу України, яким визначено порядок оподаткування виданих працівнику коштів, які він надміру використав під час відрядження та не повернув вчасно.

Міністерство вважає: якщо працівник для вирішення виробничих або господарських питань використав власні кошти, то такі правовідносини між фізособою та підприємством (установою, організацією) є цивільно-правовими та регулюються

Цивільним кодексом України.

 

НАДАННЯ ДОДАТКОВИХ ДНІВ ВІДПОЧИНКУ ДОНОРАМ

Мінпраці в

листі від 06.04.2011 р. № 76/13/133-11 розглянуло питання про надання пільг донорам, нагадавши, що згідно зі ст. 9 Закону України від 23.06.95 р. № 239/95-ВР у день здавання крові та (або) її компонентів, а також у день медобстеження працівник звільняється від роботи зі збереженням за ним середнього заробітку. Після кожного дня здавання крові та (або) її компонентів донору надається додатковий день відпочинку зі збереженням середнього заробітку, який він може приєднати до щорічної відпустки або використати в будь-який інший час протягом року після дня здавання крові.

Якщо, наприклад, працівник здає кров о 10:00, то, на думку Мінпраці, його має бути

звільнено від роботи в цей день, незалежно від того, коли починається робоча зміна — о 8:00 чи 20:00. Крім того, працівнику надається додатковий день відпочинку зі збереженням середнього заробітку, під яким розуміється робочий день (зміна) незалежно від його тривалості.

Якщо працівника було залучено до роботи в день здавання крові, йому надаються дні відпочинку зі збереженням середньої зарплати

:

2 дні — якщо працівник заздалегідь написав заяву про звільнення його від роботи в день здавання крові;

1 день — якщо таку заяву працівник не подавав і робота в день здавання крові з роботодавцем не узгоджувалася.

У разі здавання крові

у вихідний день цей день не оплачується , а працівнику надається 1 день відпочинку зі збереженням середнього заробітку.

Якщо кров здається

в період щорічної відпустки, то тривалість такої відпустки збільшується на 2 дні.

Право на зазначені пільги працівнику надають

довідки, видані за місцем медобстеження або здавання крові (її компонентів).

 

ЛИСТОК НЕПРАЦЕЗДАТНОСТІ З ДІАГНОЗОМ, ЗАЗНАЧЕНИМ ШИФРОМ МКХ-10, ОПЛАЧУЄТЬСЯ В ЗАГАЛЬНОМУ ПОРЯДКУ

ФССТВП у

листі від 23.03.2011 р. № 04-30-620 розглянув питання про оплату листків непрацездатності, в яких діагноз зазначено шифром МКХ-10.

Так, згідно з

п. 3.2 Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності, затвердженої спільним наказом МОЗ, Мінпраці, ФССТВП та Фонду соцстрахування від нещасних випадків від 03.11.2004 р. № 532/274/136-ос/1406, первинний та заключний діагнози, шифр діагнозу відповідно до Міжнародної статистичної класифікації хвороб і сімейних проблем охорони здоров’я десятого перегляду, прийнятої 43 Всесвітньою асамблеєю охорони здоров’я 01.01.93 р., вказуються виключно за наявності письмової згоди хворого. Якщо такої згоди немає, то первинний і заключний діагнози, а також шифр МКХ-10 не вказуються.

Якщо в листку непрацездатності діагноз зазначено

тільки шифром МКХ-10, то лікарняний оплачується в загальному порядку згідно із законодавством.

 

ПЕРЕНЕСЕННЯ РОБОЧИХ ДНІВ

Мінпраці в

листі від 07.04.2011 р. № 77/13/133-11 звернуло увагу на те, що розпорядження КМУ від 15.11.2010 р. № 2130-р про перенесення робочих днів з понеділка 7 березня на суботу 12 березня, з понеділка 27 червня на суботу 25 червня має рекомендаційний характер. Роботодавець приймає рішення про перенесення робочих днів самостійно шляхом видання наказу. Таке рішення змінює графік роботи підприємства (установи, організації).

Якщо роботодавець дотримався рекомендацій Кабміну та

переніс робочі дні, то, наприклад, для працівників, які перебувають у встановлений наказом вихідний день 7 березня (27 червня) у відпустках або на лікарняному, день 12 березня (25 червня) має бути робочим.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі