Теми статей
Обрати теми

Щодо сплати збору за спеціальне використання води

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Щодо сплати збору за спеціальне використання води

 

Чи є платником збору за спеціальне використання води бюджетна установа, що має на балансі декілька будівель (у тому числі гуртожитків) та уклала договір на постачання води в разі здавання окремих приміщень в оренду суб’єктам господарювання (небюджетним установам), які не укладали окремих договорів на постачання води?

 

Відповідно до

п. 323.1 ст. 323 розд. XVI «Збір за спеціальне використання води» Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI, із змінами та доповненнями (далі — ПКУ), платниками збору є водокористувачі — суб’єкти господарювання незалежно від форми власності: юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи (крім бюджетних установ), постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи — підприємці, які використовують воду, отриману шляхом забору води з водних об’єктів (первинні водокористувачі) та/або від первинних або інших водокористувачів (вторинні водокористувачі), та використовують воду для потреб гідроенергетики, водного транспорту і рибництва.

Об’єктом оподаткування збором є фактичний обсяг води, який використовують водокористувачі, з урахуванням обсягу втрат води в їх системах водопостачання (

п. 324.1 ст. 324 ПКУ).

Відповідно до

п. 326.2 ст. 326 ПКУ збір обчислюється виходячи з фактичних обсягів використаної води (підземної, поверхневої, отриманої від інших водокористувачів) водних об’єктів з урахуванням обсягу втрат води в їх системах водопостачання, встановлених у дозволі на спеціальне водокористування, лімітів використання води, ставок збору та коефіцієнтів. За обсяги води, переданої водокористувачем — постачальником іншим водокористувачам без укладення з останніми договору на постачання води, збір обчислюється і сплачується таким водокористувачем — постачальником.

Отже, якщо бюджетна установа, що має на балансі окремі будівлі (в тому числі гуртожитки) та

уклала договір на постачання води з водокористувачем — постачальником і використовує обсяги води виключно для власних потреб (у тому числі для потреб гуртожитків) без отримання доходу в грошовій, матеріальній або нематеріальній формах, то така установа не є платником збору за спеціальне використання води. Якщо така бюджетна установа використовує обсяги води для господарської діяльності, направленої на отримання доходу в грошовій, матеріальній або нематеріальній формах, та уклала договір на постачання води з водокористувачем — постачальником, то збір обчислює і сплачує така установа на загальних підставах, виходячи з усього обсягу фактично використаної води з урахуванням обсягу втрат води в системах постачання (п. 326.13 ст. 326 ПКУ). Якщо бюджетна установа, що уклала договір на постачання води з водокористувачем — постачальником і здає окремі приміщення в оренду суб’єктам господарювання (небюджетним установам), які не укладали окремих договорів на постачання води, то бюджетна установа є платником збору за спеціальне використання води за використану орендарями воду з урахуванням втрат води в їх системах водопостачання.

 

Чи повинна бюджетна установа сплачувати збір за спеціальне водокористування, якщо вода використовується такою установою для надання (виконання) будь-яких послуг за відповідну плату?

 

Відповідно до

п. 323.1 ст. 323 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ) платниками збору є водокористувачі — суб’єкти господарювання незалежно від форми власності: юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи (крім бюджетних установ), постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи — підприємці, які використовують воду, отриману шляхом забору води з водних об’єктів (первинні водокористувачі) та/або від первинних або інших водокористувачів (вторинні водокористувачі), та використовують воду для потреб гідроенергетики, водного транспорту і рибництва.

Згідно з

п.п. 324.4.1 п. 324.4 ст. 324 ПКУ збір не справляється за воду, що використовується для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб населення (сукупності людей, які знаходяться на даній території в той чи інший період часу, незалежно від характеру та тривалості проживання, в межах їх житлового фонду та присадибних ділянок).

Разом з цим відповідно до

п. 326.13 ст. 326 ПКУ в разі якщо водокористувачі, які повністю утримуються за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, використовують обсяги води для господарської діяльності, направленої на отримання доходу в грошовій, матеріальній або нематеріальній формах, збір обчислюється на загальних підставах з усього обсягу використаної води з урахуванням обсягу втрат води в їх системах постачання.

Господарська діяльність — це діяльність особи, що пов’язана з виробництвом (виготовленням) та/або реалізацією товарів, виконанням робіт, наданням послуг, спрямована на отримання доходу і провадиться такою особою самостійно та/або через свої відокремлені підрозділи, а також через будь-яку іншу особу, що діє на користь першої особи, зокрема за договорами комісії, доручення та агентськими договорами (

п.п. 14.1.36 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).

Отже, якщо бюджетна установа, організація використовує воду

виключно для власних потреб, без отримання доходу в грошовій, матеріальній або нематеріальній формах (тобто не надає (не виконує) будь-яких платних послуг із використанням води ), то така установа не є платником збору за спеціальне використання води.

У разі якщо бюджетна установа

має договір на постачання води та використовує обсяги води для господарської діяльності, направленої на отримання доходу в грошовій, матеріальній або нематеріальній формах (тобто надає (виконує) будь-які послуги за відповідну плату), то збір обчислюється на загальних підставах, виходячи з усього обсягу фактично використаної води з урахуванням обсягу втрат води в їх системах постачання.

Якщо бюджетна установа

не має договору на постачання води, але використовує обсяги води для господарської діяльності, направленої на отримання доходу в грошовій, матеріальній або нематеріальній формах (тобто надає (виконує) будь-які послуги за відповідну плату ), то збір за спеціальне використання води сплачує безпосередньо постачальник води для бюджетної установи на загальних підставах, виходячи з усього обсягу фактично використаної води з урахуванням обсягу втрат води в їх системах постачання.

 

За матеріалами Єдиної бази податкових знань,
що розміщена на офіційному сайті ДПСУ
www.sta.gov.ua

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі