Теми статей
Обрати теми

Вода використовується для приготування їжі: за яким КЕКВ відображати видатки

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ВОДА ВИКОРИСТОВУЄТЬСЯ ДЛЯ ПРИГОТУВАННЯ ЇЖІ: ЗА ЯКИМ КЕКВ ВІДОБРАЖАТИ ВИДАТКИ

 

Тетяна ІВАНОВА, перший заступник начальника управління Державного казначейства в Харківській області

 

Обласному центру паліативної медицини «ХОСПІС» благодійна організація безоплатно у вигляді благодійної допомоги надає питну воду, яка використовується для приготування їжі пацієнтам.

Благодійну допомогу приймає комісія, створена за наказом керівника установи, та складає акт, в якому зазначаються найменування, кількість та вартість отриманих матеріальних цінностей.

Наприкінці місяця вартість води, витрачена для приготування їжі, списується на фактичні видатки установи. За яким КЕКВ відображаються такі видатки?

(м. Харків)

 

Відомо, що бюджетні установи можуть отримувати благодійну допомогу, добровільні пожертви від юридичних та фізичних осіб. Така допомога може бути надана як у вигляді грошових коштів, так і в натуральній формі (у вигляді товарів, робіт та послуг). У ситуації, що розглядається, благодійна допомога надходить до установи у вигляді матеріальних цінностей (вода використовується для приготування їжі пацієнтам), тобто в натуральній формі.

Правові та організаційні засади отримання, оформлення добровільних (благодійних) внесків та пожертв, гуманітарної допомоги бюджетними установами встановлені

законами України «Про благодійництво та благодійні організації» від 16.09.97 р. № 531/97, «Про гуманітарну допомогу» від 22.10.99 р. № 1192-XIV та Порядком отримання благодійних (добровільних) внесків і пожертв від юридичних та фізичних осіб бюджетними установами і закладами освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, культури, науки, спорту та фізичного виховання для потреб їх фінансування, затвердженим постановою КМУ від 04.08.2000 р. № 1222.

Благодійна допомога, яка надходить на адресу бюджетних установ, належить до

першої підгрупи другої групи власних надходжень бюджетних установ (ст. 13 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI) та зараховується до доходу спеціального фонду їх кошторисів.

Зауважимо, що на початку бюджетного року бюджетні установи не можуть точно знати, яку суму благодійної допомоги буде отримано протягом року, і тому в кошторисі такі надходження не плануються. Після фактичного надходження благодійної допомоги установи повинні

вносити зміни до кошторису за спеціальним фондом (за іншими джерелами власних надходжень) з урахуванням вимог пп. 47 і 49 Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ, затвердженого постановою КМУ від 28.02.2002 р. № 228.

Усі надходження в натуральній формі, у тому числі й у вигляді благодійної допомоги, бюджетні установи відображають у

Довідці про надходження в натуральній формі, яку подають до органу Держказначейства, що їх обслуговує, не пізніше останнього робочого дня звітного місяця.

Протягом року бюджетні установи вносять зміни до спеціального фонду кошторису за власними надходженнями на підставі

довідки про підтвердження надходжень на спеціальні реєстраційні рахунки, відкриті в органах Державної казначейської служби, та довідки про внесення змін до кошторису, який затверджує керівник установи, що раніше затвердив кошторис.

Тепер перейдемо до питання про застосування КЕКВ. Для цього звернемося до

Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженої наказом Держказначейства від 25.11.2008 р. № 495 (далі — Інструкція № 495).

Так, згідно з цим документом

за КЕКВ 1131 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар, у тому числі м’який інвентар та обмундирування» здійснюються видатки на придбання води, мінеральної води за відсутності їдальні в установі (крім мінеральної води для лікувальних цілей).

У разі придбання

мінеральної води для лікувальних цілей такі видатки установи здійснюють за КЕКВ 1132 «Медикаменти та перев’язувальні матеріали».

Про придбання води для приготування їжі в

Інструкції № 495 нічого не зазначено, однак це не означає, що на ваше запитання немає відповіді.

У цій ситуації варто звернути увагу на

лист Держказначейства від 17.11.2008 р. № 15-04/2553-19641 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 6), який було видано під час раніше діючих Роз’яснень щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затверджених наказом Держказначейства від 04.11.2004 р. № 194 редакції наказу Держказначейства від 08.12.2006 р. № 330) , в яких також прямо не говорилося про придбання води для приготування їжі. Узявши до уваги те, що вода витрачається для приготування їжі разом з іншими продуктами харчування, Держказначейство в зазначеному листі дійшло висновку, що вода для їдалень бюджетних установ, що мають відповідні повноваження із забезпечення харчуванням певних категорій населення, може придбаватися та витрачатися за КЕКВ 1133 «Продукти харчування».

Таким чином, за наявності їдальні в установі фактичні витрати води, отриманої від благодійників та використаної для приготування їжі пацієнтам, відображаються за КЕКВ 1133.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі