Теми статей
Обрати теми

Нові правила оплати періоду перебування працівника у відрядженні

Редакція ББ
Відповідь на запитання

НОВІ ПРАВИЛА ОПЛАТИ ПЕРІОДУ ПЕРЕБУВАННЯ ПРАЦІВНИКА У ВІДРЯДЖЕННІ

 

Неля СИНЬКО, начальник відділу організації заробітної плати та вдосконалення законодавства з оплати праці Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці

 

Як правильно оплачувати період перебування працівника у службовому відрядженні у зв’язку з внесенням змін до ст. 121 КЗпП?

(м. Харків)

 

Мінімальні гарантії та компенсації працівникам, направленим у службове відрядження, установлено

ст. 121 КЗпП.

Зокрема, донедавна

абз. 3 ст. 121 КЗпП передбачав, що за відрядженими працівниками протягом усього часу відрядження зберігаються місце роботи (посада) та середній заробіток. Отже, середня заробітна плата виплачувалася відрядженим працівникам не лише за період проїзду до місця відрядження і назад, а й за безпосереднє виконання трудового завдання під час відрядження.

З метою впорядкування порядку оплати періоду перебування працівника у службовому відрядженні прийнято

Закон України «Про внесення змін до статті 121 Кодексу законів про працю України» від 19.04.2011 р. № 3231-VI (далі — Закон № 3231), який набрав чинності 13.05.2011 р.

Законом № 3231

унесено зміни до ст. 121 КЗпП, а саме:

— з

абз. 3 ст. 121 КЗпП вилучені слова «середній заробіток»;

ст. 121 КЗпП доповнена новим абз. 4 такого змісту: «Працівникам, які направлені у службове відрядження, оплата праці за виконану роботу здійснюється відповідно до умов, визначених трудовим або колективним договором, і розмір такої оплати праці не може бути нижчим середнього заробітку».

Це означає, що з 13.05.2011 р. період перебування працівника у відрядженні оплачується відповідно до умов, визначених трудовим або колективним договором, тобто дні відрядження оплачуються як і решта робочих днів місяця.

Якщо ж розмір заробітної плати виявиться

менше середнього заробітку працівника, розрахованого виходячи з виплат за два календарні місяці, що передували місяцю, в якому почалося відрядження, згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100), то в цьому випадку період перебування у відрядженні оплачується за середнім заробітком.

Зазначимо також, що згідно з

п. 14 розд. 1 Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Мінфіну від 13.03.98 р. № 59, за відрядженим працівником зберігаються місце роботи (посада) та середній заробіток за період відрядження, у тому числі й за час перебування в дорозі. Середній заробіток зберігається за всі робочі дні тижня за графіком, установленим за місцем постійної роботи особи, направленої у відрядження.

Таким чином, після набуття чинності

Законом № 3231 бюджетним установам та організаціям слід переглянути положення колективних договорів, що стосуються порядку оплати періоду перебування працівника у відрядженні, та привести їх у відповідність до чинного законодавства.

Розглянемо на прикладах порядок оплати часу перебування у відрядженні згідно з оновленим законодавством.

Приклад 1

. Держслужбовця з 04.05.2011 р. переведено з посади провідного спеціаліста на посаду головного спеціаліста, унаслідок чого його посадовий оклад збільшився. Заробітна плата в розрахунку на день у травні склала 136,84 грн. (2600,00 грн. : : 19 роб. дн.).

Згідно з наказом керівника держслужбовець перебував у службовому відрядженні з 10 по 13 травня 2011 року (

уключаючи час перебування в дорозі). Розрахунковим періодом для обчислення середньої заробітної плати є березень — квітень 2011 року. У цьому періоді працівник обіймав посаду провідного спеціаліста, відповідно його заробітна плата була менше ніж та, яку він отримує з травня на посаді головного спеціаліста. Середньоденний заробіток, розрахований згідно з Порядком № 100, склав 115,25 грн.

Оскільки заробітна плата працівника в розрахунку на день (136,84 грн.) більша, ніж середньоденний заробіток працівника (115,25 грн.), то період відрядження оплачується виходячи із зарплати працівника в розрахунку на день.

Кількість робочих днів, що припадають на період відрядження за графіком роботи установи, — 4.

За період відрядження (

уключаючи час перебування в дорозі) держслужбовцю має бути нараховано заробітну плату в розмірі 547,36 грн. (136,84 грн. х 4 роб. дн.).

Приклад 2.

Згідно з наказом керівника держслужбовець перебував у службовому відрядженні з 10 по 13 травня 2011 року (уключаючи час перебування в дорозі). Розрахунковим періодом для обчислення середньої заробітної плати є березень — квітень 2011 року. Середньоденний заробіток, розрахований згідно з Порядком № 100, склав 130,25 грн.

У травні 2011 року на працівника накладено дисциплінарне стягнення та знято надбавку за високі досягнення у праці, яка становила 50 % посадового окладу з урахуванням надбавок за ранг та вислугу років. У результаті заробітна плата держслужбовця в розрахунку на день у травні 2011 року склала

120,65 грн.

Оскільки заробітна плата працівника в розрахунку на день (120,65 грн.) менша, ніж середньоденний заробіток працівника (130,25 грн.), то період відрядження оплачується виходячи з середнього заробітку

.

Кількість робочих днів, що припадають на період відрядження за графіком роботи установи, — 4.

Середня заробітна плата за період відрядження держслужбовцю має бути нарахована в розмірі 521,00 грн. (130,25 грн.

х 4 роб. дн.).

Нагадаємо: згідно з наказом Держкомстату «Про затвердження типових форм первинної облікової документації зі статистики праці» від 05.12.2008 р. № 489 за період перебування у відрядженні в табелі обліку використання робочого часу робиться відмітка «ВД» незалежно від того, в якому порядку здійснюється оплата цього періоду.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі