Теми статей
Обрати теми

Щодо обкладення податком на доходи фізичних осіб матеріальної допомоги

Редакція ББ
Лист від 26.03.2011 р. № 6005/6/17-0715

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ЩОДО обкладення ПОДАТКОМ НА ДОХОДИ ФІЗИЧНИХ ОСІБ МАТЕРІАЛЬНОЇ ДОПОМОГИ

Лист від 26.03.2011 р. № 6005/6/17-0715

 

Державна податкова служба України, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — Кодекс), розглянула лист <…> щодо оподаткування податком на доходи фізичних осіб матеріальної допомоги і повідомляє <…>.

Водночас повідомляємо, що згідно з абзацом першим статті 11 Кодексу законів про працю від 10.12.71 р. № 322-VIII (далі — Кодекс про працю) на підприємствах, в установах, організаціях, незалежно від форм власності і господарювання, які використовують найману працю і мають права юридичної особи, укладається колективний договір.

Колективний договір укладається на основі чинного законодавства, прийнятих сторонами зобов’язань з метою регулювання виробничих, трудових і соціально-економічних відносин і узгодження інтересів трудящих, власників та уповноважених ними органів (стаття 10 Кодексу про працю).

Підпунктом 14.1.48 пункту 14.1 статті 14 Кодексу встановлено, для цілей розділу IV «Податок на доходи фізичних осіб» цього Кодексу заробітна плата — це основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму згідно із законом.

Відповідно до підпункту 163.1.1 пункту 163.1 розділу IV «Податок на доходи фізичних осіб» Кодексу об’єктом оподаткування резидента є загальний місячний оподатковуваний дохід.

Згідно з підпунктом 164.2.1 пункту 164.2 статті 164 Кодексу до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються доходи у вигляді заробітної плати, нараховані (виплачені) платнику податку відповідно до умов трудового договору (контракту).

Отже,

якщо виплата матеріальної допомоги має систематичний характер і така допомога надається всім або більшості працівників, наприклад допомога на оздоровлення, при цьому її виплати передбачені положеннями про оплату праці найманих працівників (колективним договором, галузевою угодою тощо), прийнятими згідно з нормами трудового законодавства, то така матеріальна допомога з метою оподаткування прирівнюється до заробітної плати і вся сума такої допомоги включається до загального місячного оподатковуваного доходу платника податку і оподатковується за ставками, встановленими пунктом 167.1 статті 167 Кодексу, з урахуванням вимог пункту 164.6 статті 164 Кодексу.

Якщо працедавець надає

окремим працівникам нецільову благодійну (матеріальну) допомогу за їх заявами у зв’язку з особистими обставинами, яка має разовий характер, наприклад, на вирішення соціально-побутових потреб, то її оподаткування регулюється пунктом 170.7 статті 170 Кодексу, згідно з абзацом третім підпункту 170.7.1 якого встановлено, що нецільовою вважається допомога, яка надається без встановлення таких умов або напрямів.

Відповідно до абзацу першого підпункту 170.7.3 пункту 170.7 статті 170 Кодексу не включається до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається резидентами — юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абзацом першим підпункту 169.4.1 пункту 169.4 статті 169 цього Кодексу, встановленого на 1 січня такого року, тобто у 2011 році — 1320 грн. Сума перевищення допомоги над вказаним розміром включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку згідно з підпунктом 164.2.18 пункту 164.2 статті 164 Кодексу і підлягає оподаткуванню джерела виплати за ставками, встановленими пунктом 167.1 статті 167 Кодексу.

При цьому у разі отримання нецільової благодійної допомоги від благодійника — фізичної чи юридичної особи платник податку зобов’язаний подати річну податкову декларацію із зазначенням її суми, якщо загальна сума отриманої нецільової благодійної допомоги протягом звітного податкового року перевищує її граничний розмір, установлений абзацом першим підпункту 169.4.1 пункту 169.4 статті 169 цього Кодексу (абзац четвертий підпункту 170.7.3 пункту 170.7 статті 170 Кодексу).

Підпунктом 168.1.2 пункту 168.1 статті 168 Кодексу встановлено, що податок сплачується (перераховується) до бюджету під час виплати оподатковуваного доходу єдиним платіжним документом. Банки приймають платіжні документи на виплату доходу лише за умови одночасного подання розрахункового документа на перерахування цього податку до бюджету.

Благодійник — юридична особа зазначає відомості про надані суми нецільової благодійної допомоги у податковій звітності (абзац третій підпункту 170.7.3 пункту 170.7 статті 170 Кодексу). Згідно з підпунктом «б» пункту 176.2 статті 176 Кодексу вищевказані доходи, отримані платниками податку, відображаються податковим агентом у податковому розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку за формою № 1ДФ за ознакою доходу «169» відповідно до наказу ДПА України від 24.12.2010 р. № 1020, який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 13.01.2011 р. за № 46/18784.

 

Заступник голови комісії з проведення реорганізації ДПА України, заступник

Голови ДПС України С. Лекарь

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

УТРИМАННЯ ПДФО З МАТЕРІАЛЬНОЇ ДОПОМОГИ: РОЗ’ЯСНЮЄ ДПСУ

У

листі, що коментується, ДПСУ звернула увагу на порядок утримання податку на доходи фізосіб із сум матеріальної допомоги, що виплачується працівникам, після набуття чинності Податковим кодексом України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ), зокрема:

— матеріальної допомоги на оздоровлення;

— матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань.

 

Матеріальна допомога на оздоровлення

Насамперед нагадаємо, що згідно з

п.п. 2.3.3 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5 (далі — Інструкція № 5), матеріальна допомога, яка має систематичний характер та надається всім або більшості працівників (у тому числі на оздоровлення, крім сум, зазначених у п. 3.31 Інструкції № 5), належить до фонду додаткової заробітної плати. Тому така допомога повною мірою вважається зарплатною виплатою і до неї повинні застосовуватися ті самі правила, що й для заробітної плати.

Так, у

листі, що коментується, фахівці ДПСУ підкреслили: матеріальна допомога, яка має систематичний характер та надається всім або більшості працівників, наприклад допомога на оздоровлення, з метою оподаткування прирівнюється до заробітної плати та оподатковується на загальних підставах. Це означає, що:

— уся сума матеріальної допомоги обкладається податком на доходи фізосіб за ставкою 15 %;

— сума матеріальної допомоги враховується при визначенні права працівника на отримання податкової соціальної пільги (далі — ПСП);

— виплата такої матеріальної допомоги відображається в податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу

«101».

Додамо також, що матеріальна допомога на оздоровлення обкладається єдиним внеском на соціальне страхування (як у частині нарахувань, так і в частині утримань), оскільки така матеріальна допомога входить до фонду оплати праці та обкладається податком на доходи фізосіб.

 

Матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань

Такий вид матеріальної допомоги надається державним службовцям, працівникам органів місцевого самоврядування, працівникам державних та комунальних бібліотек, державних та комунальних клубних закладів.

Рішення про виплату матеріальної допомоги приймає керівник відповідної установи виходячи з обставин, викладених у заяві працівника, а також за наявності достатніх коштів для її виплати, тобто матеріальна допомога виплачується

в межах фонду оплати праці, затвердженого кошторисом установи, та за умови виплати всім працівникам обов’язкових виплат, доплат та надбавок.

Як випливає з

листа, що коментується, матеріальна допомога, яка надається окремим працівникам за їх заявами при настанні певних обставин та має разовий характер, наприклад для вирішення соціально-побутових питань, не є заробітною платою в розумінні ПКУ. З позиції ПКУ така виплата є нецільовою благодійною допомогою та при її оподаткуванні можна керуватися правилами, установленими п. 170.7 ст. 170 ПКУ.

Так, у

п. 170.7 ст. 170 ПКУ визначено: не включається до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається резидентами — юридичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно в розмірі, що не перевищує розмір суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абз. 1 п.п. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 ПКУ (у 2011 році — 1320 грн.).

Нагадаємо, що схожу норму містив і

Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV (далі — Закон № 889). Однак для неоподаткування нецільової благодійної допомоги Закон № 889 висував додаткову умову: на такого платника податку має поширюватися право на отримання ПСП. Як бачимо, ПКУ такої умови не містить. У зв’язку з цим з набуттям чинності ПКУ роботодавець може надавати працівникам неоподатковувану нецільову благодійну допомогу, зокрема матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань, незалежно від того, мають вони право на ПСП чи ні.

Утім, звернемо увагу на такий момент. Матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань не обкладатиметься податком на доходи фізосіб

тільки у випадку, якщо в установі:

— виплата матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань має

разовий характер;

— така матеріальна допомога надається

окремим працівникам у зв’язку з сімейними обставинами в непередбачених (екстрених) випадках, коли необхідність її отримання виникає раптово;

— така матеріальна допомога виплачується за рахунок економії фонду оплати праці, тобто якщо кошти на її виплату не були спеціально передбачені кошторисом.

Якщо ж матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань надається всім або більшості працівників, видатки на її виплату передбачені кошторисом, то в цьому випадку застосовувати норми п. 170.7 ст. 170 ПКУ не можна. Така матеріальна допомога повинна обкладатися податком на доходи фізосіб на загальних підставах, тобто в порядку, установленому для матеріальної допомоги на оздоровлення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі