Теми статей
Обрати теми

Надання щорічної відпустки діловоду позашкільної установи освіти

Редакція ББ
Відповідь на запитання

НАДАННЯ ЩОРІЧНОЇ ВІДПУСТКИ ДІЛОВОДУ ПОЗАШКІЛЬНОЇ УСТАНОВИ ОСВІТИ

 

Світлана МЕРЕНКОВА, провідний контролер-ревізор КРВ у м. Харкові

 

Я працюю на посаді діловода в ЦДЮТ. За сумісництвом працюю в цьому ж закладі керівником гуртка з навантаженням 9 годин на тиждень. Як правильно має бути нараховано заробітну плату за час відпустки? Чи можу я взяти відпустку тривалістю 42 календарні дні як керівник гуртка, а за основним місцем роботи оформити відпустку без збереження заробітної плати.

(м. Львів)

 

Законодавчі підстави для укладення працівниками, поряд з основним трудовим договором, трудових договорів на роботу за сумісництвом дає

ст. 21 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. (далі — КЗпП).

Сумісництвом

вважається виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від роботи час у тій самій (внутрішнє сумісництво) чи іншій установі, організації (зовнішнє сумісництво).

Працівники, які працюють за сумісництвом, отримують заробітну плату за фактично виконаний обсяг робіт та відповідно до прийнятої в установі системи оплати праці. Це передбачено

ст. 1021 КЗпП. Нарахування заробітної плати внутрішнім сумісникам здійснюється окремо за основною посадою та за роботою за сумісництвом.

Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій

затверджено спільним наказом Мінпраці, Мінфіну та Мін’юсту від 28.06.93 р. № 43 (далі — наказ № 43).

Що стосується викладацької діяльності в навчальних закладах, то зазначимо таке.

Пунктом 91 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102), установлено: керівні та інші працівники навчальних закладів можуть виконувати педагогічну роботу в цьому ж закладі, крім своєї основної роботи. Кількість годин такої педагогічної роботи обмежена (див. таблицю):

 

Категорія працівників

Кількість годин

отримують за основною посадою повний посадовий оклад (ставку)

отримують за основною посадою 0,5 посадового окладу (ставки)

Керівні працівники закладів освіти, керівники фізичного виховання центрів допризовної підготовки (абз. 1 п. 91 Інструкції № 102)

Не більше 9 годин на тиждень (360 годин на рік)

У середньому не більше 3 годин на день (18 годин на тиждень, 720 годин на рік), а при виконанні цієї роботи в I — IV класах — до 20 годин на тиждень

Керівні працівники дитячих дошкільних закладів можуть виконувати роботу вихователів у цій установі (абз. 1 п. 91 Інструкції № 102)

Не більше 18 годин на тиждень

У сільській місцевості директори та їх заступники за відсутності вчителів або викладачів за відповідними предметами можуть вести викладацьку діяльність за дозволом відповідного органу управління освітою (абз. 23 п. 91 Інструкції № 102)

Не більше 12 годин на тиждень (480 годин на рік)

Директори, їх заступники з навчальної роботи в дитячих музичних, художніх школах, школах мистецтв, школах загальної музичної освіти (абз. 3 п. 91 Інструкції № 102)

У середньому не більше 12 годин на тиждень

Інші працівники (абз. 4 п. 91 Інструкції № 102)

У середньому не більше 2 годин на день (12 годин на тиждень, 480 годин на рік)

 

Зазначеним працівникам за норму годин, визначену

п. 91 Інструкції № 102, оплата здійснюється понад основний посадовий оклад (ставку) в порядку, передбаченому відповідно для вчителів, викладачів та керівників гуртків (за тарифікацією).

Зауважимо: відповідно до

п. 8 Переліку робіт, які не є сумісництвом, затвердженого наказом № 43, виконання такої роботи не є сумісництвом і вона може виконуватися як в основний робочий час, так і за його межами.

Таким чином, діловоду позашкільної установи освіти, незалежно від того, веде він гурткову роботу в цьому ж закладі чи ні, надається основна щорічна відпустка тривалістю

24 календарні дні. Окремо щорічна відпустка як керівнику гуртка тривалістю 42 календарні дні в цьому випадку не надаватиметься. Також колективним договором може бути передбачена додаткова відпустка за особливий характер праці діловоду з ненормованим робочим днем тривалістю до 7 календарних днів відповідно до ч. 2 ст. 8 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

Нарахування заробітної плати за час перебування в щорічній та додатковій відпустках регулюється

Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100).

Відповідно до

п. 2 розд. ІІ Порядку № 100 нарахування середньої заробітної плати для оплати часу щорічної відпустки, додаткових відпусток у зв’язку з навчанням, творчої відпустки, додаткової відпустки працівникам, які мають дітей, або виплати компенсації за невикористані відпустки проводиться виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки або виплати компенсації за невикористані відпустки.

У зв’язку з тим, що керівництво гуртком має постійний, а не одноразовий характер, заробітна плата за керівництво гуртком включатиметься до розрахунку середньої заробітної плати при наданні щорічної відпустки діловоду разом з основною заробітною платою.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі