Теми статей
Обрати теми

Додаткова відпустка при ненормованому робочому дні

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Додаткова відпустка при ненормованому робочому дні

 

Олена МОРЕВА, консультант

 

Хто в установі повинен визначати перелік осіб з ненормованим робочим днем і який існує порядок надання основної та додаткової відпусток працівникам з ненормованим робочим днем?

(м. Київ)

 

За особливий характер праці працівникам з ненормованим робочим днем може надаватися щорічна додаткова відпустка за ненормований робочий день тривалістю

до 7 календарних днів на підставі п. 2 ст. 8 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки).

Згідно з

п. 5 Рекомендацій щодо порядку надання працівникам з ненормованим робочим днем щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці, затверджених наказом Мінпраці від 10.10.97 р. № 7 (далі — Рекомендації № 7), ненормований робочий день може застосовуватися для керівників, спеціалістів і робітників:

— праця яких не підлягає точному обліку в часі;

— робочий час яких за характером роботи поділяється на частини невизначеної тривалості (сільське господарство);

— які розподіляють час для роботи на свій розсуд.

Щодо надання відпусток особам, які віднесені до працівників з ненормованим робочим днем, то слід звернути увагу на те, що додаткова відпустка таким працівникам надається пропорційно часу, відпрацьованому на роботі, посаді, що дають право на цю відпустку.

Зауважимо, що ненормований робочий день

не застосовується для працівників, зайнятих на роботі з неповним робочим днем і застосовується для тих, хто працює в режимі неповного робочого тижня.

Отож, якщо особа працює за основним місцем роботи в режимі неповного робочого дня, наприклад на 0,25 ставки, у неї немає права на одержання додаткової відпустки за ненормований робочий день.

Оскільки сумісники працюють на умовах неповного робочого дня, то підстав для встановлення їм ненормованого робочого дня також немає.

У

п. 3 Рекомендацій № 7 зазначається, що додаткова відпустка працівникам з ненормованим робочим днем надається як компенсація за виконаний обсяг робіт, ступінь напруженості, складність і самостійність у роботі, необхідність періодичного виконання службових завдань понад установлену тривалість робочого часу.

Стаття 8 Закону про відпустки

встановлює працівникам з ненормованим робочим днем додаткову відпустку саме за характер праці, а не лише за роботу понад установлену норму робочого часу. Таким чином, при визначенні тривалості додаткової відпустки працівникам з ненормованим робочим днем за особливий характер праці необхідно враховувати всі перелічені вище фактори.

Конкретна тривалість щорічної додаткової відпустки за ненормований робочий день

установлюється колективним чи трудовим договором залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах.

Список професій, посад працівників з ненормованим робочим днем із зазначенням конкретної тривалості відпустки затверджується в установі як додаток до колективного договору.

Згідно з

п. 6 Рекомендацій № 7 міністерствам та іншим центральним органам виконавчої влади надано право за погодженням з відповідними галузевими профспілками затверджувати орієнтовні переліки робіт, професій і посад працівників з ненормованим робочим днем.

У

Галузевій угоді між Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України та Центральним комітетом Профспілки працівників освіти і науки України на 2011 — 2015 роки (Додаток № 1) визначено коло посад працівників з ненормованим робочим днем, яким може надаватися додаткова відпустка (див. додаток до консультації).

Порівняно з попередньою

Галузевою угодою у переліку посад працівників з ненормованим робочим днем відбулися деякі зміни. Так, цей перелік поповнився такими посадами, як кухар, оператор комп’ютерного набору. Право на додаткову відпустку для працівників з ненормованим робочим днем тепер мають старші лаборанти незалежно від освіти. За раніше діявшим переліком зазначені працівники мали право на додаткову відпустку у разі наявності вищої освіти.

 

 

Додаток № 1

до Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки,
молоді та спорту України та ЦК Профспілки
працівників освіти і науки України на 2011 — 2015 роки

Орієнтовний перелік

посад працівників з ненормованим

робочим днем

системи Міністерства освіти і науки України,

яким може надаватися додаткова відпустка

Керівники установ і організацій, їх заступники та помічники.

Керівники структурних підрозділів установ і організацій (головних управлінь, управлінь, служб, відділів, секторів, інспекцій, груп, частин, станцій, цехів виробництва, дільниць, майстерень, баз, бюро, лабораторій, кабінетів, господарств) та їх заступники, керівники штабів цивільної оборони.

Директори обсерваторій, ботанічних садів, студентських містечок, спортивних споруд та їх заступники.

Завідувачі ветеринарних клінік, випробувальних полів, розсадників, розплідників, віваріїв.

Головні спеціалісти (інженери, конструктори, енергетики, механіки, технологи, економісти, арбітри та інші) та їх заступники.

Провідні спеціалісти (інженери, конструктори, технологи, проектувальники, електронники, програмісти, архітектори, математики, художники-конструктори (дизайнери), економісти, юрисконсульти, психологи, соціологи, бухгалтери, бухгалтери-ревізори та інші).

Спеціалісти (інженери, конструктори, технологи, проектувальники, механіки, енергетики, електронники, програмісти та інші), архітектори, математики, художники-конструктори (дизайнери), економісти, економісти-статистики, юрисконсульти, психологи, соціологи, бухгалтери, бухгалтери-ревізори, статисти-дослідники, старші лаборанти, лаборанти, виробники робіт, начальники дільниць, майстри, контрольні майстри дільниць електронно-обчислювальних машин, оператори електронно-обчислювальних машин,

оператори комп’ютерного набору, інструктори, адміністратори, бібліотекарі, бібліографи, екскурсоводи, ветлікарі, ветфельдшери, вихователі гуртожитків, помічники вихователів, кухарі та інші.

Перекладачі-дактилологи, перекладачі, перекладачі-секретарі сліпих викладачів (вчителів), художники-оформлювачі, читці, лектори.

Техніки всіх спеціальностей.

Завідувачі: канцелярії, центрального складу (складу), гуртожитку, друкарського бюро, камери схову, бюро перепусток, копіювально-розмножувального бюро, фонотеки, фотолабораторії, експедиції, господарства, архіву, приймального пункту в навчально-виробничих майстернях, які надають послуги населенню.

Старші: товарознавці, касири, касири-інкасатори, інспектори, табельники, диспетчери, архіваріуси, діловоди, машиністки.

Шеф-кухарі.

Секретарі, секретарі-стенографістки, стенографістки, секретарі-друкарки, секретарі учбових (учбово-методичних) відділів (частин), інспектори, інспектори учбових (учбово-методичних) відділів, товарознавці, експедитори, касири, інкасатори, агенти з постачання, агенти-експедитори, експедитори, діловоди, архіваріуси, табельники, копіювальники, креслярі, обліковці, рахівники, калькулятори, старші комірники, комірники (за відсутності завідувачів складів), друкарки, диспетчери, диспетчери факультетів, оператори диспетчерської служби, коменданти, чергові гуртожитків, паспортисти, нормувальники, евакуатори.

Головні редактори, редактори, літературні співробітники, кореспонденти, старші коректори, коректори.

Головні режисери, режисери, помічники режисерів, кінооператори, їх помічники, диригенти, хормейстери, балетмейстери, акомпаніатори, завідувачі костюмерних.

Капітани учбових кораблів, їх старші помічники, помічники механіків, боцмани, керівники водних станцій.

Агрономи, садівники, квітникарі, бджолярі, ентомологи, дендрологи, зоологи, лісники.

Лікарі, середній та молодший медичний персонал установ і закладів освіти.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі