Теми статей
Обрати теми

Матеріальна допомога на оздоровлення включається до заробітку місяця, в якому настає відпустка

Редакція ББ
Відповідь на запитання

МАТЕРІАЛЬНА ДОПОМОГА НА ОЗДОРОВЛЕННЯ ВКЛЮЧАЄТЬСЯ ДО ЗАРОБІТКУ МІСЯЦЯ, В ЯКОМУ НАСТАЄ ВІДПУСТКА

 

Ольга ВІТКОВСЬКА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Які місяці слід уключати до розрахунку при нарахуванні матеріальної допомоги на оздоровлення, що надається в розмірі середньомісячної заробітної плати до відпустки держслужбовця з 01.07.2011 р., якщо відпускні та матеріальну допомогу буде виплачено йому в червні 2011 року?

(м. Чернівці)

 

Згідно зі

ст. 35 Закону України «Про державну службу» від 16.12.93 р. № 3723-XII щорічна відпустка державним службовцям надається з виплатою допомоги на оздоровлення.

Підпунктом 3 п. 2 постанови КМУ «Про впорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268

(далі — постанова № 268) установлено, що матеріальна допомога на оздоровлення при наданні щорічної відпустки виплачується в розмірі, що не перевищує середньомісячну зарплату працівника.

Це означає, що матеріальна допомога на оздоровлення надається тільки при виході держслужбовця в

щорічну основну відпустку. Отже, подією, у зв’язку з якою призначається матеріальна допомога на оздоровлення, є щорічна основна відпустка.

Як передбачено

ст. 21 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР, відпускні за час щорічної відпустки виплачуються не пізніше ніж за 3 дні до початку відпустки в найближчий день, установлений для виплати заробітної плати. Як правило, у цей самий строк разом із відпускними виплачується й матеріальна допомога на оздоровлення. Так, у вашому випадку до відпустки, яка надається з 1 липня 2011 року, відпускні та матеріальну допомогу на оздоровлення має бути виплачено не пізніше 27 червня 2011 року.

Як уже зазначалося, матеріальну допомогу на оздоровлення виплачують в розмірі, що не перевищує

середньомісячної заробітної плати працівника. Її розраховують згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100).

Згідно з

абз. 3 п. 2 Порядку № 100 середньомісячна заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за останні 2 календарні місяці роботи, що передують події, у зв’язку з якою за працівником зберігається середня заробітна плата.

Подією, у зв’язку з якою нараховується матеріальна допомога на оздоровлення, є щорічна відпустка. У зв’язку з цим середню заробітну плату за час щорічної відпустки та матеріальну допомогу на оздоровлення, яку буде виплачено в червні 2011 року,

має бути включено за розрахунковою відомістю до заробітку липня 2011 року. Отже, при нарахуванні матеріальної допомоги на оздоровлення, яка надається до відпустки з 01.07.2011 р., розрахунковим періодом будуть 2 календарні місяці, що передують цій події, тобто травень — червень 2011 року. Аналогічні роз’яснення було наведено в листі Мінпраці від 04.08.2006 р. № 771/13/84-06.

Отже, якщо працівнику надають відпустку з 01.07.2011 р. та виплачують матеріальну допомогу 27 червня, то:

— її обкладають ПДФО та єдиним соцвнеском у складі заробітної плати за липень;

— у подальшому при розрахунку лікарняних та допомоги по вагітності та пологах матеріальну допомогу слід вважати саме липневим заробітком;

— у Звіті щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженому постановою правління Пенсійного фонду України від 08.10.2010 р. № 22-2, матеріальну допомогу відображають у складі зарплати за липень.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі