Теми статей
Обрати теми

Щодо визначення сум добових витрат на відрядження у межах України

Редакція ББ
Лист від 12.05.2011 р. № 5675/5/15-0316

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ

ЩОДО ВИЗНАЧЕННЯ СУМ ДОБОВИХ ВИТРАТ НА ВІДРЯДЖЕННЯ у межах україни

Лист від 12.05.2011 р. № 5675/5/15-0316

 

Державна податкова адміністрація України розглянула лист <…> щодо визначення сум добових витрат на відрядження працівників у межах України і повідомляє.

Згідно з абзацом четвертим п.п. 140.1.7 п. 140.1 ст. 140 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) сума добових, визначена в наказі про відрядження, не може перевищувати суму, встановлену цим абзацом, а саме:

для відряджень у межах території України не більш як 0,2 розміру мінімальної заробітної плати, що діяв для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, в розрахунку на добу;

для відряджень за кордон — не вище 0,75 розміру мінімальної заробітної плати, що діяв для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, в розрахунку на добу.

Суми та склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів, визначаються Кабінетом Міністрів України (абзац дев’ятий п.п. 140.1.7 п. 140.1 ст. 140 Кодексу).

Згідно з п. 4 розділу «Порядок відрядження в межах України» Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 13.03.98 р. № 59 (в редакції наказу Міністерства фінансів України від 17 березня 2011 р. № 362 (із змінами та доповненнями)), зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 31 березня 1998 р. за № 218/2658 (далі — Інструкція), визначено, що за кожний день (включаючи день вибуття та день прибуття) перебування працівника у відрядженні в межах України, враховуючи вихідні, святкові й неробочі дні та час перебування в дорозі (разом з вимушеними зупинками), йому виплачуються добові в межах сум, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 02.02.2011 р. № 98 «Про суми та склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів» (далі — постанова). Сума добових визначається згідно з наказом про відрядження та відповідними первинними документами. За відсутності наказу добові витрати не виплачуються.

Відповідно до п. 16 розділу «Загальні положення» Інструкції визначено, що окремим видом витрат, що не потребують спеціального документального підтвердження, є добові витрати (витрати на харчування та фінансування інших власних потреб фізичної особи, понесені у зв’язку з таким відрядженням). Суми добових витрат для працівників підприємств затверджені постановою.

Постановою передбачено, що в разі коли працівники відряджені в межах України, добові витрати відшкодовуються у розмірах, що визначаються для відповідної держави згідно з додатком 1 до цієї постанови (в межах України: сума добових витрат — 30 гривень; гранична сума витрат на найм житлового приміщення за добу (не більш як) 250 гривень).

Таким чином, сума добових витрат у межах України для державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів, складає 30 гривень згідно з додатком 1 постанови. Для платника податків, які фінансуються за рахунок власних коштів, сума добових витрат у межах України не повинна перевищувати 0,2 розміру мінімальної заробітної плати, що діяв для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, в розрахунку на добу.

При цьому сума добових визначається згідно з наказом про відрядження та відповідними первинними документами, що підтверджують відповідні витрати. За відсутності наказу добові витрати не виплачуються.

 

Заступник голови комісії з проведення реорганізації ДПА України,
 заступник Голови ДПА України О. Любченко

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

РОЗМІР ДОБОВИХ ВИТРАТ У МЕЖАХ УКРАЇНИ ДЛЯ БЮДЖЕТНИКІВ СТАНОВИТЬ 30 грн.

У

листі, що коментується, ДПАУ підтвердила: з набуттям чинності розд. III Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ), тобто з 01.04.2011 р., розмір добових витрат для працівників бюджетних організацій не змінився і становить для відряджень у межах України 30 грн.

Нагадаємо, що

п.п. 140.1.7 ст. 140 розд. III ПКУ встановлено: суми та склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, які направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, що повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів, визначаються КМУ. При цьому сума добових для таких категорій фізичних осіб не може перевищувати суму, установлену абз. 4 п.п. 140.1.7 ст. 140 розд. III ПКУ, а саме: для відряджень у межах України — не більше 188,20 грн., а для відряджень за кордон — не більше 705,75 грн.

Однак Кабмін не знайшов нічого кращого, ніж залишити все як було. Так, на виконання вимог

ПКУ ним прийнято постанову «Про суми і склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, які направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, що повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів» від 02.02.2011 р. № 98 (далі — постанова № 98), яка набрала чинності 01.04.2011 р.

Суми витрат на відрядження, наведені в

додатку 1 до постанови № 98, аналогічні тим, що діяли раніше, затвердженим постановою КМУ «Про норми відшкодування витрат на відрядження в межах України та за кордон» від 23.04.99 р. № 663. Так, із 1 квітня 2011 року, як і раніше, сума добових у межах України становить не більше 30 грн., а витрати на найм житлового приміщення — не більше 250 грн.

Крім того, в

листі, який коментується, ДПАУ нагадала, що відповідно до вимог оновленої Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Мінфіну від 13.03.98 р. № 59, сума добових визначається згідно з наказом про відрядження та відповідними первинними документами.

У

листі від 04.05.2011 р. № 31-07230-16-25/11433 Мінфін підкреслив, що під первинними документами слід розуміти документи, які підтверджують перебування працівника в місці відрядження: транспортні квитки, рахунки, отримані з готелів (мотелів) або від інших осіб, які надають послуги з розміщення та проживання відрядженого працівника тощо.

Якщо працівник під час перебування у відрядженні не здійснював жодних витрат, пов’язаних із таким відрядженням, і як наслідок — відсутні зазначені первинні документи, сума добових у цьому випадку визначатиметься тільки згідно з наказом про відрядження.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі