Теми статей
Обрати теми

Розраховуємо середню заробітну плату за час відпустки

Редакція ББ
Стаття

РОЗРАХОВУЄМО СЕРЕДНЮ ЗАРОБІТНУ ПЛАТУ ЗА ЧАС ВІДПУСТКИ

 

На час щорічних відпусток за працівниками за місцем їх роботи зберігається середня заробітна плата, про особливості розрахунку якої йтиметься в цій статті.

Ольга ВІТКОВСЬКА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Розрахунок сум відпускних при наданні працівникам щорічної відпустки, додаткової відпустки у зв’язку з навчанням, додаткової відпустки працівникам, які мають дітей, творчої відпустки, відпустки для участі в змаганнях або при виплаті їм компенсації за невикористану відпустку здійснюється відповідно до

Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100).

Нарахування виплат за час відпустки здійснюється виходячи з

розміру середньоденної заробітної плати, розрахованої шляхом ділення сумарного заробітку за останні перед початком відпустки 12 місяців або за менший фактично відпрацьований період на відповідну кількість календарних днів року або меншого відпрацьованого періоду. Отриманий результат помножується на число календарних днів відпустки. Формула для розрахунку відпускних виглядає так:

В = Д х ЗП : (К - С - Ч),

де

В — сума відпускних;

Д

— кількість календарних днів відпустки;

ЗП

— сума заробітної плати та інших виплат, що включаються до розрахунку середньої заробітної плати, нарахованих у розрахунковому періоді;

К

— загальна кількість календарних днів у розрахунковому періоді (за 12 місяців — це 365 (у високосному році — 366) календарних днів або за інший менший період);

С

— кількість святкових та неробочих днів згідно зі ст. 73 КЗпП, що припадають на розрахунковий період;

Ч

— час, протягом якого працівник відповідно до чинного законодавства або з інших поважних причин не працював і за ним не зберігався заробіток або зберігався частково в розрахунковому періоді.

 

ЯК ВИЗНАЧИТИ РОЗРАХУНКОВИЙ ПЕРІОД

Розрахунковий період — це період, що передує місяцю надання відпустки, за який обчислюють середню заробітну плату. Він залежить від того, скільки працівник пропрацював в установі.

 

Період роботи

Розрахунковий період

Приклад

Більше одного року

12 календарних місяців, що передують місяцю надання відпустки

Працівник, якого прийнято на роботу 5 лютого 2004 року, іде в щорічну основну відпустку з 11 липня 2011 року. Розрахунковим періодом у цьому випадку є липень 2010 року — червень 2011 року.
При цьому не має значення, за який період працівнику надається відпустка. Так, якщо працівнику надається відпустка за попередній 2009 — 2010 робочий рік, то розрахунковий період буде таким самим

Менше року

Фактично відпрацьований період (повні відпрацьовані місяці з 1-го по 1-ше число)

Працівник, якого прийнято на роботу 5 лютого 2011 року, іде в щорічну основну відпустку з 11 липня 2011 року. Розрахунковим періодом у цьому випадку є березень 2011 року — червень 2011 року

 

Для розрахунку відпускних необхідно визначити кількість календарних днів у розрахунковому періоді. Слід мати на увазі, що із загальної кількості календарних днів у розрахунковому періоді

необхідно виключити:

1) кількість святкових та неробочих днів (

ст. 73 КЗпП), що припадають на розрахунковий період (абз. 1 п. 7 Порядку № 100);

2) час, протягом якого працівник відповідно до чинного законодавства або з інших поважних причин у розрахунковому періоді не працював і за ним не зберігався заробіток або зберігався частково (

абз. 6 п. 2 Порядку № 100), а саме:

— час

перебування працівника у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (або шести років за медичним висновком);

— час

простою не з вини працівника (якщо середній заробіток зберігався частково);

— час, коли працівник

з не залежних від нього причин працював у режимі неповного робочого тижня. Якщо ж працівник працює на умовах неповного робочого тижня за власним бажанням (ст. 56 КЗпП), розрахунковий період для визначення середньої заробітної плати для розрахунку відпускних не зменшують на кількість невідпрацьованих днів;

— час перебування працівника

у відпустці без збереження заробітної плати. При цьому повинні виключатися дні неоплачуваної відпустки, що надається як на підставі ст. 25 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) (відпустка без збереження заробітної плати, що надається в обов’язковому порядку), так і згідно зі ст. 26 Закону про відпустки (відпустка без збереження заробітної плати за згодою сторін). На це зверталася увага і в консультації фахівця Мінпраці в газеті «Праця і зарплата», 2011, № 15, с. 13. Додамо також: якщо працівнику на підставі його заяви було надано відпустку без збереження заробітної плати на іншій підставі, ніж установлено ст. 25, 26 Закону про відпустки (наприклад, згідно з ч. 2 ст. 55 Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад і сільських, селищних, міських голів» від 10.07.2010 р. № 2487-VI для участі у виборчій кампанії), то дні цієї відпустки також виключаються з розрахункового періоду.

 

Чи включається до розрахункового періоду час відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами

Згідно з

абз. 4 п. 3 Порядку № 100 при обчисленні середньої заробітної плати для оплати щорічної відпустки до фактичного заробітку включаються виплати за час, протягом якого за працівником зберігався середній заробіток (наприклад, час попередньої щорічної відпустки, службового відрядження тощо), а також допомога по тимчасовій непрацездатності.

Оскільки за час відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами за працівницею зберігається середня заробітна плата, то

період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами враховується при розрахунку середньої заробітної плати для оплати щорічної відпустки.

 

Яким буде розрахунковий період, якщо щорічну відпустку перенесено у зв’язку з хворобою працівника

Згідно зі

ст. 11 Закону про відпустки щорічна відпустка має бути перенесена на інший період або продовжена в разі тимчасової непрацездатності працівника, засвідченої в установленому порядку. Це правило поширюється також на додаткові відпустки працівникам, які мають дітей, що надаються на підставі ст. 19 Закону про відпустки.

Таким чином, у разі хвороби працівника під час щорічної відпустки (додаткової відпустки на дітей) можливі дві ситуації:

1.

Відпустка продовжується на кількість календарних днів хвороби (тобто дні хвороби не вважаються днями відпустки). Якщо день початку перенесеної (продовженої) відпустки збігся з місяцем її первісного надання, тобто не перенісся на наступний місяць, то період надання працівнику відпустки не змінюється, отже, відпускні, виплачені до початку відпустки, не перераховуються. Працівнику необхідно донарахувати суму середнього заробітку за час тимчасової непрацездатності.

Приклад. 1

. Працівнику надавалася відпустка з 01.06.2011 р. тривалістю 24 календарні дні. Перебуваючи у відпустці, він хворів з 9 по 15 червня, тобто 7 календарних днів, на які припадає один святковий день (13 червня — Трійця). Відпустка продовжується на кількість календарних днів хвороби. На святковий день відпустка не продовжується, тому що на цей день припадає хвороба, а не відпустка.

Таким чином, відпустка продовжується з 25 червня на 7 календарних днів. Оскільки на ці дні припадає один святковий день (28 червня — День Конституції України), то відпустка продовжується на такий день, тобто відпустку продовжено з 25 червня по 2 липня включно. Працівник повинен приступити до роботи з 04.07.2011 р.

Розрахунковий період для розрахунку відпускних не змінився: червень 2010 — травень 2011 року. Припустимо, середньоденна заробітна плата, розрахована згідно з Порядком № 100, за цей період становила 70,00 грн. Вона застосовується для оплати днів відпустки, використаної працівником до хвороби і після неї, у тому числі днів продовженої відпустки. Усього працівником використано 24 календарні дні відпустки, за які було виплачено середню заробітну плату до початку відпустки. Крім того, працівнику необхідно нарахувати допомогу по тимчасовій непрацездатності за 7 днів хвороби.

Зверніть увагу

: якби працівник хворів, наприклад, з 22 по 30 червня, а продовжена відпустка почалася б з 1 липня, то в цьому випадку необхідно було б проводити новий розрахунок середнього заробітку для оплати продовженої відпустки. Розрахунковим був би період: липень 2010 року — червень 2011 року.

2. Дні відпустки, які працівник не використав унаслідок хвороби,

переносяться на інший період, тобто ці дні надаватимуться як інша відпустка. У разі перенесення частини відпустки на інший період здійснюється новий розрахунок середньої заробітної плати згідно з Порядком № 100.

Приклад 2.

Працівнику надається щорічна основна відпустка тривалістю 14 календарних днів з 01.06.2011 р. по 15.06.2011 р. уключно. Перебуваючи у відпустці, він хворів з 06.06.2011 р. по 10.06.2011 р., тобто 5 календарних днів. Працівник бажає перенести ці 5 днів невикористаної відпустки на інший період. Для дотримання вимог ст. 12 Закону про відпустки* при перенесенні відпустки на інший період працівнику надається 14 календарних днів відпустки з 08.08.2011 р. по 21.08.2011 р. уключно, із них 5 календарних днів відпустки, перенесених унаслідок хвороби.

* Нагадаємо: згідно зі ст. 12 Закону про відпустки щорічна відпустка може бути поділена на частини будь-якій тривалості за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менше

14 календарних днів .

У цьому випадку слід перерахувати суму раніше нарахованих працівнику відпускних, що припадають на 5 календарних днів хвороби, утримавши відпускні, нараховані за дні перебування працівника на лікарняному, та нарахувавши йому допомогу по тимчасовій непрацездатності.

При наданні відпустки з 08.08.2011 р. по 21.08.2011 р. здійснюється

новий розрахунок середньої заробітної плати. Розрахунковий період для обчислення відпускних: серпень 2010 року — липень 2011 року.

 

ЯК ВИЗНАЧИТИ СУМАРНИЙ ЗАРОБІТОК ЗА РОЗРАХУНКОВИЙ ПЕРІОД

Згідно з вимогами

Порядку № 100 при визначенні сумарного заробітку за розрахунковий період для визначення середньої заробітної плати слід:

ураховувати виплати, наведені в п. 3 Порядку № 100. До них належать основна заробітна плата; доплати та надбавки; виробничі премії; виплати за час, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток (зокрема, за час попередньої відпустки, службового відрядження, виконання державних та громадських обов’язків тощо); допомога по тимчасовій непрацездатності;

не враховувати виплати, наведені в п. 4 Порядку № 100. До них належать одноразові виплати (компенсація за невикористану відпустку, матеріальна допомога, допомога працівникам у зв’язку з виходом на пенсію, вихідна допомога тощо); компенсаційні виплати на відрядження та при переведенні на іншу роботу (добові, оплата за проїзд, витрати на найм житла, підйомні, надбавки, що виплачуються замість добових); премії за винаходи та раціоналізаторські пропозиції, за сприяння впровадженню винаходів та раціоналізаторських пропозицій, за впровадження нової техніки і технології, за збирання та здавання утиля чорних, кольорових і дорогоцінних металів, збирання та здавання на відновлення відпрацьованих деталей машин, автомобільних шин, введення в дію виробничих потужностей та об’єктів будівництва (за винятком премій працівникам будівельних організацій, які виплачуються у складі премій за результатами господарської діяльності); виплати, пов’язані з ювілейними датами, днем народження, за багаторічну та бездоганну трудову діяльність, активну громадську роботу тощо.

Виплати, що викликають найбільшу кількість запитань під час розрахунку відпускних, розглянемо докладніше.

 

Чи враховується матеріальна допомога при розрахунку відпускних

Що стосується матеріальної допомоги, то тут слід узяти за правило:

незалежно від виду матеріальної допомоги вона не повинна брати участі в розрахунку середньої заробітної плати для оплати відпустки. Підстава для її невключення — така допомога має одноразовий характер незалежно від того, виплачується вона систематично чи ні.

На цій же підставі не бере участі в розрахунку середньої зарплати щорічна грошова винагорода за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків, що виплачується педагогічним працівникам на підставі

ст. 57 Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII, та грошова винагорода за сумлінну працю в органах державної влади, зразкове виконання трудових обов’язків, яка виплачується державним службовцям, посадовим особам органів місцевого самоврядування на підставі постанови КМУ «Про затвердження Порядку видачі грошової винагороди державним службовцям за сумлінну безперервну працю в органах державної влади, зразкове виконання трудових обов’язків» від 24.02.2003 р. № 212.

 

Чи враховуються суми індексації заробітної плати при розрахунку відпускних

Оскільки суми індексації заробітної плати не зазначені в жодному із

підпунктів п. 4 Порядку № 100, то нарахована в розрахунковому періоді сума індексації зарплати бере участь у розрахунку середньої заробітної плати в усіх випадках її збереження (див. також лист Мінпраці від 17.09.2010 р. № 827/13/84-10 // «Бюджетна бухгалтерія», 2011, № 23).

 

Як уключаються до розрахунку суми донарахованої заробітної плати

Якщо в результаті проведення перерахунку заробітної плати працівнику донараховано суму, наприклад, індексації, то при проведенні розрахунку середньої заробітної плати згідно з

Порядком № 100 суми індексації включаються до місяців, на які вони припадають. Після цього здійснюється розрахунок середньої заробітної плати для виплати відпускних. Якщо в періоді до донарахування індексації заробітної плати працівникам виплачувалася середня заробітна плата, то її має бути перераховано з урахуванням донарахованої суми індексації заробітної плати.

 

Виплати за час, протягом якого за працівником зберігався середній заробіток

Виплати за час, протягом якого за працівником

зберігався середній заробіток, розрахований згідно з Порядком № 100 (за час щорічної відпустки, виконання державних та громадських обов’язків, службового відрядження тощо), та допомога по тимчасовій непрацездатності враховуються при обчисленні середньої заробітної плати для оплати часу щорічної відпустки, додаткових відпусток у зв’язку з навчанням, творчої відпустки, додаткової відпустки працівникам, які мають дітей, або компенсації за невикористані відпустки на підставі абз. 4 п. 3 Порядку № 100.

 

Як правильно враховувати премії при розрахунку відпускних

До премій, які згідно з

п. 3 Порядку № 100 включають до розрахунку відпускних, належать виробничі премії, що мають систематичний характер (щомісячні, квартальні, піврічні). Відповідно до п. 3 Порядку № 100 при обчисленні відпускних премії включаються до заробітку того місяця, на який вони припадають згідно з розрахунковою відомістю із заробітної плати .

 

Вид премії

Порядок уключення до розрахунку відпускних

Щомісячна

Ураховується в повній сумі в місяці, в якому вона нарахована

Квартальна, піврічна

Ураховується в повній сумі в місяці, в якому вона нарахована

Річна, нарахована в поточному році за попередній рік

Уключається до середнього заробітку шляхом додавання до заробітку кожного місяця розрахункового періоду 1/12 такої винагороди

Річна, нарахована в поточному році за поточний рік

Не бере участі в розрахунку середньої заробітної плати на підставі
абз. 2 п. 3 Порядку № 100. На це звертало увагу Мінпраці в листі від 24.06.2008 р. № 411/13/84-08

 

ЯК ВИЗНАЧИТИ СУМУ ВІДПУСКНИХ

Порядок розрахунку відпускних розглянемо на прикладі.

Приклад 3.

Працівник іде в щорічну відпустку з 27.06.2011 р. на 24 календарні дні. Розрахунковий період для визначення суми відпускних: червень 2010 року — травень 2011 року. У розрахунковому періоді працівник був у відпустці без збереження заробітної плати (ст. 26 Закону про відпустки) тривалістю 15 календарних днів. У розрахунковому періоді працівнику нараховано:

 

Розрахунковий період

Дохід за розрахунковий період

Сума,
грн.

Уключається до розрахункового періоду чи ні

Червень 2010 року

1) основна зарплата
(посадовий оклад, доплати та надбавки);

1200,00

Уключається (п. 3 Порядку № 100)

2) щомісячна премія

400,00

Уключається (п. 3 Порядку № 100)

Липень —
вересень 2010 року

1) основна зарплата
(посадовий оклад, доплати та надбавки);

3720,00

Уключається (п. 3 Порядку № 100)

2) щомісячна премія;

1230,00

Уключається (п. 3 Порядку № 100)

3) відпускні за час щорічної основної відпустки;

1000,00

Уключаються (п. 3 Порядку № 100)

4) матеріальна допомога на оздоровлення до щорічної основної відпустки

800,00

Не включається (п.п. «б» п. 4
Порядку № 100
)

Жовтень — листопад 2010 року

1) основна зарплата
(посадовий оклад, доплати та надбавки);

2500,00

Уключається (п. 3 Порядку № 100)

2) щомісячна премія;

840,00

Уключається (п. 3 Порядку № 100)

3) допомогу по тимчасовій непрацездатності

300,00

Уключається (п. 3 Порядку № 100)

Грудень 2010 року

1) основна зарплата
(посадовий оклад, доплати і надбавки);

1275,00

Уключається (п. 3 Порядку № 100)

2) щомісячна премія;

430,00

Уключається (п. 3 Порядку № 100)

3) премія до ювілею

500,00

Не включається (п. 4 Порядку № 100)

Січень — березень 2011 року

1) основна зарплата
(посадовий оклад, доплати та надбавки)

3900,00

Уключається (п. 3 Порядку № 100)

Квітень — травень 2011 року

1) основна зарплата
(посадовий оклад, доплати та надбавки);

3930,00

Уключається (п. 3 Порядку № 100)

2) щомісячна премія

1350,00

Уключається (п. 3 Порядку № 100)

Усього включається до розрахунку відпускних

22075,00

 

1. Визначимо кількість календарних днів у розрахунковому періоді. Оскільки в розрахунковому періоді працівник перебував у відпустці без збереження заробітної плати тривалістю 15 календарних днів, то ці дні виключаються з розрахункового періоду.

Крім того, на розрахунковий період припадає 10 святкових та неробочих днів, які також виключаються з розрахункового періоду.

Таким чином, кількість календарних днів у розрахунковому періоді становитимде

340 к. дн. (365 к. дн. - 15 к. дн. - 10 к. дн.).

2. Середньоденна заробітна плата складе 64,93 грн. (22075,00 грн. : 340 к. дн.).

3. Сума відпускних за час щорічної відпустки дорівнює:

1558,32 грн. (24 к. дн. х 64,93 грн.), де 24 к. дн. — тривалість щорічної відпустки.

Нагадаємо також, що при обчисленні середнього заробітку в усіх випадках його збереження необхідно дотримувати вимогу

п. 10 Порядку № 100 щодо проведення коригування середньої заробітної плати, якщо в розрахунковому періоді підвищувалися посадові оклади.

 

Як визначити суму відпускних, якщо в розрахунковому періоді відбулося підвищення посадового окладу

При розрахунку середньої заробітної плати для оплати щорічної відпустки необхідно враховувати також вимогу

п. 10 Порядку № 100. Полягає вона в такому: при підвищенні тарифних ставок та посадових окладів відповідно до актів законодавства, а також за рішеннями, передбаченими в колективних договорах (угодах), як у розрахунковому періоді, так і в періоді, упродовж якого за працівником зберігається середній заробіток, заробітна плата, уключаючи премії та інші виплати, що враховуються при обчисленні середньої заробітної плати, за проміжок часу до підвищення коригуються на коефіцієнт їх підвищення.

Якщо підвищення відбулося в періоді, коли за працівником зберігався середній заробіток, цей середній заробіток коригують у частині, що стосується днів збереження заробітної плати

з дня підвищення тарифних ставок (окладів).

Таким чином, якщо в розрахунковому періоді відбулося підвищення заробітної плати (посадових окладів), то при обчисленні відпускних необхідно відкоригувати заробітну плату.

Особливо актуальним питання коригування середньої заробітної плати є для працівників бюджетних організацій, оплата праці яких визначається на основі Єдиної тарифної сітки.

Водночас необхідність у проведенні коригування виникає й у державних службовців, працівників апарату органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, службовців органів місцевого самоврядування, робітників, які обслуговують органи виконавчої влади, чиї посадові оклади встановлено на рівні мінімальної заробітної плати.

Зверніть увагу: середня заробітна плата

не коригується в разі зміни тарифної ставки (посадового окладу) працівника у зв’язку з присвоєнням йому вищого розряду, переведенням його на іншу вищеоплачувану роботу (посаду), установленням доплат та надбавок — абз. 3 п. 10 Порядку № 100.

Коефіцієнт, на який необхідно коригувати виплати, що включаються до середнього заробітку, розраховується шляхом ділення окладу (тарифної ставки), установленого після підвищення, на оклад (тарифну ставку) до підвищення.

Для кожного працівника необхідно розраховувати свої коефіцієнти коригування. У газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2011, № 22, с. 24, наведено вже розраховані індекси для коригування заробітної плати при розрахунку відпускних, що нараховуються за період липень — грудень 2011 року.

 

РОЗРАХУНОК ВІДПУСКНИХ СУМІСНИКАМ

Право працівників, які працюють за трудовим договором (у тому числі й сумісників), на відпустку встановлено

ст. 2 Закону про відпустки, де зазначено: право на відпустку мають громадяни України, які перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності.

У зв’язку з цим працівники-сумісники, крім відпустки за основним місцем роботи,

мають право на отримання оплачуваних відпусток повної тривалості й за сумісництвом.

Частиною 3 ст. 56 КЗпП

визначено, що робота на умовах неповного робочого часу (у тому числі робота сумісників, які працюють неповний робочий день) не спричинює жодних обмежень обсягу трудових прав працівника.

Таким чином, сумісники мають право на відпустки нарівні з іншими працівниками установи, організації, у тому числі право на додаткову відпустку за особливий характер праці. До стажу, який дає право на щорічну відпустку за сумісництвом, зараховуються відпрацьовані працівником-сумісником дні, незалежно від тривалості зайнятості працівника протягом робочого дня (зміни).

Відповідно до положень

ст. 21 КЗпП законодавством , колективним договором або угодою сторін можуть запроваджуватися обмеження на роботу за сумісництвом.

Обмеження на роботу за сумісництвом

для працівників державних підприємств, установ та організацій установлено:

постановою КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ та організацій» від 03.04.93 р. № 245 (далі — постанова № 245);

Положенням про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ та організацій, затвердженим спільним наказом Мінпраці, Мінфіну та Мін’юсту від 28.06.93 р. № 43 (далі — Положення № 43).

Зазначені документи, крім інших обмежень, містять вимогу про те,

що відпустка на роботі за сумісництвом повинна надаватися одночасно з відпусткою за основним місцем роботи (п. 6 постанови № 245, п. 3 Положення № 43).

Наприклад, якщо за основним місцем роботи працівнику надається щорічна основна відпустка разом із щорічною додатковою відпусткою за шкідливі та важкі умови праці, що в сумі становить 31 календарний день (24 к. дн. + 7 к. дн.), то згідно зі

ст. 25 Закону про відпустки роботодавець до закінчення відпустки за основним місцем роботи може надати суміснику відпустку без збереження заробітної плати.

Оплаті підлягає як щорічна відпустка за основним місцем роботи, так і щорічна відпустка, яка надається за сумісництвом. Розрахунок відпускних здійснюється за кожною посадою

окремо.

Розрахунок середньої заробітної плати для оплати часу відпустки

за основним місцем роботи здійснюється виходячи з виплат, нарахованих працівнику в розрахунковому періоді за основним місцем роботи, які включаються до розрахунку згідно з п. 3 Порядку № 100.

Розрахунок середньої заробітної плати для оплати часу відпустки на роботі

за сумісництвом здійснюється виходячи з виплат, нарахованих працівнику в розрахунковому періоді на роботі за сумісництвом, що включаються до розрахунку згідно з п. 3 Порядку № 100.

Приклад 4

. Медичний працівник іде у відпустку з 1 липня 2011 року:

— за основним місцем роботи на 31 календарний день (24 к. дн. — щорічна основна відпустка, 7 к. дн. — щорічна додаткова відпустка за шкідливі та важкі умови праці). Розрахунковий період: липень 2010 року — червень 2011 року. Сумарний заробіток у розрахунковому періоді становив 21500 грн. Сума відпускних: 1877,46 грн. (21500 грн. : 355 к. дн.

х 31 к. дн.);

— за сумісництвом на 24 календарні дні. Розрахунковий період: липень 2010 року — червень 2011 року. Сумарний заробіток у розрахунковому періоді становив 5375 грн. Сума відпускних: 363,38 грн. (5375 грн. : 355 к. дн.

х 24 к. дн.).

При цьому до закінчення відпустки за основним місцем роботи (на 7 календарних днів) роботодавець зобов’язаний надати сумісникові відпустку без збереження заробітної плати

.

Приклад 5.

У професійно-технічному ліцеї на повну ставку працює інженер з охорони праці. Крім того, він додатково веде викладацьку роботу у розмірі 240 годин на рік, яка оплачується в порядку, передбаченому для викладачів (за тарифікацією). Відпустка надається тривалістю, установленою за основною посадою, як інженеру з охорони праці, тобто 24 календарні дні.

Відповідно до

п. 8 Переліку робіт, які не є сумісництвом, затвердженого спільним наказом Мінпраці, Мінфіну та Мін’юсту «Про затвердження Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ та організацій» від 28.06.93 р. № 43, педагогічна робота керівних та інших працівників навчальних закладів не є сумісництвом.

Крім того, згідно з

п. 91 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівникам освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102, працівники освіти можуть вести викладацьку роботу, але в середньому не більше 2 годин на день (12 годин на тиждень, 480 годин на рік), якщо вони на основному місці роботи отримують повний оклад. За години викладацької роботи оплата здійснюється понад основний оклад у порядку, передбаченому для викладачів (за тарифікацією).

Оскільки ця виплата не передбачена жодним з

підпунктів п. 4 Порядку № 100, отже, при розрахунку середнього заробітку інженеру з охорони праці, який веде викладацьку роботу, ураховується заробітна плата, отримана ним за основним місцем (інженер з охорони праці), та оплата праці за додаткову педагогічну роботу на підставі п. 10 Положення № 43 . Як викладачу окремо щорічна відпустка в цьому випадку не надається.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі